Monday, 25 November 2013

Δεν «βλέπουν» περαιτέρω πτώση στην τιμή πετρελαίου διεθνείς Οίκοι

Αν και πολλοί πιστεύουν πως η πτώση της τιμής του Brent πάνω από 2 δολάρια το βαρέλι μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω, οι κίνδυνοι γύρω από τον εφοδιασμό στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Νιγηρία, θα αποτρέψουν την περαιτέρω απότομη πτώση των τιμών, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Επιπροσθέτως, η συμφωνία με το Ιράν, όπως αναφέρουν, δεν εγγυάται την πλήρη διάλυση των κυρώσεων του πετρελαίου και την άμεση επιστροφή του ιρανικού αργού. Αν και η συμφωνία του Ιράν έστειλε τις τιμές του πετρελαίου απότομα χαμηλότερα στην συνεδρίαση στην Ασία σήμερα, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η κίνηση αυτή θα είναι περιορισμένη, καθώς η συμφωνία δεν προαναγγέλλει κατ’ ανάγκη την επιστροφή των εξαγωγών αργού από το Ιράν, τουλάχιστον όχι κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της ενδιάμεσης συμφωνίας, και ενδεχομένως ακόμη και περισσότερο.
Η συμφωνία του Ιράν θα προκαλέσει μόνο μέτρια πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου στα 105 δολάρια το βαρέλι στο εγγύς μέλλον και, ενδεχομένως, έως και τα 100 δολάρια, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της αγοράς πετρελαίου της UBS, Daniel Morgan.
Οι βασικοί κίνδυνοι που υπάρχουν τώρα στην αγορά, είναι οι αναταραχές τόσο στο Ιράκ όσο και τη Λιβύη, οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν τις τιμές του μαύρου χρυσού στο επόμενο διάστημα, όπως σημειώνει ο αναλυτής.
«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές αργού πρόκειται να χαλαρώσει», όπως τονίζει ο επικεφαλής πολιτικός αναλυτής της Nomura, Alaster Newton. Σε ό,τι αφορά την προσφορά και τη ζήτηση, η επίδραση μάλλον θα είναι ουδέτερη -και ως εκ τούτου δεν θα «βαρύνει» τις επερχόμενες συζητήσεις του OPEC, όπως προσθέτει.
Ακόμα και πριν την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, οι επενδυτές ήταν ήδη αρνητικά τοποθετημένοι στην αγορά του πετρελαίου για αυτή την εβδομάδα. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 25 θεσμικούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του CNBC, δήλωσαν ότι οι τιμές θα μειωθούν αυτή την εβδομάδα, οδηγούμενες από τις ευνοϊκές προοπτικές εφοδιασμού των ΗΠΑ.
 
http://www.energypress.gr/news/Den-blepoyn-peraiterw-ptwsh-sthn-timh-petrelaioy-diethneis-Oikoi

No comments: