Friday 29 November 2013

Ενόψει new deal, oι Βρυξέλλες “χαρτογραφούν” την ελληνική αγορά

Κινητικότητα καταγράφεται σε επίπεδο Βρυξελλών, έστω και έμμεσα, σχετικά με το ελληνικό σχέδιο παρέμβασης επί των υφιστάμενων συμβάσεων των παραγωγών φωτοβολταϊκών. Έμμεσα, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες τουenergypress, βλέπει την ερχόμενη εβδομάδα τους νομικούς εκπροσώπους ορισμένων από τους μεγάλους επενδυτές που έχουν προσφύγει ενώπιόν της για το θέμα της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου.
Η ακρόαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εξέτασης των συγκεκριμένων προσφυγών, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί μέρος της προσπάθειας που κάνει η συγκεκριμένη Γενική Διεύθυνση να χαρτογραφήσει με ακρίβεια τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς φωτοβολταϊκών, ενόψει της γνωμοδότησης που «χρωστάει» στο ΥΠΕΚΑ σχετικά με τα υποβληθέντα σενάρια του new deal.
Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, το ελληνικό σχέδιο με τις παραλλαγές του έχει σταλεί από το ΥΠΕΚΑ τόσο στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όσο και στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν.  Σκοπός είναι, πριν ανακοινωθεί από το ΥΠΕΚΑ να έχει λάβει το πράσινο φως από τα κοινοτικά όργανα, όχι μόνον ως προς την αρχή του, αλλά και ως προς τις τεχνικές και άλλες λεπτομέρειές του. Αντίστοιχα, το «πράσινο φως» αναμένεται και από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει στα χέρια του το σχέδιο (στην τελική του μορφή, γιατί συνεννοήσεις έχουν γίνει σε όλα τα στάδια). Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ανακοίνωση του σχεδίου θα γίνει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, εκτός των άλλων και επειδή θα πρέπει οι αποφάσεις αυτές να ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ από τη ΡΑΕ, εντός του Δεκεμβρίου.
Η λογική της κίνησης του ΥΠΕΚΑ να ζητήσει την εκ των προτέρων έγκριση των δύο διευθύνσεων της Κομισιόν φαίνεται ότι είναι η εξής: Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν όλοι οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών το κούρεμα στις ταρίφες (βασικό στοιχείο σε όλα τα σενάρια), η κυβερνητική παρέμβαση για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να έχει χαρακτήρα υποχρεωτικό και όχι εθελοντικό. Μια τέτοια απόφαση όμως, θα οδηγήσει σε νομικού τύπου αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις εκ μέρους κάποιων παραγωγών. Για να μην υπάρξουν εκ των υστέρων «εκπλήξεις» από τα κοινοτικά όργανα που θα ανατρέπουν την κυβερνητική απόφαση, κλήθηκαν οι αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν να γνωμοδοτήσουν εκ των προτέρων και να συμβουλεύσουν για τον τρόπο υλοποίησης της γενικής γραμμής η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με τους κοινοτικούς. Ποια είναι αυτή η γενική γραμμή; Ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις φωτοβολταϊκών θα συμμετάσχουν στην κάλυψη του ελλείμματος που έχει σωρευθεί στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
 
Τα σενάρια

Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, τρία είναι τα σενάρια για το New Deal στα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά στα οποία έχει καταλήξει  το ΥΠΕΚΑ, με κοινό παρονομαστή το κούρεμα των εσόδων, την επέκταση τόσο των δανειακών συμβάσεων με τις τράπεζες κατά 2 τουλάχιστον χρόνια, όσο και με τον ΛΑΓΗΕ κατά 5-7 χρόνια.
Όλα τα σενάρια προβλέπουν μείωση στια ταρίφες των υφιστάμενων έργων, αλλά ποικίλουν τα ποσοστά. Παραμένει στο τραπέζι ακόμα και το κούρεμα κατά 45% μεσοσταθμικά  (σσ: δεν έχει απορριφθεί παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες), και από εκεί και πέρα το ΥΠΕΚΑ σε συνεννόηση με την τεχνική ομάδα της Κομισιόν έχει διαμορφώσει κάποιες παραλλαγές  του, με διαφορετικά ποσοστά.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει», είναι η διαβεβαίωση από τις τράπεζες ότι δέχονται να παρατείνουν τις δανειακές συμβάσεις των πελατών τους κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Αν δηλαδή κάποιος παραγωγός έχει συνάψει σύμβαση 8 ετών, τότε η διάρκειά της θα αυξηθεί στα 10 χρόνια, κ.ο.κ. Επίσης, στα ανταλλάγματα, έχει αποφασισθεί ότι όσων παραγωγών «κουρευτούν» τελικά οι ταρίφες, θα τους παραταθεί η σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ κατά 5 με 7 χρόνια.

http://www.energypress.gr/news/Enopsei-new-deal-oi-Bryxelles-hartografoyn-thn-ellhnikh-agora

No comments: