Thursday 30 April 2015

Τα οικιακά φωτοβολταϊκα δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τους βιομηχάνους

Επιστολή-παρέμβαση προς τον υπουργό Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του μέτρου της διακοψιμότητας στις βιομηχανίες από τα οικιακά φωτοβολταϊκά απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ).

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της διακοψιμότητας από το Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού του ν.4203/2013 (αρ. 17), ο ΠΑΣΥΦΩΣ κάνει λόγο για «ποινικοποίηση και τιμωρία»  του κλάδου των ΑΠΕ και ακόμη περισσότερο  των φωτοβολταϊκών. Παραπέμποντας στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΠΑΣΥΦΩΣ αναφέρει ότι “αποτελεί πολιτική και λογική ασυμβατότητα να είναι κανείς ενάντια στο «New Deal» και ταυτόχρονα να δέχεται σκεπτικά και ενέργειες συμβατά με αυτό το «έκτρωμα»“. Καλεί δε το υπουργείο να αντιμετωπίσει τις στρεβλές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και να εξεύρει αποτελεσματικότερες οικονομικές, τεχνικές, πολιτικές και κοινωνικά ορθές λύσεις από την επιβάρυνση των οικιακών φωτοβολταϊκών.
Ο ΠΑΣΥΦΩΣ επισημαίνει ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση θα δίνει τη δυνατότητα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες να εγείρουν αξιώσεις από τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τονίζει ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου  που θα επιτρέπει στον βιομήχανο να στραφεί νομικά εναντίον κατόχου μικρού φωτοβολταϊκού σταθμού ή στέγης προκειμένου να διεκδικήσει το μεταβατικό τέλος θα είναι πέραν πάσης φαντασίας. Τέλος, υπενθυμίζει με νόημα ότι ο κλάδος των Οικιακών Φωτοβολταϊκών που αριθμεί 42.000 νοικοκυριά πανελλαδικά έχει ήδη υποστεί μείωση εισοδήματος έως 42% και ότι νέες επιβαρύνσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

http://www.econews.gr/2015/04/30/oikiaka-fotovoltaika-viomihania-122069/

No comments: