Wednesday 29 April 2015

Η Κινεζική κυβέρνηση δρομολογεί την εξαγωγή πυρηνικών αντιδραστήρων

Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, ενέκρινε επίσημα αυτό το μήνα την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα Hualong 1 στην παράκτια επαρχία Fujian. Η επιτυχής κατασκευή του Hualong 1 θα σηματοδοτήσει την ένταξη της Κίνας στην ελίτ των χωρών που διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες , αλλά και εξάγουν αντίστοιχο εξοπλισμό.
Η China National Nuclear Corp έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για την κατασκευή έξι πυρηνικών αντιδραστήρων στο Πακιστάν, αλλά και μια συμφωνία-πλαίσιο για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα Hualong 1 στην Αργεντινή, που θα είναι και η πρώτη ανάλογη εξαγωγή από την Κίνα εκτός της Ασιατικής ηπείρου.
«Το έργο αυτό θα αλλάξει το περιβάλλον για τους εγχώριους αντιδραστήρες μας και θα προωθήσει την εθνική στρατηγική μας, σε ότι αφορά την πυρηνική βιομηχανία», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της CNNC, Xing Ji.
Η Κίνα σχεδιάζει μάλιστα να ολοκληρώσει οκτώ πυρηνικούς αντιδραστήρες, εντός του τρέχοντος έτους, ενώ άλλοι 26 βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, στο πλαίσιο του προγράμματός της για την ανάπτυξη 58 GW της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, έως το 2020. Μετά την κατάρρευση του αντιδραστήρα από το τσουνάμι στη Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία το 2011, οι πυρηνικές επενδύσεις στην Κίνα, οδηγήθηκαν σε «βουτιά» 7 τοις εκατό, το περασμένο έτος και αυτό οικονομικά μεταφράζεται σε απώλειες 9, 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, (Rmb56.9bn).
Η καθυστέρηση αυτή επέτρεψε στις αρχές τηε χώρας, να θέσουν ως προτεραιότητα την κατασκευή αντιδραστήρων «τρίτης γενιάς» και οι οποίοι θα μπορούσαν τελικά να εκπροσωπούν την κινεζική βιομηχανία στο εξωτερικό.
Οι επικριτές λένε πάντως, ότι τα σχέδια της Κίνας να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με την κατασκευή συστημάτων δεύτερης γενιάς. «Έχουμε την τάση να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για νέα πράγματα και να διακατεχόμαστε από έλλειψη ενθουσιασμού για τα παλιά, αλλά στην πυρηνική βιομηχανία θα πρέπει να εξισορροπήσουμε και τα δύο», προειδοποίησε ο Lieh Ganjie, υφυπουργός περιβάλλοντος της Κίνας.
Σημειώνεται, ότι για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, το Πεκίνο  διέταξε τις δύο κορυφαίες εταιρείες πυρηνικής ενέργειας της χώρας, την CNNC και την CGN, να συνεργαστούν από κοινού για διεθνή έργα και παραγγελίες.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=93258

No comments: