Thursday 30 April 2015

Noble Energy: Η «Αφροδίτη» μπορεί να καλύψει την κυπριακή αγορά

Την προσήλωση της Κύπρου στο πεδίο της «Αφροδίτης» σχολιάζει σε δημοσίευμα του Natural Gas Europe, η αναλύτρια Karen Ayat. Σύμφωνα με την Ayat, τα απογοητευτικά αποτελέσματα από τις έρευνες που διεξήγε η κοινοπραξία Eni/Kogas και η προσωρινή απόσυρση της γαλλικής Total από την ΑΟΖ της χώρας, ανέκοψαν τα σχέδια της Κύπρου να καταστεί περιφερειακός κόμβος αερίου της ευρύτερης περιοχής.

Μιλώντας στο Natural Gas Europe, στελέχη της Noble Energy ανέπτυξαν τα μελλοντικά της εταιρείας στην Κύπρο, με επίκεντρο την «Αφροδίτη». Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα στελέχη της τεξανής εταιρείας είπαν ότι με το κοίτασμα «Αφροδίτη» που εκτιμάται ότι έχει 4,54 τρισ. κυβικά πόδια αερίου, υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των εγχώριων αναγκών και ανταπόκριση στην ισχυρή περιφερειακή ζήτηση.
Η εταιρεία δήλωσε ότι ανυπομονεί να εργαστεί στενά με την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθούν τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προσφέρει η αξιοποίηση του κοιτάσματος, καθώς και να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια. Σε αυτό το στάδιο, η Noble διενεργεί διάφορες συναντήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει το σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη» και εργάζεται προς την κατεύθυνση υποβολής γραπτής πρότασης που θα ανοίξει την πόρτα στην εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος.
Η Noble δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικών ερευνών για φυσικό αέριο στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι αυτό θα συζητηθεί σε συνδυασμό με το αναπτυξιακό σχέδιο με την κυπριακή κυβέρνηση. Καταλήγοντας η Ayat σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις ως προς την παραγωγή και εξαγωγή φυσικού αερίου.
 
http://energypress.gr/news/noble-energy-i-afroditi-mporei-na-kalypsei-tin-kypriaki-agora

No comments: