Monday 27 April 2015

Την Λιθουανία κατηγορεί η Ρωσία για τη διένεξη της Κομισιόν με την Gazprom

Η υπόθεση της Gazprom δεν κινήθηκε από τις εταιρίες της ΕΕ, αλλά από την κυβέρνηση της Λιθουανίας, υποστήριξε ο  μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Vladimir Chizhov, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον Senior Editor της EurActiv, Georgi Gotev.

Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω σχετικά με τη νομική διαδικασία που κίνησε η Επιτροπή εναντίον της Gazprom. Νομίζετε ότι τα επιχειρήματα των Ρώσων, τα οποία αναφέρονται  στη συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας  (PCA) του 1997, και δείχνουν ότι η Επιτροπή προσπαθεί να εφαρμόσει τους κανόνες του Τρίτου ενεργειακού πακέτου  2009 αναδρομικά, έχουν ληφθεί υπόψη;
Στην πραγματικότητα η μη αναδρομική εφαρμογή των διατάξεων είναι μέρος οποιασδήποτε διεθνούς συμφωνίας και αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου. Όχι μόνο της  PCE  η οποία στην πραγματικότητα υπογράφηκε το 1994. Αυτό που λέει το άρθρο 34 της ΣΕΣ λέει είναι ότι και τα δύο μέρη οφείλουν να απέχουν από τη λήψη μέτρων ή ενεργειών που θα επιδεινώσουν τις συνθήκες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες περισσότερο από την κατάσταση που υπήρχε προηγουμένως. Ίσως η Επιτροπή δεν έλαβε υπόψη την εν λόγω συμφωνία, ή μήπως το ερμήνευσε διαφορετικά;
Δεν ξέρω. Δεν το έχω συζητήσει  με την Επιτροπή, διότι η Επιτροπή θεωρεί ότι όλη αυτή η υπόθεση  είναι εμπιστευτική, και ασχολούνται  μόνο άμεσα με την Gazprom ως οντότητα. Από την άλλη πλευρά, αυτό που με προβλημάτισε από την αρχή ήταν ότι η όλη υπόθεση δεν ξεκίνησε από ορισμένους οικονομικούς φορείς, τις ευρωπαϊκές εταιρίες  ενέργειας οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν θεωρητικά καταγγείλει τις συμβάσεις αυτές, αλλά από την κυβέρνηση ενός κράτους μέλους το οποίο εκείνη τη στιγμή είχε εμπλακεί σε διαιτησία με την Gazprom.
Ήταν η Λιθουανία, που την έδωσε στη δημοσιότητα, και έκανε κάποιες  δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα και καυχιόταν για μια επιτυχία που είχε επιτευχθεί με την έναρξη αυτής της έρευνας. Κάτι που φυσικά αφήνει την εντύπωση ότι η όλη υπόθεση ήταν πολιτική εξ αρχής.

Και συνεχίζει να είναι πολιτική;
Αυτή είναι η εντύπωσή μου, ναι.

Η Επιτροπή λέει ότι δεν θέλει να πολιτικοποιήσει το θέμα. Καταλαβαίνω ότι ένα άλλο άρθρο του ίδιου PCA προβλέπει διακανονισμό εκτός δικαστηρίου. Αναφέρεστε στο άρθρο 102, το οποίο λέει κάτι παρόμοιο. Ναι, σωστά. Έτσι, όπως καταλαβαίνω η επιλογή αυτή είναι ακόμα ανοιχτή. Η «ανακοίνωση των αιτιάσεων» που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες είναι στην πραγματικότητα ένα στάδιο σε μια διαδικασία. Η οποία έχει βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε πρόκειται να τελειώσει. Αλλά φυσικά η χρονική συγκυρία  που έχει επιλεγεί  έχει αναπόφευκτα οδηγήσει σε σχόλια σχετικά με τη σοφία της επιλογής αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.
 
http://energypress.gr/news/tin-lithoyania-katigorei-i-rosia-gia-ti-dienexi-tis-komision-me-tin-gazprom

No comments: