Thursday 28 November 2013

ΥΠΕΚΑ: Έχουμε βοηθήσει πολλαπλά το ΚΑΠΕ

Το ΚΑΠΕ έχει στηριχθεί πολλαπλώς από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τόνισε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την «Κύρωση Συμφωνίας Φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της TRANS ADRIATIC PIPELINE AG».

Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι ήταν από εκείνους που πήρε την ευθύνη και ανέθεσε στο ΚΑΠΕ, μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, εκατοντάδες εκατομμύρια προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του Κέντρου σε θέμα εξοικονόμησης ενέργειας και διείσδυσης των ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως είπε αναφερόμενος στο θέμα του μισθολογικού κόστους, τα οικονομικά του ΚΑΠΕ δεν είναι θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου, το ΥΠΕΚΑ εκτελεί εντολές που του δίνει το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ειδικότερα, αναλυτική ομιλία του κ. Μανιάτη είναι η εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω λίγο αντίστροφα από ό,τι είχα προγραμματίσει. Ξεκινάω απαντώντας για τα θέματα του ΚΑΠΕ. Ανήκω σε αυτούς που πήραμε την ευθύνη και αναθέσαμε στο ΚΑΠΕ, μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, εκατοντάδες εκατομμύρια προκειμένου να αξιοποιήσουμε την εξαιρετική τεχνογνωσία που έχει το ΚΑΠΕ.
Επίσης, ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν βαθιά ότι έχει προσφέρει πάρα πολύ στην εθνική οικονομία, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Άρα, όσα είχα πει πριν δύο χρόνια συνεχίζω να τα λέω, και συνεχίζω να λέω ότι είμαι από αυτούς που ενίσχυσε οικονομικά το ΚΑΠΕ δίνοντάς του, χωρίς να προκαλέσουμε δημόσιους διαγωνισμούς, τη δυνατότητα σε πάρα πολλά ζητήματα από τα «πράσινα χωριά» μέχρι την εξοικονόμηση ενέργειας στους ΟΤΑ, και δεκάδες άλλα προγράμματα, να τα υλοποιήσει το ΚΑΠΕ.
Είναι προφανές, κύριε συνάδελφε, ότι όταν θέλατε να συναντήσετε τον υπουργό, στοιχειωδώς τον ρωτάτε «είσαι στο Υπουργείο;». Διότι την ίδια στιγμή που εσείς ήσασταν το υπουργείο, εγώ συμμετείχα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού μαζί με άλλους υπουργούς στη συνάντηση με τους Προέδρους των Κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Θα τους δω, έτσι και αλλιώς. Νομίζω ότι απάντησα στην πρώτη μομφή και συνεχίζω να επαναλαμβάνω ότι το γεγονός ότι το ΚΑΠΕ, αυτή την στιγμή, έχει να διαχειριστεί δημόσιες δαπάνες - δημόσια κονδύλια, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οφείλεται σε απόφαση που πήραμε εμείς και διαχειρίζεται και τα διαχειρίζεται με αξιοπιστία και δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο για αυτό.
Τρίτον, επειδή θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, κύριοι συνάδελφοι. Με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, υπάρχει νόμος που εντάσσει το ΚΑΠΕ στο Μητρώο των Φορέων Γενική Κυβέρνηση. Αυτή την στιγμή ό,τι ισχύει για το ελληνικό δημόσιο, ισχύει για το ΚΑΠΕ και έχει ήδη ενταχθεί το ΚΑΠΕ με βάση και την ΕΛΣΤΑΤ και την EUROSTAT, όπως οποιοσδήποτε άλλος Φορέας.
Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, ότι μέσα στον Ιούνιο υπήρξε η τελευταία επίσημη ενημέρωση παράκληση εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού του ΥΠΕΚΑ - διότι δεν πρόκειται για επιλογές του κάθε υπουργού, δεν αποφασίζει κανένας υπουργός για τους μισθούς των εργαζομένων των φορέων που εποπτεύει,, και σας ενημερώνω ότι τους απέστειλε για πολλοστή φορά την έκκληση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι είστε μισθολογικά εκτός της εθνικής νομοθεσίας. Το έγγραφο αυτό είναι στην διάθεσή σας και θα το δώσω και στους εργαζόμενους. Κι είναι βέβαιο ότι έχει αποσταλεί στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, για πολλοστή φορά.
Ξεκαθαρίζω ότι το θέμα της μισθοδοσίας και τα οικονομικά του ΚΑΠΕ δεν είναι θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ. Το ΥΠΕΚΑ εκτελεί τις εντολές που του δίνει το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με βάση την κατάταξη των Οργανισμών που έχει κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση. Αλλά με χαρά θα τους δω, γιατί πραγματικά το ΚΑΠΕ πρέπει να στηριχθεί».

http://www.energypress.gr/news/YPEKA:-Ehoyme-bohthhsei-pollapla-to-KAPE

No comments: