Wednesday, 27 November 2013

Τη δικαστική όδό παίρνει η διαμάχη του Ουγγρικού ενεργειακού ομίλου MOL και της Κροατικής κυβέρνησης

Ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Διαφορών επί Επενδύσεων (International Centre for Settlement of Investment Disputes - ICSID) κατά της κυβέρνησης της Κροατίας, την οποία κατηγορεί ότι παραβίασε συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της, σε σχέση με τις επενδύσεις της εταιρείας στη χώρα.
"Η MOL κατέθεσε αίτηση διαιτητικής επίλυσης κατά της κροατικής κυβέρνησης, μέσω του νομικού της συμβούλου, του διεθνούς δικηγορικού γραφείου Weil, Gotshal & Manges LLP, σύμφωνα με τις διατάξεις της συνθήκης για τον χάρτη ενέργειας (Energy Charter Treaty)" αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της MOL, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου της Βουδαπέστης, το βράδυ της Τρίτης.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων Hina, υπογράμμισε ότι ως στρατηγικός εταίρος της κυβέρνησης της Κροατίας και ως ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτές στην κροατική οικονομία, έχει επιδιώξει πάντα μία φιλική επίλυση των διαφορών που έχουν προκύψει.

"Η MOL έχει συγκεκριμένες νομικές υποχρεώσεις απέναντι στους μετόχους της και τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσει καλή τη πίστει τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, είναι επίσης μέσα στις νομικές της υποχρεώσεις η ανάληψη νομικής δράσης προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματά της. Η MOL παραμένει ανοιχτή σε περαιτέρω διερεύνηση των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων διευθέτησης των διαφορών", ανέφερε η εταιρεία.

Η MOL (στην οποία η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι ο μοναδικός μεγάλος μέτοχος με ποσοστό 24,6% του μετοχικού κεφαλαίου) και η κροατική κυβέρνηση είναι οι κύριοι μέτοχοι στην κροατική εταιρεία πετρελαίου ΙΝΑ, με την πρώτη να κατέχει ποσοστό 49,1% και τη διαχείριση των δικαιωμάτων της INA και την Κροατία ποσοστό 44,8%.

Η MOL, μεταξύ άλλων, κατηγορεί την κροατική κυβέρνηση ότι δεν τήρησε τη δέσμευσή της, από τη συμφωνία που συνήφθη το 2009, να αναλάβει τη ζημιογόνο δραστηριότητα της ΙΝΑ στο φυσικό αέριο και προειδοποιεί ότι μπορεί να αξιώσει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων κούνα.

Αντίστοιχα, η κροατική κυβέρνηση ζητάει αναθεώρηση της συμφωνίας με τον ουγγρικό όμιλο, στον οποίο καταλογίζει αποτυχία στην υλοποίηση επενδύσεων στην ΙΝΑ. Ζητεί ακόμη αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της ΙΝΑ, μετά και την καταδίκη (πριν από ένα χρόνο) του πρώην πρωθυπουργού της Κροατίας Ίβο Σαναντέρ, σε κάθειρξη 7,5 ετών, για δωροληψία ποσού 5 εκ. ευρώ από τη διοίκηση της MOL, προκειμένου να συναινέσει στην εξαγορά ποσοστού μετοχών, που σήμανε την παραχώρηση του μάνατζμεντ της INA στον ουγγρικό όμιλο.

Στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 8 Νοεμβρίου 2013, οι ομάδες διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών προσήλθαν στον τραπέζι του διαλόγου σε μία προσπάθεια να συμβιβάσουν τις διαφορές, οι συνομιλίες όμως έληξαν χωρίς να επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Τη διαδικασία επισκίασε η έκδοση από την Κροατία διεθνούς εντάλματος σύλληψης μέσω της Interpol για τον διευθύνοντα σύμβουλο της MOL, Ζσόλτ Χερναντί, ως υπόπτου για τη δωροδοκία του κ.Σαναντέρ. Η MOL απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και δικαστήριο στη Βουδαπέστη αρνήθηκε την έκδοση του Χερναντί, με το αιτιολογικό ότι η ποινική έρευνα στην Ουγγαρία έδειξε ότι είναι αθώος.

Την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών πυροδότησαν περαιτέρω και δηλώσεις στελεχών της MOL σε μέσα ενημέρωσης για την πρόθεση της εταιρείας να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την πώληση του πακέτου μετοχών της στην ΙΝΑ. Η κροατική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται υπό την πίεση της ΕΕ να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και ενδεχομένως να δυσκολευόταν να αντεπεξέλθει σε μία τέτοια συμφωνία, ζήτησε από τη MOL να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της στο θέμα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=76657

No comments: