Friday 29 November 2013

Προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας από φορείς και μεγάλους πελάτες του κλάδου

Το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο «Στην πορεία για την ανάπτυξη: η ώρα της εξοικονόμησης ενέργειας. Ώριμα κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα», με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων του κατασκευαστικού, ενεργειακού και βιομηχανικού χώρου.

Το φόρουμ οργανώθηκε από την πρωτοβουλία «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη» και την επενδυτική έκδοση A-Energy και είχε στόχο να ρίξει φως στις δυνατότητες του κατασκευαστικού κλάδου να αντιμετωπίσει τις ισχυρότατες σήμερα υφεσιακές πιέσεις που τον βαρύνουν, μέσα από μια στροφή προς τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, να παράσχει πλούσια επιχειρηματική και οικονομική ενημέρωση για τον κλάδο των κατασκευών και τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και να ανοίξει δρόμους στην υιοθέτηση πολιτικών τόνωσης της ανάπτυξης.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Γερογιάννης, παρουσίασε τις βασικές γραμμές του σχεδιασμού εξοικονόμησης ενέργειας στο χώρο της υγείας. Ο κλάδος υγείας αποτελεί μια μικρογραφία της ελληνικής πραγματικότητας διότι αφορά μια πολύ μεγάλη κτιριακή ανάπτυξη που απλώνεται σε όλη τη χώρα και με πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς περιλαμβάνει από πολύ παλαιές ως πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις, άρα κάθε σχεδιασμός για εξοικονόμηση της ενέργειας θα πρέπει να καλύπτει όλα αυτά τα πολύ διαφορετικά κτίρια. Ο άμεσος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να φτιάξει αρχικά το λεγόμενο ενεργειακό αποτύπωμα, έναν ενεργειακό υγειονομικό χάρτη που θα καλύπτει το σύνολο των δομών υγείας, δήλωσε ο κ. Γερογιάννης.
«Όλοι για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι τα νοσοκομεία είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες υποδομές γιατί λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και έχουν μηχανήματα με υψηλές καταναλώσεις. Σε πρώτη φάση λοιπόν θέλουμε να καταγράψουμε τις ενεργειακές τους ανάγκες και σε δεύτερο στάδιο να περάσουμε στις απαιτούμενες δράσεις. Εδώ π.χ. θα μπορούσαμε να εισάγουμε τη χρήση φυσικού αερίου όπου υπάρχει σχετική δυνατότητα, διότι όπως διαπιστώσαμε στην πρώτη περιφέρεια της Αττικής όπου υπάρχει παροχή φυσικού αερίου, ο λογαριασμός της ΔΕΗ ενός νοσοκομείου που έφτανε στα  250.000 ευρώ μειωνόταν στα 80.000 ευρώ με τη χρήση του φυσικού αερίου». Απολύτως απαραίτητη κρίνεται ωστόσο από τον υπουργείο η στρατηγική δράση όλων των φορέων του δημόσιου συστήματος υγείας και ο αποκλεισμός δράσεων με ξεκομμένα αποτελέσματα. «Με δεδομένες τις πολύ υψηλές καταναλώσεις των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, το υπουργείο Υγείας θέλει να μπει πολύ οργανωμένα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, έχει το θέμα αυτό πολύ ψηλά στην ατζέντα του και θα κάνει στρατηγικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα 2014-2010, το οποίο που έχει να κάνει με την υγεία και την καινοτομία», κατέληξε ο κ. Γερογιάννης.

Ο κ. Νικόλαος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου-ICC Ελλάς, σε μια παρέμβαση μάλλον επιχειρηματική παρά τεχνοκρατική, κατέθεσε μια σειρά από  προβληματισμούς αναφορικά με τον περιορισμένο χαρακτήρα των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον ξενοδοχειακό απόθεμα της χώρας. Ο τουρισμός ευθύνεται για το 5% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, αλλά το 4% προέρχεται από τις μεταφορές και μόνον το 1% από τα ξενοδοχεία, είπε. Ο τουρισμός επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες και θα πρέπει να ενδιαφέρεται για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής που ενδέχεται να επηρεάσουν τις τουριστικές ροές προς τη Μεσόγειο είτε μειώνοντάς τις είτε μεταβάλλοντας τις περιόδους αιχμής. Στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας, επισήμανε ο κ Βερνίκος, είχαν γίνει μαζικές αναβαθμίσεις και επεκτάσεις ξενοδοχείων κατά την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και είχαν ληφθεί τότε υπόψη παράγοντες εξοικονόμησης της ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια όμως δεν έχουν υπάρξει ειδικές μελέτες για την εξοικονόμηση ενέργειας και όσες σχετικές παρεμβάσεις γίνονται σε ξενοδοχειακές μονάδες είναι περιορισμένες γιατί λείπει η χρηματοδότηση. Παρά ταύτα ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον. «Υπάρχει ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό όπως φάνηκε και από τις καλές συμμετοχές στην ιδιωτικοποίηση του Αστέρα. Μετά την κρίση θα γίνουν επενδύσεις στον τουρισμό και στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και πρέπει να συστηματοποιήσουμε σιγά-σιγά την αναζήτησή μας σχετικά με την εξοικονόμηση της ενέργειας και να σκεφτούμε με τι προδιαγραφές θα φτιάξουμε τα νέα ελληνικά ξενοδοχεία ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες ανόδου των καλοκαιρινών θερμοκρασιών της μεσογειακής ζώνης», κατέληξε.

Ο κ. Δημήτρης Φιλίππου, βιομηχανικός σύμβουλος και συνεργάτης της βιομηχανίας Πλαστικά Θράκης παρουσίασε τις τεχνικές δυνατότητες, τις στοχεύσεις και τα οφέλη των τριών δυνατών επιπέδων παρεμβάσεων –μικρή, μεσαία, μεγάλη– με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία καθώς και άλλα πολύπλοκα συστήματα κτιρίων όπως τα νοσοκομεία. Κάθε τύπος παρέμβασης αφορά το σύνολο των ενεργειακών συστημάτων της βιομηχανίας ή του κτιρίου, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν μια ηλεκτρική αντικατάσταση, κάποιους τύπους θέρμανσης και ψύξης, συστήματα διαχείρισης ατμού και συστήματα διαχείρισης υδάτων ενώ στοχεύει στην ανά είδος εγκατάστασης εξοικονόμηση ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας, είπε ο κ. Φιλίππου. Το πρώτο επίπεδο αφορά τις μικρές παρεμβάσεις, που έχουν σαν στόχο την απλή διαχείριση στο επίπεδο της καθημερινής λειτουργίας, το «νοικοκύρεμα» θα λέγαμε, την πιο σωστή λειτουργία μιας εγκατάστασης και τη μείωση της κατανάλωσης. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις μικρές και μεσαίες επεμβάσεις με την οποία κάνουμε «έξυπνες μονάδες», έξυπνα εργοστάσια ή έξυπνα νοσοκομεία: αυτές οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους και έχουν συντελεστές απόσβεσης 1 με 2 χρόνια. Και το τρίτο επίπεδο αφορά τις μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις που πιθανόν να στοχεύουν στην υποκατάσταση καυσίμου ή στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης, τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων ή τις ηλιακές εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα έχουν,  κατά τον κ. Φιλίππου, οι ηλιακές εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης. Οι εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πολύπλοκα κτιριακά συμπλέγματα, όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα νοσοκομεία, αλλά και στη βιομηχανία, τη γεωργία κλπ. Η βασική τεχνική ιδέα είναι η χρήση ηλιακών συστημάτων για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ατμού χαμηλής πιέσεως. Τα σχετικά συστήματα κατασκευάζονται σχεδόν εξολοκλήρου στην Ελλάδα και κατά την εκτίμηση του κ. Φιλίππου, η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πρόκληση του μέλλοντος, διότι η Ελλάδα μπορεί πράγματι να καλύψει το 50% των ενεργειακών της αναγκών από τον ήλιο. 

Work -shop: Πρότυπα και Τεχνολογίες
Ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Intelen, παρουσίασε την πορεία και το έργο της Intelen η οποία ξεκίνησε από την ερευνητική προσπάθεια μιας ομάδας διδακτόρων του ΕΜΠ πάνω στη σύγκλιση της πληροφορικής με την ενέργεια και στόχευε στη μέτρηση και αξιολόγηση των ενεργειακών δεδομένων. Η Intelen είναι μια εταιρεία που μετρά ενεργειακά δεδομένα, από την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου μέχρι την κατανάλωση των ηλεκτρικών μονάδων ενός κτιρίου και αναλύει αλγόριθμους και τεχνολογίες με τελικό σκοπό την παροχή λύσεων σε ενεργειακούς χρήστες. Η εταιρεία εισήλθε στην αγορά το 2011, έχει έδρα στην Αμερική και μολονότι συνεργάζεται με εταιρείες ESCO, το δικό της αντικείμενο είναι διαφορετικό καθώς αφορά την αξιολόγηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων καθώς και την πρόβλεψη και αξιολόγηση των προτεινόμενων λύσεων που οι ESCO εν τέλει θα αναλάβουν να υλοποιήσουν. Η Intelen, τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, αναπτύσσει μοντέλα που συσχετίζουν τις κλιματολογικές συνθήκες, τα υλικά και τις ανθρώπινες συμπεριφορές προκειμένου να αξιολογήσει την ενεργειακή αποδοτικότητα ενός κτιρίου: π.χ. μετρά τι ενεργειακή επιβάρυνση συνεπάγεται το να αφήνεις ανοικτό ένα παράθυρο σε μια αίθουσα που κλιματίζεται. «Μπαίνουμε στη δεκαετία των ευφυών μετρητών. Τα δεδομένα θα αυξάνονται συνέχεια και θα υπάρχει ανάγκη για ανάλυση και συσχέτιση δεδομένων, για ανάπτυξη μοντέλων και για παροχή πληροφοριακού υλικού. Αυτό ακριβώς κάνουμε εμείς, έχουμε πλέον εμπειρία τριών ετών στη μέτρηση και διαθέτουμε πολλούς μεγάλους πελάτες σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική», κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.
Ο κ. Γεώργιος Μπαμόπουλος, διευθυντής προβολής και πληροφόρησης του ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ, περιέγραψε το ρόλο του ΕΛΟΤ και των προτύπων και αναφέρθηκε εκτεταμένα στις βασικές εξελίξεις των προτύπων ενεργειακής διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Ο ΕΛΟΤ είναι ο ελληνικός φορέας τυποποίησης, είναι πιστοποιημένος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης συναποτελούν το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ)  που βρίσκεται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Τα βασικά κριτήρια με τα οποία λαμβάνουν αποφάσεις οι φορείς της τυποποίησης, είπε ο κ. Μπαμόπουλος, είναι η διαφάνεια, η δυνατότητα συμμετοχής όλων και μάλιστα η ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρότερων ή ασθενέστερων μερών, η αμεροληψία της διαδικασίας και η μέριμνα για τη συναίνεση των ενδιαφερομένων, η αποτελεσματικότητα με σκοπό την ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς και η συνοχή με σκοπό την ανάπτυξη προτύπων ώστε να είναι συμβατά με άλλα πρότυπα και μεταξύ τους. Για την ενεργειακή διαχείριση, πρόσθεσε, υπάρχουν ειδικά πρότυπα, εκ των οποίων το πιο γνωστό είναι το ΕΛΟΤ 50001. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει γενικότερα πλήθος προτύπων σχετικά με την ενέργεια που είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας, αλλά όλα αυτά τα πρότυπα μπορούν, εφόσον υπάρχουν εθνικές απαιτήσεις, να προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε χώρας. Κι αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα οφείλει να συμμορφώνεται αλλά και να αξιοποιεί ή και να συνδιαμορφώνει αυτά τα πλαίσια προτύπων, κατέληξε ο κ. Μπαμόπουλος.

Ο κ. Παντελής Πατενιώτης, εκπρόσωπος  του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης, του κύριου υλικού που χρησιμοποιείται για τη εξωτερική θερμομόνωση, εστίασε στις εξελίξεις του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων. Με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ενέργειας και τη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει υψηλούς στόχους εξοικονόμησης της ενέργειας, και οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν και τη διαχείριση κτιρίων, τόνισε ο κ. Πατενιώτης. Στην Ευρώπη, τα κτίρια πραγματοποιούν το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης ενώ στην Ελλάδα το 60% και αυτό ήδη μας δείχνει πως, αν μη τι άλλο, έχουμε ως χώρα σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας από τα κτίρια. Μπορούμε συνεπώς να κάνουμε εξοικονόμηση με αλλαγές των τρόπων θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού. Μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση και μέσω των υλικών που χρησιμοποιούμε στις κατασκευές και τα οποία πρέπει πλέον, ως εκ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να σημαίνονται με πληροφορίες που αφορούν τις ενεργειακές επιδόσεις τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ορίζεται στην Ευρώπη και πού βρισκόμαστε εμείς ως χώρα, συνέχισε ο κ. Πατενιώτης. Οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων για παράδειγμα θεσπίζουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι  δημόσιοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, προϊόντα και υπηρεσίες και να ανακαινίζουν κάθε χρόνο το 3% του κτιριακού τους αποθέματος, ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι υποχρεωμένες να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να υπόκεινται σε ενεργειακό έλεγχο κάθε τρία χρόνια, και ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους την ενεργειακή απόδοση όταν αποφασίζουν πώς και με ποιο κόστος θα διανέμεται ενέργεια στους τελικούς χρήστες. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες επίσης ορίζουν – κι αυτό έχει περάσει πλέον στην ελληνική νομοθεσία – ότι όλα τα κτίρια που θα κατασκευάζονται στο εξής υποχρεούνται να είναι ελάχιστης ή σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, να βασίζονται δηλαδή για τη λειτουργία τους στη χρήση ΑΠΕ, ενώ παρέχονται και κίνητρα για το σκοπό αυτό, με αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 10%, κατέληξε ο ομιλητής.
«Η καθαρότερη μορφή ενέργειας είναι αυτή που εξοικονομείται, δηλαδή αυτή που δεν παράγεται καθόλου», είπε με νόημα κατόπιν ο κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, διευθύνων σύμβουλος της TUV Reinland. Ο κ. Μυλωνάκης παρουσίασε το νομοθετικό υπόβαθρο που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων που σχετίζονται με την ενέργεια, για τις ενεργειακές κλάσεις των υλικών και για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Το πλαίσιο αυτό επιβάλλει ρητά το σύστημα διαχείρισης της ενέργειας κατά ISO  50001 – ένα πρότυπο που ποσοτικοποιεί στόχους, σε αντιδιαστολή με τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρότυπα που έχουν κυρίως ποιοτική χροιά, παρατήρησε ο κ. Μυλωνάκης. Το ISO 50001 αφορά την ανάπτυξη πολιτικής για αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας του συστήματος και όχι για μια ριζική αλλαγή, αλλά αποτελεί βαρύ σύστημα, γι’ αυτό δεν συμφέρει η εφαρμογή του σε ένα μικρό κτίριο·απευθύνεται ουσιαστικά στη βιομηχανία, τη ναυτιλία και τις μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν μια συνθετότητα (πχ. νοσοκομεία ή πανεπιστήμια), κατέληξε ο ομιλητής.
 
Προτάσεις για τη χρηματοδότηση της εξοικονόμησης ενέργειας
Η κα. Δήμητρα Κοντελέ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (ΣΕΚΑ) που εκπροσωπεί 200 επιχειρήσεις από όλο το φάσμα του αλουμινίου (κατασκευαστές, βαφείς, τζαμάδες, εμπόρους, διελάσεις), αναφέρθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά της χρήσης αλουμινίου για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων. Η χρήση προϊόντων αλουμινίου που έχουν μηχανική σταθερότητα και δεν είναι πορώδη μπορεί να επιτρέψει τη μεταμόρφωση κτιρίων-«ενεργειακών τεράτων» σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια καθώς το αλουμίνιο περιορίζει καταρχήν την ανεξέλεγκτη αεροδιαπερατότητα και κατά συνέπεια ελαχιστοποιεί τις θερμικές απώλειες, είπε. Συν τοις άλλοις, η χρήση προφίλ αλουμινίου ενισχύει τον φυσικό φωτισμό, καθώς επιτρέπει την αύξηση του μεγέθους των μεγάλων γυάλινων επιφανειών. Σε ό,τι αφορά τέλος την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, είναι πολύ χαρακτηριστικό το ότι το ανοδιωμένο αλουμίνιο, σε συνδυασμό με τους ανακλαστήρες αλουμινίου για τη συγκέντρωση των ηλιακών ακτινών, είναι ένα υλικό πρώτης επιλογής. «Οι έξυπνες όψεις κτιρίων οι οποίες περιλαμβάνουν συστήματα αλουμινίου, μπορούν να ελαττώσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 50%, τόνισε η κ Κοντελέ, καθώς αλληλεπιδρούν με το εξωτερικό περιβάλλον με το βέλτιστο τρόπο και περιορίζουν σημαντικά τις απαιτήσεις για θέρμανση, ψύξη, εξαερισμό και φωτισμό». Επιπλέον τούτων, είναι σημαντικό και πρέπει να προσμετρήσουμε στα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του αλουμινίου το ότι ακόμη και στο τέλος της μακράς διάρκειας ζωής του, η υψηλή εγγενής αξία του παρέχει σημαντικά κίνητρα για  ανακύκλωσή του, είπε η κ. Κοντελέ. Ο ΣΕΚΑ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου και η πανελλήνια ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινο-σιδηρο-κατασκευαστών εργάζεται για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του αλουμινίου και την καταξίωσή του ως δομικό υλικό, είπε η ομιλήτρια, ενώ παράλληλα προσπαθεί να παρέμβει στον σχεδιασμό και τις προδιαγραφές των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης, γιατί πιστεύει ότι και η απλή αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων, πέραν της ενεργειακής αναβάθμισης, αποτελεί σοβαρή διέξοδο που μπορεί να συντηρήσει την κλυδωνιζόμενη σήμερα αγορά αλουμινίου για πολλά χρόνια.
 
Ο κ. Νίκος Βλαχάκης, μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, μίλησε για το ειδικό βάρος του αλουμινίου στην τρέχουσα συνθήκη της ελληνικής οικονομίας. Το αλουμίνιο έχει υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία καθώς αποτελεί ένα 100% ελληνικό προϊόν, που ξεκινά από τον βωξίτη, περνάει στην αλουμίνα και συνεχίζει στα προφίλ αλουμινίου, είπε ο κ. Βλαχάκης. Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη της Ευρώπης και ο κλάδος είναι καθετοποιημένος, απασχολεί 7.000 μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και πραγματοποιεί μεγάλο όγκο εξαγωγών: συγκεκριμένα οι εξαγωγές αλουμινίου ξεπερνούν τους 400.000 τόνους, ή με τα σημερινά δεδομένα το 70% της συνολικής παραγωγής, ενώ τα προϊόντα του κλάδου κυκλοφορούν σε όλες τις ηπείρους και είναι πιστοποιημένα. Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου έχει μάλιστα προτείνει τη χρήση αλουμινίου στην οικοδομή γιατί είναι ένα μοντέρνο, σύγχρονο και ελαφρύ μέταλλο το οποίο προσφέρει εκπληκτική αισθητική, προσθέτει μόνωση και στεγάνωση, είναι άφλεκτο και μη τοξικό άρα πληροί υψηλές απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας, έχει χαμηλό κόστος συντήρησης και ανακυκλώνεται 100%. Η κύρια εφαρμογή των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου είναι οι πόρτες και τα παράθυρα. Οι έλληνες καταναλωτές προτιμούν τα ελληνικά αλουμίνια, ωστόσο η κρίση έχει οδηγήσει σε συντριπτική πτώση της ζήτησης κατά 70%. Η μόνη δυνατότητα πλέον είναι η χρηματοδότηση της αντικατάστασης των παλαιών κουφωμάτων με νέα κουφώματα αλουμινίου μέσω του προγράμματος της «Εξοικονόμησης κατ’ οίκον». Για τον λόγο αυτό, κατέληξε, ο κ Βλαχάκης, η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου έχει προτείνει τη συνέχιση του προγράμματος με βελτιωμένο σχεδιασμό που θα προσφέρει ευελιξία ως προς τη χρηματοδότηση, τα κριτήρια ένταξης των νοικοκυριών στο πρόγραμμα και τις διαδικασίες υλοποίησης.
 
Ο κ. Σωτήρης Κατσιμίχας, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας, εστίασε αφενός στο πολύ διαφορετικό ενεργειακό αποτύπωμα των διαφορετικών συστημάτων θέρμανσης και αφετέρου στην πολύτιμη, όπως χαρακτηριστικά είπε, συμβολή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για την επιβίωση της αγοράς. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα διαφορετικά συστήματα θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού έχουν πολύ διαφορετικό ενεργειακό αποτύπωμα, τόνισε ο κ. Κατσιμίχας, και είναι χαρακτηριστικό πως αν πάρουμε ένα κτίριο με τις ελάχιστες μονώσεις που προβλέπει σήμερα ο ΚΕΝΑΚ, έχουμε εντελώς διαφορετικό ενεργειακό αποτύπωμα ανάλογα με το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιεί, δηλαδή ένα πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα με την ηλεκτρική θέρμανση και τους παλαιούς λέβητες πετρελαίου και ένα πολύ μικρότερο με τα ηλιοθερμικά συστήματα και τη βιομάζα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με μικρές αναβαθμίσεις του λέβητα μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση πετρελαίου και πως η σωστή επιλογή συστήματος θέρμανσης, η σωστή διαστασιολόγηση και η σωστή χρήση μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, τόνισε ο ομιλητής. Ως προς το θέμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», συμφώνησε με τους προλαλήσαντες ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς και πως αν εκλείψει, η αγορά απλά θα καταρρεύσει. Ο φορέας του κ. Κατσιμίχα έχει μάλιστα επεξεργαστεί και καταθέσει μια σειρά προτάσεων προς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό μια ακόμη καλύτερη εκδοχή του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για το μέλλον. Με τις προτάσεις αυτές ζητείται:  α)  η διεύρυνση των κριτηρίων εισοδήματος και τιμής ζώνης και η επέκταση του προγράμματος στα επαγγελματικά κτίρια. Ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος δεν θίγεται με αυτό, υποστηρίζεται, διότι εξακολουθούν να επωφελούνται οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι μισθωτοί, β) η απλούστευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας και της πληρωμής καθώς επί του παρόντος αυτά κρατούν 6 έως 12 μήνες και γ) να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και των φορέων για την προετοιμασία του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος διότι η αγορά δεν πρόκειται να αντέξει χωρίς αυτό. 

Τέλος, ο κ. Απόστολος Ευθυμιάδης, εκπροσωπώντας το Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του συλλόγου και τη συνεργασία του με το σύλλογο των αρχιτεκτόνων, ώστε να παρουσιάσουν από κοινού όλες τις τεχνολογίες ενεργειακής αναβάθμισης στα μέλη τους, να τα εκπαιδεύσουν και να στηρίξουν με όποιο τρόπο γίνεται, ακόμη και χρηματοδοτικά, τον Έλληνα μηχανικό ώστε να αποτελέσει τον πυλώνα της ανάπτυξης.

http://www.energypress.gr/news/Protaseis-exoikonomhshs-energeias-apo-foreis-kai-megaloys-pelates-toy-kladoy

No comments: