Wednesday 29 April 2015

ΕΕ: Παραβάσεις από 27 κράτη, εντός του β' 6μήνου του 2014, για την ενεργειακή απόδοση

Διαδικασίες για τη μη μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγία για την ενεργειακή απόδοση κατά 27 κρατών-μελών (πλην της Μάλτας) διεκίνησε η ΕΕ, εντός του β' εξαμήνου του 2014, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Τον Νοέμβριο του 2014, η Επιτροπή έστειλε αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία. Τον Φεβρουάριο του 2015 έστειλε αιτιολογημένες γνώμες στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Τον Μάρτιο του 2015, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο για να επιβληθούν χρηματικές ποινές, δεδομένου ότι δεν είχε εγκριθεί ούτε ένα μέτρο μεταφοράς. Η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την εφαρμογή της οδηγίας και θα αντιδράσει σε περίπτωση μη μεταφοράς κατά τους προσεχείς κύκλους παραβάσεων.
Πρόσφατα μάλιστα, η Επιτροπή ζήτησε από την Αυστρία, την Κροατία, την Ιρλανδία, την Λεττονία και την Ρουμανία να εξασφαλίσουν την πλήρη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας. Τα κράτη-μέλη πρέπει να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Αυτό πρέπει να το πράξουν με τη θέσπιση καθεστώτων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης και/ή άλλων στοχευμένων μέτρων πολιτικής για να επιτύχουν βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά και στους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών.
Στο πλαίσιο των καθεστώτων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης, οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ώστε να εξασφαλίζουν ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, π.χ. με την παροχή συμβουλών για την εγκατάσταση καλύτερης μόνωσης ή με τη χορήγηση επιδοτήσεων για την αντικατάσταση παλαιών παραθύρων που αποτελούν πηγή απώλειας ενέργειας. Η οδηγία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 5 Ιουνίου 2014.
 
http://energypress.gr/news/ee-paravaseis-apo-27-krati-entos-toy-v-6minoy-toy-2014-gia-tin-energeiaki-apodosi

No comments: