Tuesday 28 April 2015

Γιάτσενουκ: Ανοικτοί στη συμμετοχή ευρωπαϊκών ομίλων στο δίκτυο φυσικού αερίου της Ουκρανίας

Η Ουκρανία είναι ανοιχτή στην πιθανότητα να αποκτήσουν οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι μερίδια στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Arseniy Yatsenyuk.

Η συμμετοχή των εκπροσώπων της Ε.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου «θα θεμελιώσει μία νέα ποιοτική ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη» και θα αρνηθεί τη δυνατότητα που έχουν τα μονοπώλια να υπαγορεύουν τους όρους τους στην αγορά φυσικού αερίου», ανέφερε ο Yatsenyuk χθες, κατά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Ουκρανίας στο Κίεβο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS.
«Η ενεργειακή πολιτική πρέπει να αποτελεί βασικό τομέα της συνεργασίας μεταξύ του Κιέβου και των Βρυξελλών», τόνισε ο κος Yatsenyuk. Η Ουκρανία το περασμένο φθινόπωρο ενέκρινε ένα νόμο, που επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να εκσυγχρονίσουν το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τη σοβιετική περίοδο.
Ο νόμος ορίζει, ότι το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της χώρας θα παραμείνουν υπό κρατική ιδιοκτησία. Την ίδια στιγμή, ο νόμος επιτρέπει τη μεταβίβασή τους σε ειδικά συσταθείσες εταιρείες διαχείρισης. Η ουκρανική κυβέρνηση θα πάρει το μερίδιο ελέγχου σε αυτές τις εταιρείες διαχείρισης, ενώ οι υπόλοιποι επενδυτές που ελέγχονται από υπηκόους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας θα έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν τις υπόλοιπες μετοχές. Η δυνατότητα αυτή, δεν προβλέπεται ωστόσο για τις ρωσικές εταιρείες.
 
http://energypress.gr/news/giatsenoyk-anoiktoi-sti-symmetohi-eyropaikon-omilon-sto-diktyo-fysikoy-aerioy-tis-oykranias

No comments: