Thursday 28 November 2013

Στόχο 30% - 35% για τις ΑΠΕ έως το 2030 εξετάζει η ΕΕ

Στη διαδικασία αξιολόγησης μιας σειράς διαφορετικών σεναρίων όσον αφορά τους στόχους για το 2030 για ενέργεια και κλιματική αλλαγή εξετάζει η ΕΕ. Σύμφωνα με το σχετικό προσχέδιο που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπουν διαμόρφωση του στόχου για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστά από 35% - 45%.

Μία μείωση της τάξης του 50%, την οποία είχε προτείνει μεταξύ άλλων και το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται πώς έχει απορριφθεί πλήρως. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη συμμετοχή των ΑΠΕ κυμαίνονται από 30% έως 35%. Παράλληλα, όλα τα σενάρια, εκτός από ένα, προβλέπουν αναμόρφωση του συστήματος εκπομπών ρύπων.
Το σενάριο αυτό που δεν αναφέρεται στο σύστημα εκπομπών, περιλαμβάνει και τους πιο αισιόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές και την αποδοτικότητα, ωστόσο, δεν φαίνεται να προχωράει η υιοθέτησή του καθώς, μεταξύ άλλων, όσα προβλέπει εκτιμάται ότι θα οδηγούσαν σε πλεόνασμα δικαιωμάτων ρύπων έως το 2030. Η επίσημη δημοσίευση των στόχων για το 2030 θα γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα τεθεί προς συζήτηση το Μάρτιο.
 
http://www.energypress.gr/news/Stoho-30-35-gia-tis-APE-ews-to-2030-exetazei-h-EE

No comments: