Wednesday, 29 April 2015

Γ. Παλαιτσάκης: Μεγάλη φορολογική επιβάρυνση αγροτών για εισοδήματα από φωτοβολταϊκά

Δυσβάσταχτη φορολογική επιβάρυνση κινδυνεύουν να υποστούν φέτος όσοι αγρότες απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2014 εισοδήματα από την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως 100 KW.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το εισόδημα αυτό, εφόσον αποκτήθηκε την περίοδο από την 1η-1-2014 έως και την 23η-12-2014, δηλαδή σχεδόν σ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, θα φορολογηθεί φέτος ως προερχόμενο από εμπορική επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και όχι με 13% όπως όλα τα υπόλοιπα εισοδήματα των αγροτών.
Ο λόγος για τον οποίο θα συμβεί αυτό είναι ότι η διάταξη για τον χαρακτηρισμό του εισοδήματος αυτού ως φορολογούμενου με 13% αντί 26% δεν ισχύει αναδρομικά για εισοδήματα από φωτοβολταϊκά που αποκτήθηκαν από την 1η-1-2014, αλλά για εισοδήματα από φωτοβολταϊκά που αποκτώνται από 24-12-2014 (ημερομηνία δημοσίευσης του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ) και μετά. Ως εκ τούτου, η ευνοϊκή αυτή διάταξη δεν καταλαμβάνει ουσιαστικά τα εισοδήματα του έτους 2014, αλλά εκείνα που αποκτώνται από το 2015 και μετά.
Ειδικότερα, η διάταξη με την οποία προβλέπεται η φορολόγηση των εισοδημάτων των αγροτών από την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών με 13% αντί 26% ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2014 από τη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας. Εντάχθηκε στο άρθρο 116 του νόμου 4316/2014 και διευκρινίζει ότι το εισόδημα που προκύπτει από την αγροτική δραστηριότητα της διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW φορολογείται και ως αγροτικό εισόδημα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ν. 4316/2014, η συγκεκριμένη ευνοϊκή για τους αγρότες διάταξη ισχύει από 24-12-2014, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού στο ΦΕΚ, οπότε δεν καταλαμβάνει τα εισοδήματα από φωτοβολταϊκά που αποκτήθηκαν την περίοδο από την 1η-1-2014 έως την 23η-12-2014!
Η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των αγροτικών εισοδημάτων από φωτοβολταϊκά έρχεται να προστεθεί σε ένα πλήθος άλλων επαχθών φορολογικών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν φέτος για όλους όσοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) που τίθεται σε πλήρη ισχύ από φέτος, το καθαρό εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα δεν προσδιορίζεται πλέον με την αντικειμενική μέθοδο που προέβλεπε ο προηγούμενος ΚΦΕ (ν. 2238/1994) αλλά λογιστικά, με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα τα οποία αποκτήθηκαν από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας.
Φορολογείται δε με 13% από το πρώτο ευρώ. Επιπλέον, ως «καθαρό γεωργικό εισόδημα» φορολογητέο με 13% από το πρώτο ευρώ μπορεί να θεωρηθεί και το εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, εφόσον υπερβαίνει το καθαρό γεωργικό εισόδημα που έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο αγρότη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ΚΦΕ:
1. Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, το οποίο ίσχυε μέχρι πέρυσι, καταργήθηκε. Το καθαρό φορολογητέο γεωργικό εισόδημα προσδιορίζεται πλέον με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του αγρότη από το συνολικό ποσό των ακαθαρίστων εσόδων που εισέπραξε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, από τις πωλήσεις των παραχθέντων προϊόντων του.

Ως εκ τούτου κάθε αγρότης δικαιούται να δηλώσει ακόμη και ζημιά, εφόσον οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει είναι περισσότερες από τα έσοδά του.

2. Το καθαρό εισόδημα που δηλώνει ο αγρότης φορολογείται πλέον με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, καθώς έπαψαν να ισχύουν οι διατάξεις του προηγούμενου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προέβλεπαν φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και των συνταξιούχων στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.
3. Σε κάθε περίπτωση που το καθαρό εισόδημα το οποίο έχει δηλώσει ο αγρότης είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, βάρκες κ.λπ.) και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τότε η πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θεωρείται κι αυτή ως «εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα» και φορολογείται επίσης με 13%. Ουσιαστικά, σε κάθε περίπτωση που το δηλωθέν γεωργικό εισόδημα είναι μικρότερο αυτού που προσδιορίζεται βάσει τεκμηρίων, ο φόρος εισοδήματος επιβάλλεται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος.
4. Οσοι αγρότες δεν πλήρωσαν το 2014 καθόλου φόρο για τα εισοδήματα του 2013 (λόγω του ότι τα εισοδήματα αυτά ήταν χαμηλότερα των 9.550 ευρώ και φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ) θα πληρώσουν φέτος, για το 2014, όχι μόνο φόρο 13% επί των εισοδημάτων που θα δηλώσουν ή επί των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστή 55% επί του κύριου φόρου εισοδήματος.
Δηλαδή, δεν φθάνει που θα φορολογηθούν με 13% για όλο το φορολογητέο εισόδημα που θα εμφανίσουν στις δηλώσεις τους, θα υποχρεωθούν επιπλέον να καταβάλουν και προσαύξηση 55% επί του κύριου φόρου εισοδήματος. Συνολικά, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 20,15% επί του πραγματικού ή του τεκμαρτού εισοδήματος του έτους 2014.

(Ναυτεμπορική, 28/4/2015)
 
http://energypress.gr/news/g-palaitsakis-megali-forologiki-epivarynsi-agroton-gia-eisodimata-apo-fotovoltaika

No comments: