Friday 29 November 2013

Χαράτσι 20% στις ΑΠΕ προτείνει η Βουλγαρική κυβέρνηση

Η βουλγαρική κυβέρνηση πρότεινε νομοθετικές αλλαγές με τις οποίες θα επιβληθεί χαράτσι 20% στα έσοδα των παραγωγών ΑΠΕ. Όπως είναι φυσικό, η κυβερνητική πρόταση έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στον κλάδο των ΑΠΕ της χώρας, με τους συνδέσμους να μιλούν για οριστική εξόντωση των επιχειρήσεων και για τέλος στις επενδύσεις.

Ο σύνδεσμος αιολικών τόνισε ότι «για ακόμα μια φορά, μια βιαστική και απρόσεκτη απόφαση του κράτους απειλεί να υπονομεύσει μόνιμα την μελλοντική ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα και την οικονομική ευμάρεια της χώρας, υπέρ μιας κοντόφθαλμης και τεχνητής προσπάθειας να διατηρηθεί το status quo».
Και συνέχισε σχολιάζοντας ότι «στην ουσία, οι προτεινόμενες διατάξεις είναι παρόμοιες με την χρέωση πρόσβασης στα δίκτυα, την οποία απέρριψαν τα δικαστήρια, και αν υπερψηφιστούν, τότε θα οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα αγωγών και στην καταστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης». Σε αντίστοιχο κλίμα κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του συνδέσμου φωτοβολταϊκών της Βουλγαρίας, ο οποίος υπογράμμισε πως η πρόταση είναι καταστροφική για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. Σε κάθε περίπτωση, ο σύνδεσμος θεωρεί ότι δεν είναι τα φωτοβολταϊκά που οδηγούν σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, καθώς παράγουν ελάχιστο ποσοστό προς το παρόν. Το επόμενο βήμα στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όταν και θα συζητηθεί το όλο θέμα στην αρμόδια επιτροπή της βουλγαρικής βουλής.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=76782

No comments: