Tuesday 28 April 2015

33 χρόνια μετά: Προτάσεις για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

Με ένα όνειρο τρελό….

Από το 1982 αναπτύσσουμε την αιολική ενέργεια στη χώρα μας!
Ή έτσι τουλάχιστον νομίζουμε.
33 χρόνια! Τα χρόνια του Χριστού. Μήπως ήρθε η ώρα της σταύρωσης;

Μακάρι γιατί νομοτελειακά, στα πλαίσια των θρησκευτικών κανόνων, ακολουθεί η ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!! Και πρέπει να αναστηθεί η αιολική ενέργεια. Για το καλό του κόσμου, φυσικά, πιστών και απίστων.
Καταθέτουμε σήμερα ως κλάδος, για μια ακόμη φορά, τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Κάθε φορά βελτιωμένες, κάθε φορά καλύτερες.

Γιατί Αιολική ενέργεια;

Επειδή η τεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά, επειδή η απόδοση έχει αυξηθεί σημαντικά, επειδή το κόστος έχει μειωθεί σημαντικά, επειδή τα οφέλη από την αξιοποίηση της παραμένουν σημαντικά και επειδή λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ανάγκη της άμεσης και μέγιστης δυνατής αξιοποίησης της κατέστη ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ!!!
Επειδή η αιολική ενέργεια συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη που εξασφαλίζει απασχόληση, αυξάνει τον κοινωνικό πλούτο, δημιουργεί ευημερία, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και κυρίως σέβεται το περιβάλλον και τον πολιτισμό, ως μια κατ εξοχή ανθρωποκεντρική δραστηριότητα.
Επειδή η αιολική ενέργεια εκ των πραγμάτων δημιουργεί θεμέλια για περιφερειακή ανάπτυξη, που τόσο ανάγκη έχει η πατρίδα μας.
Επειδή έχουμε πλέον μακρά εμπειρία αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας, έμπειρο προσωπικό υψηλότατου επιπέδου και τεχνογνωσία, η οποία αναγνωρίζεται στο … εξωτερικό.
Επειδή δημιουργεί και διατηρεί θέσεις απασχόλησης και εθνική προστιθέμενη αξία πολύ υψηλότερη σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή από εισαγόμενα καύσιμα
Επειδή προσφέρει σημαντικά τοπικά οφέλη στους δήμους και φθηνότερο ρεύμα στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών (μέσω της απόδοσης σε αυτούς του 3% των ακαθάριστων εσόδων τους) πλησίον των οποίων εγκαθίστανται αιολικά πάρκα.
Επειδή ενισχύει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και  την ενεργειακή ανεξαρτησία.
Επειδή συμβάλλει στην απεξάρτηση της χώρας από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα και βελτιώνει το  εμπορικό ισοζύγιο συνεχώς για τις επόμενες δεκαετίες
Επειδή μειώνει τους ρύπους που επιβαρύνουν το άμεσο περιβάλλον
Επειδή μειώνει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Επειδή η αιολική ενέργεια είναι σήμερα μια οικονομικά ανταγωνιστική μορφή ενέργειας που μειώνει το κόστος παραγωγής ενέργειας. Τα εγκατεστημένα αιολικά πάρκα παράγουν –μαζί με τα  μικρά υδροηλεκτρικά- τη φθηνότερη πράσινη μορφή ενέργειας στην Ελλάδα, με κόστος που είναι 17% χαμηλότερο από το κόστος που θα επιβαρυνόταν ο καταναλωτής εάν η ίδια ενέργεια παραγόταν από εισαγόμενο φυσικό αέριο. Επομένως η αιολική ενέργεια μπορεί να προσφέρει φθηνή και περιβαλλοντικά φιλική ηλεκτρική ενέργεια που μειώνει το συνολικό κόστος του ρεύματος για τους πολίτες και τη βιομηχανία.
Επειδή, πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων ως μορφή Α.Π.Ε., η αιολική ενέργεια μπορεί να προσφέρει και τον όγκο παραγωγής που είναι απαραίτητος για τη διαφοροποίηση του ηλεκτρικού μας ισοζυγίου.
Επειδή η αιολική ενέργεια μπορεί να συμβάλλει στην υποστήριξη των πράσινων ηλεκτρικών αγωγών, οι οποίοι θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια και θα τροφοδοτούν με καθαρή ενέργεια τη Β. Ευρώπη και όχι μόνο, με ανυπολόγιστα οφέλη για την εθνική οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και την γεωπολιτική σημασία της χώρας..

Για μια βιώσιμη ανάπτυξη

Στο πλαίσιο μιας ενεργειακής στρατηγικής η οποία έχει ως κεντρικό άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ορθολογική αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, η Αιολική ενέργεια, οι Α.Π.Ε. γενικότερα, μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα και να βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότησή της και στην έξοδο από την κρίση.
Ο δρόμος για την ορθολογική αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Τα μέτρα αυτά – οργανωμένα σε οκτώ άξονες δράσεις- κατέγραψε η ΕΛΕΤΑΕΝ και τα πρότεινε σήμερα στη Κυβέρνηση ευελπιστώντας ότι η τελευταία, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εμπειρίες, θα τα αξιοποιήσει προς όφελος της εθνικής οικονομίας και κατ επέκταση κοινωνίας.
Οι άξονες που προτείνουμε περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων θεμάτων χρηματοδότησης και πληρωμών, τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού, το μηχανισμό στήριξης ΑΠΕ, τις υποδομές για τη μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, την πολιτική για το κλιματικό πακέτο 2030, τις μικρές ανεμογεννήτριες, την πορεία για τη νέα οργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, την έρευνα και καινοτομία. Συνοπτική παρουσίαση των θέσεων που απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ στο ΥΠΑΠΕΡΝ επισυνάπτεται μαζί με την σχετική επιστολή.
Αυτόν τον δρόμο παρουσιάζουμε σήμερα. Έχουμε, ακόμη σήμερα την επιλογή να τον ακολουθήσουμε. Έχουμε ακόμη την επιλογή να είμαστε μαζί με τους πρωτοπόρους και να μην παραμείνουμε ουραγοί. Το παγκόσμιο ενεργειακό τρένο αντικαθιστά την τροφοδοσία της μηχανής του με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρέπει να επιλέξουμε να είμαστε σε αυτό το τρένο, πριν μείνουμε από κάρβουνο. 

* Του Γιάννη Τσιπουρίδη, Προέδρου ΔΣ ΕΛΕΤΑΕΝ

http://energypress.gr/news/33-hronia-meta-protaseis-gia-tin-anaptyxi-tis-aiolikis-energeias

No comments: