Wednesday 29 April 2015

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα εξοικονόμησης αερίου παρουσιάστηκε στο Κατάρ

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο παγκοσμίως, υπό την ονομασία Jetty Boil-Off Gas Recovery Project (JBOG) , με αντικείμενο την ανάκτηση αερίου που κανονικά χάνεται ή καίγεται όταν το καύσιμο μεταφέρεται σε πλοία και συνολικού κόστους 1 δισ. δολ., παρουσίασε το Κατάρ. Το έργο θα προσλαμβάνει αρκετό αέριο για την τροφοδοσία 175.000 οχημάτων ή 300.000 κατοικιών σε ετήσια βάση, με αξιωματούχους του Κατάρ να εκτιμούν πως θα εξοικονομείται το ισοδύναμο 1,6 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Επιπροσθέτως, μέσω του προγράμματος το Κατάρ θα μπορέσει να ανακτήσει επιπλέον 820 εκατ. λίτρα φυσικού αερίου ανά έτος. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στο Κατάρ και από ότι γνωρίζω και στον κόσμο», δήλωσε ο Σαάντ αλ-Σερίντα αλ-Καάμπι, πρόεδρος της εταιρείας Qatargas. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας πιστεύουν ότι το έργο θα οδηγήσει σε μια μείωση 90% των απωλειών στο λιμάνι Ρας Λαφάν στο βόρειο Κατάρ, το μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG στον κόσμο.
Μετά την ανάκτησή τους, τα καύσιμα μεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις όπου συμπιέζονται ώστε να είναι ξανά έτοιμα για χρήση. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο ψύχεται στους -160 βαθμούς Κελσίου μέχρι να μετατραπεί σε υγρό και να μπορεί να μεταφερθεί με πλοία. Το σύστημα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο και έχει ανακτήσει έως σήμερα αέριο από πάνω από 500 πλοία.

http://energypress.gr/news/megalytero-programma-exoikonomisis-aerioy-paroysiastike-sto-katar

No comments: