Friday 29 November 2013

«Πράσινη» Κίνα: Ο νέος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Κίνα μέχρι σήμερα είχε τη φήμη του χειρότερου ρυπαντή στον κόσμο. Αλλά αν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει δίκιο, η ασιατική χώρα είναι σε καλό δρόμο για να δώσει το καλό παράδειγμα προς τον υπόλοιπο πλανήτη για τη χρήση της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές μέσα στο επόμενο ένα τέταρτο του αιώνα. 
Σύμφωνα με την έκδοση World Energy Outlook του Οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι, η Κίνα θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2035 από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία μαζί. Η υδροηλεκτρική ενέργεια και η αιολική ενέργεια θα είναι οι δύο κύριες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας από ανανεώσιμες πηγές, με τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα να έρχονται πολύ πιο κάτω στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού. (Συγγνώμη, αλλά δεν παρατίθεται σύνδεσμος για την έκθεση: Η ΔΟΕ χρεώνει 120 ευρώ για το έντυπο αντίγραφο.)

China is predicted to add more electricity generating capacity from renewable sources by 2035 than the U.S., Europe, and Japan combined

Οι προβλέψεις αυτές για την Κίνα συμπεριλαμβάνονται στο κεντρικό σενάριο του οργανισμού, ο οποίος έχει λάβει υπόψη την «προσεκτική» εφαρμογή πολιτικών που είχαν ανακοινωθεί από τις κυβερνήσεις, αλλά δεν είχαν τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα του 2013. Ο Οργανισμός έχει άλλα δύο σενάρια, εκ των οποίων το ένα έχει βασιστεί στην υπόθεση ότι δεν θα θεσπιστούν νέες πολιτικές ενώ το άλλο κάνει την παραδοχή της εφαρμογής δραστικών μέτρων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη που δίνει στον κόσμο «πιθανότητα 50% για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου».

Από ό, τι έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ακόρεστη δίψα της Κίνας για ενέργεια, μπορεί να σκεφτείτε ότι η υπ’ αριθμ. 2 οικονομία στον κόσμο πρόκειται να προσκολληθεί ακόμη περισσότερο στο κάρβουνο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αυτό δεν ισχύει εδώ, τουλάχιστον σύμφωνα με τον ΔΟΕ. Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα θα συρρικνωθεί έστω και λίγο από το 2011 έως το 2035.

(Peter Coy, Bloomberg, capital.gr)

http://www.energypress.gr/news/Prasinh-Kina:-O-neos-hgeths-stis-ananewsimes-phges-energeias

No comments: