Monday 27 April 2015

ΑΠΕ: H πράσινη ισχύς της Κίνας μεγαλύτερη από το σύνολο του δικτύου των ΗΠΑ

“Τα πάντα ρει” έλεγε ο Ηράκλειτος και ο κλάδος που κινείται πολύ δυναμικά τελευταία χρόνια είναι αυτός των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αδιαμφισβήτητη ατμομηχανή αυτής της ανάπτυξης είναι η Κίνα. Ενώ πριν από κάμποσα χρόνια η ασιατική χώρα ξεκίνησε να προετοιμάζεται για το οικονομικό της άλμα επενδύοντας στα ορυκτά καύσιμα και σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα -με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα για την ατμόσφαιρα των κινεζικών πόλεων- πλέον έχει ρίξει το βάρος στις ΑΠΕ και έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη και σε αυτό τον κλάδο. Το 2013 η Κίνα εκτοξεύτηκε από την πέμπτη στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στα φωτοβολταϊκά με 11,3 νέα Γιγαβάτ εγκαθιστώντας όση ηλιακή ισχύ είχαν συνολικά οι ΗΠΑ.

REPN-solar-power-capacity-additions-2013.jpg.650x0_q70_crop-smart

Το 2014, η Κίνα έθεσε τον υπερφιλόδοξο στόχο του τριπλασιασμού της εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος ως το 2017 στα 70 Γιγαβάτ. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι μέχρι το 2030 η “πράσινη” ισχύς της Κίνας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του συνόλου των αμερικανικών δικτύων. Στο διάγραμμα που ακολουθεί, οι πηγές χαμηλών εκπομπών περιλαμβάνουν τα υδροηλεκτρικά -η Κίνα σκοπεύει να κατασκευάσει πολλά από αυτά, συχνά υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και εκτοπίζοντας ανθρώπους και ζώα- και τα πυρηνικά, που παρότι συνεπάγονται άλλους κινδύνους τουλάχιστον δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου όπως ο λιγνίτης.

china-low-carbon-2030.jpg.650x0_q70_crop-smart

Αντί επιλόγου ένα στατιστικό στοιχείο που λέει τα πάντα για το δρόμο που έχει επιλέξει η Κίνα: από 3,7 Γιγαβάτ καθαρής ισχύος το 2004 στα 138 καθαρά Γιγαβάτ το 2013. Και έπεται συνέχεια.

REPN-solar-power-total-capacity-2013.jpg.jpg.650x0_q70_crop-smart

No comments: