Wednesday 29 April 2015

Το ΕΤΜΕΑΡ πίσω από την παρέμβαση της Κομισιόν για ΡΑΕ – Σήκωσε το γάντι ο Λαφαζάνης

Η χθεσινή ομιλία του αρμόδιου υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας Π. Λαφαζάνη στη βουλή για την τροπολογία που ακυρώνει τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, προκάλεσε αίσθηση για τον τόνο και την οξύτητά της. Ο Π. Λαφαζάνης χρησιμοποίησε ασύμμετρα βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον της ανεξάρτητης αρχής, γεγονός που ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως.

Ανεξάρτητα πάντως από την πολιτική θέση που έχει διατυπώσει ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθαρίζοντας ότι θέλει τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής και την επαναφορά του ελέγχου κρίσιμων λειτουργιών της αγοράς όπως ο έλεγχος των τιμών, στο υπουργείο, η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού έχει και μια άλλη διάσταση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του EnergyPress, η πρόσφατη επιστολή του επιτρόπου ενέργειας Κανιέτε προς τον έλληνα υπουργό με θέμα την ανεξαρτησία της ΡΑΕ, εστάλη ακριβώς για την υπόθεση του ΕΤΜΕΑΡ. Δηλαδή η Κομισιόν «βλέπει» στην τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΑΠΕΝ για το θέμα προσπάθεια «ψαλιδίσματος» των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής. Σημειώνεται ότι στην τροπολογία που κατατέθηκε δεν ρυθμίζεται το θέμα της κάλυψης του «ανοίγματος» που θα δημιουργηθεί στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ από τη μη αύξηση του ειδικού τέλους.
Γι’ αυτό και στην επιστολή που εστάλη προς τον κ. Λαφαζάνη ο επίτροπος Ενέργειας επισημαίνει ότι η συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις υποχρεώσεις για ανεξαρτησία και αυτοτέλεια των ανεξάρτητων αρχών, δεν αποτελούν κάποια υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο αλλά είναι υποχρεώσεις που συνεπάγονται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Κατά συνέπεια, οι χθεσινές δηλώσεις Λαφαζάνη έστελναν μήνυμα και προς τις Βρυξέλλες, ότι ο υπουργός στέκεται ανυποχώρητος και θεωρεί το θέμα του ΕΤΜΕΑΡ εσωτερική υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία δε χωρούν παρεμβάσεις από την Κομισιόν.
Εφόσον πάντως δεν εκτονωθεί  η κόντρα Λαφαζάνη – Βρυξελλών, τότε το επόμενο βήμα από την πλευρά της Κομισιόν είναι να κινηθούν διαδικασίες παράβασης από την πλευρά της Επιτροπής. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή κυρώσεων και προστίμων, με πολλαπλάσιο κόστος από την αύξηση που είχε προβλεφθεί για το ΕΤΜΕΑΡ.
Και όπως έδειξε ξεκάθαρα η επιστολή Κανιέτε, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά το θέμα…
 
http://energypress.gr/news/etmear-piso-apo-tin-paremvasi-tis-komision-gia-rae-sikose-ganti-o-lafazanis

No comments: