Tuesday 28 April 2015

Παραμένουν τα ερωτηματικά, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη διακοψιμότητα

Δύσκολα μοιάζει ότι θα αποφευχθεί τελικά μια ρήξη μεταξύ βιομηχανίας και ΑΠΕ στο θέμα της διακοψιμότητας καθώς μετά και τη δεύτερη συνάντηση χθες της επιτροπής που έχει συσταθεί για το ενεργειακό κόστος, υπό τον Γ.Γ. Βιομηχανίας Ι. Τόλιο, δεν παρουσιάστηκαν εναλλακτικές λύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του μέτρου.

Απομένει πλέον μια ακόμη συνάντηση της επιτροπής προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της, και αυτό που φαίνεται είναι ότι στην πράξη δεν έχει προταθεί άλλη λύση παρά το κόστος -που εκτιμάται σε 60-65 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ- να το επωμιστούν στο μεγαλύτερό τους μέρος οι παραγωγοί ΑΠΕ, όπως ακριβώς ανέφερε το κείμενο που απέστειλε πέρυσι η Ευρωπαική Επιτροπή στην τότε κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ επέμειναν και χθες στην αρχική τους θέση, δηλαδή η διακοψιμότητα να εφαρμοσθεί από φέτος, όπως ακριβώς έχει εγκριθεί από την ΕΕ, και σε δεύτερη φάση, δηλαδή από του χρόνου, να χρηματοδοτηθεί με τα έσοδα από τις δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων τα οποία θα πάψουν να καταλήγουν στον ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.
Το υπουργείο δια του κ. Τόλιου απέφυγε να εκφράσει την άποψη του, παρά αναμένεται να πάρει θέση την προσεχή εβδομάδα κατά την επόμενη τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, οπότε και θα διαμορωθεί η τελική της εισήγηση προς τον υπουργό Π. Λαφαζάνη, προκειμένου να λύσει εκείνος το γρίφο του κόστους της διακοψιμότητας.
Κρίνοντας πάντως από τις θέσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστές είναι σαφές ότι κάποιος θα χάσει από την εφαρμογή του μέτρου, είτε η βιομηχανία, είτε ο χώρος των ΑΠΕ που αν και αποφεύγει προς το παρόν να τοποθετηθεί επίσημα ως προς το θέμα, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πηγές του “Energypress”, οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ έχουν ήδη αποστείλει τις θέσεις τους στο υπουργείο σχετικά με τη διακοψιμότητα, κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος με όσα είχαν πει και πέρυσι στον τότε υφυπουργό ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου.
Συνοπτικά η θέση τους έχει ως εξής: Η διακοψιμότητα είναι μια τεχνική διαχείρισης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά κανόνα όταν δεν υπάρχει επάρκεια ισχύος στο σύστημα. Όταν αυτό συμβαίνει, η όποια επιβάρυνση πρέπει να μετακυλίεται σ' αυτόν που απολαμβάνει τα οφέλη από την ύπαρξή της, δηλαδή στον τελικό καταναλωτή ενέργειας.
Υπό αυτό το πρίσμα- συνεχίζουν οι παραγωγοί ΑΠΕ- το μέτρο δεν είναι αναγκαίο, καθώς σήμερα υπάρχει μεγάλη επάρκεια ισχύος στο σύστημα. Επιπλέον, με το σχέδιο ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης εμφανίζονται να επιβαρύνονται οι παραγωγοί ενέργειας αντί για τους καταναλωτές. Αλλά επειδή οι θερμικοί παραγωγοί μπορούν και μετακυλίουν την επιβάρυνση στην Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) -ενώ οι ΑΠΕ δεν μπορούν να το κάνουν- τελικά τη νύφη την πληρώνουν οι ΑΠΕ και οι καταναλωτές που αγοράζουν ακριβότερα ρεύμα από τους προμηθευτές λόγω της υψηλότερης ΟΤΣ.
Συμπερασματικά, οι παραγωγοί ΑΠΕ θεωρούν ότι η διακοψιμότητα για μεν τους ίδιους θα καταλήξει να είναι μια ακόμη παράλογη επιβάρυνση- ένας ακόμη φόρος στα ήδη δραστικά μειωμένα από το "New Deal" ακαθάριστα έσοδα των έργων- για δε, τους καταναλωτές ένα ακόμη "χαράτσι", αυτή τη φορά για την ενίσχυση της βιομηχανίας.
Στον αντίποδα πηγές της βιομηχανίας, πέραν της επιμονής τους να εφαρμοσθεί η απόφαση ως έχει, βάλλουν εμμέσως και κατά των ΑΠΕ υποννοώντας ότι είναι κοστοβόρες. Θυμίζουν ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, οι εγγυημένες τιμές για τα καινούργια έργα ΑΠΕ φεύγουν, και αντικαθίστανται από ένα σύστημα “Feed-in Premium”, που θα αυξομειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά στην αγορά. Επισημαίνουν ότι πιθανότατα οι καινούργιες ΑΠΕ κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια θα οφείλουν να κάνουν δήλωση φορτίου, και να συμμετέχουν στην αγορά εξισσορόπησης. Με άλλα λόγια, όποιος έχει απόκλιση, δηλαδή δήλωσε ότι θα παράξει μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας, αλλά δεν την παρήγαγε, αυτό θα έχει κάποιο κόστος.
Κάπως έτσι διαμορφώνονται οι απόψεις των δύο πλευρών, μετά και τη δεύτερη συνάντηση της επιτροπής για το ενεργειακό κόστος, και καθώς οδεύουμε προς το "φινάλε", το θέμα για το ποιός θα πληρώσει το μέτρο της διακοψιμότητας παραμένει ορθάνοικτο.
Το υπουργείο δεν έχει ακόμη "μιλήσει", είναι σαφές ωστόσο από τα παραπάνω πως η ρήξη μεταξύ βιομηχανίας και ΑΠΕ δύσκολα θα αποφευχθεί αν δεν βρεθεί κάποια εναλλακτική πρόταση χρηματοδοτήσης της διακοψιμότητας.
 
http://energypress.gr/news/paramenoyn-ta-erotimatika-synehizontai-oi-syzitiseis-gia-ti-diakopsimotita

No comments: