Wednesday 29 April 2015

Ενταφιάζετε δυνατότητες και προοπτικές για φθηνό ρεύμα, λένε οι ιδιώτες στην Κύπρο

Τις αμέσως επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, αναμένεται ότι η ΡΑΕΚ θα δημοσιεύσει τους νέους κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ενώ αναμένεται ότι οι τελικοί κανόνες που θα δημοσιευτούν, δεν έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, από τις αρχικές θέσεις που καθόρισε η ΡΑΕΚ ως βάση για τη δημόσια διαβούλευση.

Αυτό αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ανταγωνιστικής Αγοράς Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΕΑΑΕΚ) ήδη έχει εκφράσει έντονη αντίδραση, υποδεικνύοντας κυρίως ότι έτσι θα ευνοηθεί το μονοπώλιο, αλλά και οι τάσεις διαφθοράς. Σε επιστολή του προς τη ΡΑΕΚ, ο πρόεδρος της ΣΕΕΑΑΕΚ, Παύλος Λιασίδης, τονίζει μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη παρατηρήσεις που έγιναν στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που είναι «ύψιστης σημασίας για τον ιδιωτικό τομέα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταύτιση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς με τον Λειτουργό Αγοράς «θα δημιουργήσει συνθήκες που πιθανώς να επιτρέψουν χειραγώγηση της αγοράς και διαφθοράς». Επίσης, ο Παύλος Λιασίδης τονίζει εκ μέρους των ιδιωτικών επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας ότι ο «αποκλεισμός του ιδιωτικού τομέα από τη συμμετοχή στις υπηρεσίες εξισορρόπησης και εφεδρειών, ουσιαστικά καταλήγει στη διατήρηση της δυνατότητας χειραγώγησης της αγοράς από το σημερινό μονοπώλιο, και θα ενταφιάσει τη δυνατότητα παραγωγής φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές».
Τέλος, ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι με τους προωθούμενους Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού και τους περιορισμούς που τίθενται, η αγορά οδηγείται «αναπόφευκτα σε εκφυλισμό και δημιουργία νέας φούσκας», που θα σκοτώσει τη νέα αγορά εν τη γενέσει της. «Όλα τα πιο πάνω θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στη δημιουργία νέων παραγόντων αβεβαιότητας, που θα καθυστερήσουν ή και ματαιώσουν τις όποιες σοβαρές επενδύσεις στην ανταγωνιστική αγορά της ηλεκτροπαραγωγής», τονίζει ο σύνδεσμος.
Με δεδομένο ότι ήδη η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς έχει καθυστερήσει κατά μερικά χρόνια, και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, αλλά και με δεδομένο την προβλεπόμενη ανάκαμψη στην οικονομία και τις μειωμένες τιμές στα καύσιμα, είναι πλέον για μας βέβαιο ότι η όποια καθυστέρηση στην υλοποίηση νέων σοβαρών υποδομών στην ηλεκτροπαραγωγή από τον ιδιωτικό τομέα, θα έχει επιπτώσεις στο θέμα της ψηλής τιμής της κιλοβατώρας για τους καταναλωτές που θα είναι πλέον επουσιώδες, διότι μείζον θέμα θα καταστεί η επάρκεια στην παραγωγή ρεύματος, καταλήγει η ΣΕΕΑΑΕΚ, ζητώντας διορθωτικά μέτρα έστω και την τελευταία στιγμή.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)
 
http://energypress.gr/news/entafiazete-dynatotites-kai-prooptikes-gia-fthino-reyma-lene-oi-idiotes-stin-kypro

No comments: