Saturday 30 November 2013

Βρετανία: Το fracking δεν θα μειώσει τις τιμές του αερίου

Τις δεσμεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών του φυσικού αερίου φαίνεται πως διαψεύδει η ίδια η βιομηχανία του fracking.

«Δεν ξέρω πόσο θα συμβάλει το σχιστολιθικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα της Βρετανίας. Χρειαζόμαστε πιθανότατα 10-12 γεωτρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να δοκιμαστούν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Λόρδος Μπράουν, πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας σχιστολιθικού αερίου στη Βρετανία, της Cuadrilla. «Αποτελούμε τμήμα μιας καλά συνδεδεμένης ευρωπαϊκής αγοράς αερίου και, εκτός κι αν μιλάμε για τεράστιες ποσότητες, δεν θα δούμε πραγματική επίπτωση στις τιμές.»
Το περασμένο καλοκαίρι, χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν επί μέρες σε τοποθεσία του Σάσεξ, όπου η Cuadrilla πραγματοποιεί ερευνητικές γεωτρήσεις. Ξεκαθαρίζοντας ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εξόρυξη στη συγκεκριμένη περιοχή, ο Λόρδος Μπράουν επέμεινε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για μόλυνση των υδάτων εξαιτίας του fracking, όπως υποστηρίζουν οι διαδηλωτές.
Η Βρετανία πιστεύεται ότι έχει μεγάλα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξάρτησή της από την εισαγόμενη ενέργεια. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών ωστόσο βρίσκει την Κοινή Γνώμη διχασμένη, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί.
Γράφοντας στην Daily Telegraph, τον Αύγουστο, ο βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τους συμπολίτες του να παραμερίσουν τις ανησυχίες του για τις πιθανές επιπτώσεις της υδραυλικής ρωγμάτωσης στο περιβάλλον και να αποδεχθούν την τεχνική εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου για το καλό της χώρας. Υποστήριξε ότι το fracking θα οδηγήσει σε μειώσεις των τιμολογίων ενέργειας, θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και θα φέρει χρήματα στα ταμεία των τοπικών κοινοτήτων.

(naftemporiki.gr)

http://www.energypress.gr/news/Bretania:-To-fracking-den-tha-meiwsei-tis-times-toy-aerioy

No comments: