Tuesday 28 April 2015

Μετωπική ΑΠΕ - βιομηχανίας για τη διακοψιμότητα και το “μπαλάκι” στον Λαφαζάνη

Οι ΑΠΕ αναμένεται να επωμιστούν το κόστος ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων ελληνικών βιομηχανιών μέσω της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μετά το πέρας της δεύτερης συνάντησης της αρμόδιας επιτροπής για το ενεργειακό κόστος που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Ιωάννη Τόλιο, προέκυψε ότι οι ΑΠΕ θα επιβαρυνθούν με το σχετικό κόστος των 60 με 65 εκατ. Ευρώ, όπως το εκτιμά ο ΑΔΜΗΕ.

Οι βιομήχανοι της ΕΒΙΚΕΝ που θεωρούν υπεύθυνες τις ΑΠΕ και ειδικά τα φωτοβολταϊκά για το υψηλό κόστος του βιομηχανικού ρεύματος πιέζουν για την άμεση εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας και στη χρηματοδότησή του από του χρόνου με τα έσοδα από τις δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων τα οποία θα πάψουν να καταλήγουν στον ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε διεύρυνση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ αφού θα χαθεί ένας σημαντικός πόρος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πιθανότατα νέα μέτρα εις βάρος των παραγωγών.

—Τι λένε οι ΑΠΕ

Οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ  δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος, αλλά οι θέσεις τους είναι γνωστές. Συγκεκριμένα, ο ΣΠΕΦ έχει ζητήσει στο παρελθόν την απόσυρση του μέτρου της διακοψιμότητας δυσθεώρητα εις βάρος των φωτοβολταϊκών ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδότηση των μεγάλων καταναλώσεων από τις ΑΠΕ και ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, οι μεγάλοι καταναλωτές Υψηλής και Μέσης Τάσης πληρώνουν μόλις 2,3 ευρώ/MWh ΕΤΜΕΑΡ σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 175 Απόφαση ΡΑΕ και γλυτώνουν κατά μέσο όρο περί τα 10 ευρώ/MWh από την μεσοσταθμική μείωση της ΟΤΣ λόγω ΑΠΕ, πολύ περισσότερο μάλιστα στην αιχμή λόγω των φωτοβολταϊκών.
Ο ΣΠΕΦ υποστηρίζει ότι ηθικά δεν δικαιολογείται η ρήση πως οι μεγάλοι καταναλωτές επιβαρύνονται από τις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά, αλλά αντίθετα μάλλον εξοικονομούν κόστος.που αν και αποφεύγει προς το παρόν να τοποθετηθεί επίσημα ως προς το θέμα, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.
Από την πλευρά της η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) εκφράζει την άποψη ότι το σύνολο των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (πλην των ποσών για την αντιστάθμιση υπέρ της βιομηχανίας) θα πρέπει να αποτελούν πόρο του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. για όλη την περίοδο μέχρι το 2020, όπως ισχύει σήμερα για μέχρι το 2015 και όχι φυσικά να χρηματοδοτούν τη διακοψιμότητα.
Οι ΑΠΕ θεωρούν τη διακοψιμότητα ως μια τεχνική διαχείρισης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά κανόνα όταν δεν υπάρχει επάρκεια ισχύος στο σύστημα. Όταν αυτό συμβαίνει, η όποια επιβάρυνση πρέπει να μετακυλίεται σε εκείνον που απολαμβάνει τα οφέλη από το μέτρο, δηλαδή στον τελικό καταναλωτή ενέργειας.
Υπό αυτό το πρίσμα, υποστηρίζουν οι παραγωγοί ΑΠΕ, το μέτρο δεν είναι αναγκαίο, καθώς σήμερα υπάρχει μεγάλη επάρκεια ισχύος στο σύστημα. Επιπλέον, με το σχέδιο ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης εμφανίζονται να επιβαρύνονται οι παραγωγοί ενέργειας αντί για τους καταναλωτές. Αλλά επειδή οι θερμικοί παραγωγοί μπορούν και μετακυλίουν την επιβάρυνση στην Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) -ενώ οι ΑΠΕ δεν μπορούν να το κάνουν- τελικά “τη νύφη πληρώνουν” οι ΑΠΕ και οι καταναλωτές που αγοράζουν ακριβότερα ρεύμα από τους προμηθευτές λόγω της υψηλότερης ΟΤΣ.
Συμπερασματικά, οι παραγωγοί ΑΠΕ θεωρούν ότι η διακοψιμότητα για μεν τους ίδιους θα καταλήξει να είναι μια ακόμη παράλογη επιβάρυνση- ένας ακόμη φόρος στα ήδη δραστικά μειωμένα από το ”New Deal” ακαθάριστα έσοδα των έργων- για δε, τους καταναλωτές ένα ακόμη “χαράτσι”, αυτή τη φορά για την ενίσχυση της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με πηγές του energypress, οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ έχουν ήδη αποστείλει τις θέσεις τους στο υπουργείο σχετικά με τη διακοψιμότητα, κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος με όσα είχαν πει και πέρυσι στον τότε υφυπουργό ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου και διαμηνύουν πως αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν θα λάβουν κάθε νόμιμο μέτρο για να την εμποδίσουν.

—Τι λένε οι βιομήχανοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΙΚΕΝ, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξάνεται με μέσο κόστος 214 ευρώ τη μεγαβατώρα και μειώνεται η κατά πολύ φθηνότερη λιγνιτική παραγωγή, με συνέπεια την αύξηση του κόστους της χονδρεμπορικής κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Οι βιομήχανοι παραπέμπουν στις αποφάσεις της Κομισιόν που κάνουν λόγο για αντικατάσταση των εγγυημένων τιμών από ένα σύστημα “Feed-in Premium” που θα αυξομειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά στην αγορά.
Επισημαίνουν ότι καινούργιες και παλαιές ΑΠΕ, κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια θα οφείλουν να κάνουν δήλωση φορτίου, και να συμμετέχουν στην αγορά εξισσορόπησης. Με άλλα λόγια, όποιος έχει απόκλιση, δηλαδή δήλωσε ότι θα παράξει μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας, αλλά δεν την παρήγαγε, αυτό θα έχει κάποιο κόστος.
Οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες ευελπιστούν ότι με το μέτρο της διακοψιμότητας, που σημειωτέον εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη, θα απολαύσουν από κοινού συνολικές εκπτώσεις της τάξης των 65 εκατ. Ευρώ ετησίως. Τα μεγαλύτερα οφέλη από τη διακοψιμότητα θα αποκομίσουν οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης, όπως μεταλλουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες, καθώς επίσης και μικρότερες που εντάσσονται στη μέση τάση (μεγάλοι καταναλωτές άνω των 13 GWh ετησίως).
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του energypress, το υπουργείο δια του κ. Τόλιου απέφυγε να εκφράσει την άποψη του, παρά αναμένεται να πάρει θέση την προσεχή εβδομάδα κατά την επόμενη τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, οπότε και θα διαμορωθεί η τελική της εισήγηση προς τον υπουργό Π. Λαφαζάνη, προκειμένου να λύσει εκείνος το γρίφο του κόστους της διακοψιμότητας.

http://www.econews.gr/2015/04/28/ape-viomihania-diakopsimotita-121995/

No comments: