Thursday 30 April 2015

Εισήγηση Συλικιώτη για την Ενεργειακή Ένωση

Μετά από εισήγηση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτη, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς συζήτησε στο Στρασβούργο τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την δημιουργία μιας Ενεργειακής Ένωσης. 

Ο κος Συλικιώτης, ως συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας αλλά και ως σκιώδης εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ενεργειακή Ασφάλεια καθώς και της έκθεσης για την Ενεργειακή Ένωση ενημέρωσε την ομάδα του για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις πολιτικές που προωθούνται.
Στην συνεδρία επιβεβαιώθηκε πως για την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς η Ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα για αποκόμιση κερδών προς όφελος των μονοπωλίων αλλά ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι να έχουμε ισότιμη και φθηνή πρόσβαση. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά διαμόρφωσε τις βασικές της αρχές για την δημιουργία μιας Ενεργειακής Ένωσης προς όφελος των λαών. Συγκεκριμένα υπογραμμίστηκε πως στο επίκεντρο πρέπει να θέτει ο πολίτης, ο καταναλωτής, οι τοπικές κοινότητες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρωταρχικός στόχος να είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Επίσης, τονίστηκε πως πρέπει να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα για άρση της απομόνωσης κρατών και περιοχών από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα καθώς και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Ένα σημαντικό στοιχείο που τονίστηκε ιδιαίτερα ήταν η ανάγκη να διασφαλιστεί η δημόσια ιδιοκτησία και η διαχείριση των υποδομών με στρατηγική σημασία από το κράτος βάσει των συμφερόντων της κοινωνίας και του λαού. Επίσης τονίστηκε πως είναι σημαντικό να προωθηθεί η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων, με την δημιουργία τερματικών και την προώθηση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Ιδιαίτερα αναφορά δε έγινε στην ανάγκη να αξιοποιηθούν οι προοπτικές που δημιουργούνται με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και στην ανάγκη να προωθηθούν πρωτοβουλίες για ανάπτυξη συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής, ώστε να επικρατήσει Ειρήνη και οικονομική ευημερία. Τέλος τονίστηκε πως μια Ενεργειακή Ένωση προς όφελος των λαών είναι απαραίτητο να συμβαδίζει με τον τερματισμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και την προώθηση μιας κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.
 
http://energypress.gr/news/eisigisi-sylikioti-gia-tin-energeiaki-enosi

No comments: