Friday, 1 November 2013

Και το όνομα αυτής Socar Hellas - «Πανίσχυρο» το deal για ΔΕΣΦΑ λέει η κυβέρνηση

Μέσω θυγατρικής με έδρα την Αθήνα, που θα ιδρυθεί και θα στελεχωθεί με ανθρώπους της μητρικής, θα δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας η Socar, η οποία προετοιμάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση του deal της απόκτησης του ΔΕΣΦΑ.

Στην εταιρεία που θα ονομάζεται Socar Hellas, θα ενταχθεί και η ομάδα πέντε στελεχών της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή τις διεργασίες και τις επαφές τόσο με τις ελληνικές, όσο και τις ευρωπαϊκές αρχές. Μάλιστα δύο από τα μέλη του πενταμελούς team, εκπροσωπούν τη Socar και στο διοικητικό συμβούλιο του TAP, στον οποίο οι Aζέροι κατέχουν το 20%.
Η έντονη κινητικότητα από την πλευρά της Socar στέλνει σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της εταιρείας σε σχέση με το ΔΕΣΦΑ, όπως επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η συμφωνία με τους Αζέρους είναι πανίσχυρη και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαλάσει.
Μάλιστα όπως προβλεπόταν και στους όρους του διαγωνισμού ήδη η Socar έχει λάβει -όπως αποκάλυψε το EnergyPress- status παρατηρητή που σημαίνει ότι έρχεται σε γνώση και ενημερώνεται για τις αποφάσεις της μεταβατικής διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να προχωρήσει η λήψη στρατηγικών αποφάσεων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Αυτή η πρόβλεψη άλλωστε υπάρχει για όλους τους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η υπογραφή του συμφώνου πωλητή αγοραστή (SPA) τοποθετείται χρονικά για τα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο επικεφαλής της Socar Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ.
Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η επίσημη τελετή στο Μπακού για την υπογραφή της τελικής επενδυτικής απόφασης (final investment decision) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Shah Deniz 2, που θα ανοίξει και τυπικά το δρόμο για την υλοποίηση του νότιου διαδρόμου και του αγωγού TAP.
Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι η συμφωνία για την πώληση του ΔΕΣΦΑ έχει ευρύτερη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία και δεν είναι απλά μια πώληση κρατικής εταιρείας σε ξένο επενδυτή. Υπό την έννοια αυτή, η γεωπολιτική βαρύτητα της συμφωνίας εγγυάται ακριβώς την ολοκλήρωση του deal και ταυτόχρονα «εξηγεί» και την πολεμική που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα, αφού οδηγεί σε ανατροπές και αλλαγές του στάτους που επικρατεί στον τομέα της ενέργειας, όχι μόνο εντός των συνόρων αλλά στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης.
Έτσι ακόμη και εάν παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και στα γραφειοκρατικά θέματα των Βρυξελλών -που ούτως ή άλλως είναι λεπτά και σύνθετα αφού για πρώτη φορά «τεστάρεται» το πλαίσιο για την είσοδο εταιρείας τρίτης χώρας σε εταιρεία υποδομής αερίου της ΕΕ- η γενικότερη πορεία της συμφωνίας και του deal δεν μπορεί επ’ ουδενί να αμφισβητηθεί, τονίζουν αρμόδιες πηγές.

http://www.energypress.gr/news/Kai-to-onoma-ayths-Socar-Hellas-Panishyro-to-deal-gia-DESFA-leei-h-kybernhsh

No comments: