Friday 29 November 2013

Υπεραμύνονται του δικαιώματός τους για φυσικό αέριο οι Τουρκοκύπριοι

Οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν ίσα δικαιώματα στην εξόρυξη και διαχείριση των φυσικών πόρων της Κύπρου, και ως εκ τούτου είναι φυσικό να δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, αναφέρουν σήμερα τα κυπριακά ΜΜΕ που δημοσιεύουν γραπτή δήλωστη του υπουργείου Εξωτερικών των Κατεχομένων.

Στη γραπτή δήλωση, το υπουργείο αναφέρει ότι οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης ήταν αβάσιμες και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε μονομερώς δραστηριότητες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να απειληθεί η σταθερότητα.
Προστίθεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση με καλή θέληση και διάλογο, ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έδωσε θετική απάντηση σε σχετικές προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το 2011 και το 2012. Το υπουργείο Εξωτερικών της τουρκοκυπριακής πλευράς καλεί τους Ελληνοκύπριου να εγκαταλείψουν πολιτικές που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, ώστε να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, να δοθεί έμφαση στην έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, και να υπάρξει κοινή βάση για εξόρυξη υδρογονανθράκων μέχρι την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.
 
http://www.energypress.gr/news/Dikaiwmata-sto-fysiko-aerio-tonizoyn-oti-ehoyn-kai-oi-Toyrkokyprioi

No comments: