Wednesday 29 April 2015

Το φωτοβολταϊκό “Εξπρές του Μεσονυχτίου” είναι πραγματικότητα

Οι περίφημες φυλακές Τιχάρ στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, έγιναν το τελευταίο κυβερνητικό κτήριο που αποκτά φωτοβολταϊκό σύστημα στέγης. Με αυτό τον τρόπο, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα φυλακών στην Ασία αναδεικνύεται σε πρότυπο για την ινδική πρωτεύουσα, αφού οι ενεργειακές ανάγκες θα καλυφθούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα από ηλιακή.

Στη στέγη των φυλακών εγκαταστάθηκε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 430 Κιλοβάτ που θα καλύψει μεγάλο μέρος της κατανάλωσης. Το σύστημα αναμένεται να παράγει περίπου 500.000 Κιλοβατώρες ετησίως εξοικονομώντας 70.000 δολάρια κατά την ίδια περίοδο.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τη διοίκηση των φυλακών να εφαρμόσει και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας όπως η εγκατάσταση λαμπτήρων LED. Ανώτατο στέλεχος του σωφρονιστικού ιδρύματος αποκάλυψε ότι στο μέλλον σχεδιάζουν να αυξήσουν την εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ ώστε η φυλακή να απεξαρτηθεί πλήρως από το δίκτυο.

—Το βλέμμα στον Ήλιο

Η Ινδία επενδύει δυναμικά στην ηλιακή ενέργεια. Το Νοέμβριο του 2014 γράψαμε ότι η Ινδία σκοπεύει να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά στα φωτοβολταϊκά τα επόμενα χρόνια με απώτερο στόχο τα 100 Γιγαβάτ ως το 2022. Πρόκειται για ισχύ 50 φορές μεγαλύτερη από τα “σκάρτα” δύο Γιγαβάτ που είχαν εγκατασταθεί στον αναδυόμενο γίγαντα -και χώρα που φιλοξενεί τις πλέον “δηλητηριασμένες” πόλεις παγκοσμίως- ως τα τέλη του 2013. Η εγκατάσταση 11 Γιγαβάτ κάθε χρόνο μέχρι το 2022 δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένας τρόπος επίτευξης του στόχου είναι η εγκατάσταση γιγάντιων φωτοβολταϊκών πάρκων, όπως αυτό των 750  Μεγαβάτ στο ομόσπονδο κρατίδιο Μαντία Πραντές.
Επίσης, η Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας του Δελχί πέρυσι ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα προώθησης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε οικιακές στέγες με συμψηφισμό του πλεονάσματος ενέργειας που θα παράγουν τα οικιακά συστήματα. Στο Νέο Δελχί, πολλοί οργανισμοί και κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες τους τελευταίους μήνες καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις που θα επέτρεπαν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έργων μεγάλης κλίμακας για την επίτευξη των στόχων παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

http://www.econews.gr/2015/04/28/fotovoltaika-fylakes-india-122001/

No comments: