Tuesday 28 April 2015

Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού των Σκοπίων ζητά το Energy Community

Ο διεθνής οργανισμός, Energy Community, ο οποίος στοχεύει στην προσαρμογή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ενεργειακό «ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανακοίνωσε χθες ότι υπέβαλε αιτιολογημένη γνώμη στο πλαίσιο της επίλυσης της διαφοράς με την ΠΓΔΜ για την αποτυχία της τελευταίας να απελευθερώσει την αγορά ηλεκτρισμού της.

Σύμφωνα με το SeeNews, το Energy Community απαιτεί από την ΠΓΔΜ το πλήρες «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε δύο μήνες, ενώ η Γραμματεία του οργανισμού θεωρεί ότι οι τροποποιήσεις στην ενεργειακή νομοθεσία της χώρας, οι οποίες υιοθετήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, στερούν από τις μικρές επιχειρήσεις και από τα νοικοκυριά το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από τον προμηθευτή της επιλογής τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεχίζουν να έχουν ως πάροχο τη δεσπόζουσα μονοπωλιακή επιχείρησης της χώρας ακόμη και μετά την παρέλευση της προθεσμίας που θέτει η νομοθεσία του Energy Community.
«Η αναβολή της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ως το 2020 αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ιδρυτικής συνθήκης του Energy Community. Οι ανοικτές αγορές ηλεκτρισμού έχουν πρωταρχική σημασία για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της εσωτερικής αγοράς ενέργειας», τονίζεται σχετικά.
Η κυβέρνηση της χώρας, από την πλευρά της, δικαιολογεί την αναβολή της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού προβάλλοντας τον κίνδυνο της «ενδεχόμενης δραστικής αύξησης στις τιμές ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά». Στο επιχείρημα αυτό, ο οργανισμός απαντά ότι «στην πραγματικότητα … αφορά μάλλον την επιχειρούμενη προστασία της ρευστότητας της δεσπόζουσας επιχείρησης παρά την προστασία των οικιακών πελατών από ενδεχόμενο “σοκ τιμών”».
Η Γραμματεία του Energy Community θεωρεί το μέτρο κατ’ ουσίαν προστατευτικό στη φύση του καθώς έχει ως αποτέλεσμα να θωρακίζει τον εκάστοτε δεσπόζοντα προμηθευτή από κάθε υφιστάμενο ή πιθανό ανταγωνιστή παρατείνοντας το νομικό μονοπώλιό του για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Στην αιτιολογημένη γνώμη παρατίθεται και η δήλωση του Διευθυντή της Γραμματείας του Energy Community, κ. Janez Kopač, ο οποίος τονίζει ότι η απόφαση της ΠΓΔΜ για αναβολή της πλήρους απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού αποτελεί άλλη μία ένδειξη της συνειδητής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης η οποία συστηματικά αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της συνθήκης της Ενεργειακής Κοινότητας και, κατά συνέπεια, με την νομοθεσία της ΕΕ .
«Η τάση αυτή έχει, τελευταία, καταστεί όλο και περισσότερο φανερή και αναδεικνύεται σε μια σειρά από ανοικτές παραβιάσεις της νομοθεσίας τουEnergy Community, στις οποίες περιλαμβάνεται η μη αποδοχή δεσμευτικού στόχου για τις ΑΠΕ και η αποτυχία να σεβαστεί τους κανόνες του Δεύτερου και του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου στον τομέα του φυσικού αερίου κατά τη συνεργασία με Ρώσους εταίρους», δήλωσε ο Διευθυντής της Γραμματείας τουEnergy Community. «Τα σημερινά προβλήματα στον τομέα της ενέργειας αντανακλούν άλλα προβλήματα της χώρας – την αύξουσα πολιτικοποίηση των κρατικών θεσμών και τη δραματικά υπονομευόμενη πολιτική κατάσταση. Αυτό του οποίου είμαστε μάρτυρες είναι η προϊούσα απομόνωση της χώρας από την διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο κ. Janez Kopač.
 
http://energypress.gr/news/anoigma-tis-agoras-ilektrismoy-ton-skopion-zita-energy-community

No comments: