Thursday 30 April 2015

Μετά το γύρο παραχωρήσεων, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες

Πρώτα θα ολοκληρωθεί ο μεγάλος γύρος παραχώρησεων για τους υδρογονάνθρακες, η προθεσμία για τον οποίο λήγει στις 14 Ιουλίου, και μετά το υπουργείο θα αρχίσει να ασχολείται με την επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι διαμορφώνεται το τοπίο στο μέτωπο αυτό, αφού οι διαδικασίες αναθεώρησης του πλαισίου δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Όσο για το εν εξελίξει διαγωνισμό, και το ενδιαφέρον συμμετοχής μεγάλων ξένων εταιρειών δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη εικόνα, πέρα από την αναθέρμανση που είχε καταγραφεί πριν από ένα περίπου μήνα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είχε ανακοινώσει στις 30 Μαρτίου ότι ο διαγωνισμός παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα Ιονίου και Κρήτης, προχωρά κανονικά, χωρίς αλλαγή μοντέλου, παρά μόνο με παράταση δύο μηνών.
Συνεκτιμώντας τις εισηγήσεις αρμοδίων υπηρεσιακών στελεχών αλλά και το γεγονός ότι το ενδιαφέρον κάποιων ξένων εταιρειών παραμένει ζωηρό, ο κ. Λαφαζάνης είχε αποφασίσει να συνεχίσει το διαγωνισμό ως έχει. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ ενός μοντέλου συμβάσεων που ακολουθείται σε χώρες όπως Γκάνα, Νιγηρία, Βενεζουέλα, όπου η κυριότητα των υδρογονανθράκων ανήκει στο κράτος και ο μισθωτής λειτουργεί σαν εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου.
 
http://energypress.gr/news/meta-gyro-parahoriseon-neo-thesmiko-plaisio-gia-toys-ydrogonanthrakes

No comments: