Tuesday 28 April 2015

Τσίπρας: Μπορεί σε 6 μήνες να πάρουμε την προκαταβολή από τους Ρώσους για τον ελληνικό αγωγό

Για εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία που είχε η κυβέρνηση κατά τις επαφές στη Ρωσία, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενος στον «ελληνικό αγωγό» προέκτασης του Turkish stream.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε και δημόσια τις διαρροές που είχαν υπάρξει από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες συζητήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν το ενδεχόμενο να προκαταβάλλει η Ρωσία, εάν γίνει ο αγωγός, ένα ποσό ύψους 3 – 5 δις. ευρώ, ως προκαταβολή από τα μελλοντικά έσοδα που θα έχει η χώρα μας, τα οποία έσοδα υπολογίζονται σε 100 – 150 εκατ. το χρόνο. «Και αν αυτό δεν έγινε σήμερα και γίνει σε 6 μήνες θα είναι άσχημα;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας το γεγονός ότι υπήρξαν αναφορές στα ΜΜΕ για «φιάσκο», για «άνθρακες ο θησαυρός» κ.λπ.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι, εάν βεβαίως γίνει το έργο, η χώρα μας θα γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ θα έχει φθηνό αέριο και συνεπώς φθηνό ρεύμα από τις μονάδες της ΔΕΗ, αλλά και ευκαιρίες να εμπορευθεί αέριο. Ανέφερε επίσης ότι παρά τα όσα γράφτηκαν, η Ευρώπη «δεν απάντησε με νευρικότητα αλλά με σεβασμό» στο ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Ρωσία και ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον κ. Κοτζιά, η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν «ερχόμαστε να σας κάνουμε αντιπρόταση».
Σε ότι αφορά τον ενεργειακό τομέα, μια άλλη ενδιαφέρουσα αναφορά του πρωθυπουργού, ήταν ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων (όπως και στον τουρισμό), τις οποίες επιθυμεί η κυβέρνηση καθώς δεν μπορεί με άλλο τρόπο να υπάρξει ανάπτυξη.
 
http://energypress.gr/news/tsipras-mporei-se-6-mines-na-paroyme-tin-prokatavoli-apo-toys-rosoys-gia-ton-elliniko-agogo

No comments: