Wednesday 29 April 2015

ΕΕ: Αιτιολογημένη γνώμη στην Πολωνία για σωστή εφαρμογή της Οδηγίας για τα βιοκαύσιμα

Στην αποστολή Αιτιολογημένης γνώμη στην Πολωνία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας από τη χώρα να εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικότερα όσον αφορά στα βιοκαύσιμα.

Η οδηγία περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για να επιτευχθεί ο στόχος του μεριδίου 20 % της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020. Επίσης, περιλαμβάνει βασικές διατάξεις σχετικά με επιμέρους στόχους για το συνολικό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση ενέργειας κάθε κράτους μέλους και για την επίτευξη του στόχου του μεριδίου 10 % της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις μεταφορές το 2020.
Τα βιοκαύσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του στόχου αυτού, αλλά πρέπει να πληρούν μια σειρά απαιτήσεων βιωσιμότητας. Τα κράτη-μέλη πρέπει επίσης να αντιμετωπίζουν τα βιοκαύσιμα και τις πρώτες ύλες τους ισότιμα, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους. Αντίθετα με όσα προβλέπονται από την οδηγία, η πολωνική νομοθεσία αντιμετωπίζει τα βιώσιμα βιοκαύσιμα και τις πρώτες ύλες από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές με διαφορετικό τρόπο, αδικαιολόγητα. Η Επιτροπή έχει αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα σε διαδικασίες παράβασης κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
 
http://energypress.gr/news/ee-aitiologimeni-gnomi-stin-polonia-gia-sosti-efarmogi-tis-odigias-gia-ta-viokaysima

No comments: