Thursday 30 April 2015

Κυπρο-αιγυπτιακή συνεργασία για τον αγωγό φυσικού αερίου

Σε σημαντικές διμερείς συμφωνίες προχώρησαν χθες Κύπρος και Αίγυπτος κατά τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών στα πλαίσια της τριμερούς συνάντησης της Λευκωσίας. Οι τομείς στους οποίους οι δύο χώρες προχωρούν σε υλοποίηση της συνεργασίας τους είναι η ενέργεια, η οικονομία, οι αερομεταφορές και η άμυνα.
Στον τομέα της ενέργειας, η συνεργασία, πέραν από την πώληση του κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, θα αφορά στην κατασκευή αγωγών. Στη διάρκεια των συνομιλιών του με τον κ. Αναστασιάδη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στην επιθυμία της χώρας του για συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα του φυσικού αερίου. Οι κυπρο-αιγυπτιακές συνομιλίες για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν. Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επανέλαβαν τη βούλησή τους για να προχωρήσει η συνεργασία σ’ αυτό τον τομέα.
Μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για θέματα άμυνας και με την ολοκλήρωσή του θα υπογραφεί σχετική συμφωνία. Η συνεργασία στα ζητήματα της άμυνας αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων στην περιοχή και των απειλών που υπάρχουν λόγω του εξτρεμισμού. Κάτι που καταγράφεται και μέσα από τη Διακήρυξη της Λευκωσίας. Περαιτέρω στον οικονομικό τομέα είναι η συμμετοχή κυπριακών εταιρειών στην προσπάθεια του Προέδρου Σίσι για ανοικοδόμηση της αιγυπτιακής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν και τα ζητήματα των αερομεταφορών και της ναυτιλίας, καθώς και του τουρισμού. Επίσης προχωρούν και σε συμφωνία για τους Αιγύπτιους που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.
Σημαντικά κρίνονται και τα όσα Ελλάδα και Αίγυπτος συζήτησαν και συμφώνησαν σε διμερές επίπεδο. Η Αθήνα θα προχωρήσει στη δημιουργία τεχνικών επιτροπών προκειμένου να αρχίσει συζητήσεις με αντίστοιχες τεχνικές επιτροπές της Αιγύπτου για τα θέματα της οικονομίας και του εμπορίου. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κ. Αναστασιάδη για συμμετοχή επιχειρήσεων και εταιρειών ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της Αιγύπτου. Τσίπρας και Αλ Σίσι συζήτησαν για έργα και συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Αιγύπτου, στα πλαίσια της τριμερούς συνόδου, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Για τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραχώρησε προς τους προσκεκλημένους του το Προεδρικό Γραφείο.
Οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη βάση διεθνούς Δικαίου
Η συνάντηση των ηγετών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας και η Διακήρυξη της Λευκωσίας στην οποία συμφώνησαν Νίκος Αναστασιάδης, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Αλέξης Τσίπρας δεν έμειναν στα στενά πλαίσια των όσων αφορούν τις μεταξύ των τριών χωρών σχέσεις, αλλά έστειλαν μηνύματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η Διακήρυξη της Λευκωσίας αναδεικνύει τον γεωστρατηγικό ρόλο που έχουν να παίξουν οι τρεις χώρες τόσο στην εδραίωση της ειρήνης και στην εμβάθυνση συνεργασίας όσο και στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.
Με την ενέργεια να παραμένει ο κινητήριος μοχλός της μεταξύ τους συνεργασίας, Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αναγνωρίζουν ότι «η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία». Υπογραμμίζουν επίσης ότι η συνεργασία θα εξυπηρετείτο καλύτερα μέσω της δέσμευσης από τις χώρες της περιοχής στις αρχές του διεθνούς Δικαίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναφέρουν ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όπου αυτό δεν έχει γίνει.
Η συγκεκριμένη αναφορά ουσιαστικά προχωρεί τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στο Κάιρο στο επόμενο βήμα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να προχωρήσουν περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους «όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και όπου αυτό δεν απαιτεί και τη συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών». Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, η πρόσκληση για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών απευθύνεται προς όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, μήνυμα που στρέφεται προς την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό θα γίνει «επί τη βάση του διεθνούς Δικαίου».
Οι τρεις ηγέτες έστειλαν παράλληλα σαφή μηνύματα ότι τα όσα μεταξύ τους έχουν συμφωνήσει, αλλά και τα όσα προωθούν, δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας της περιοχής. Ένα ακόμα μήνυμα που απευθύνεται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η συνεργασία τους «αποτελεί πρότυπο για ανάλογες συνεργασίες με το σύνολο των κρατών της περιοχής».
Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος μέσα από τη Διακήρυξη της Λευκωσίας ανέδειξαν και τον ρόλο τους στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας με τις σχετικές αναφορές να καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του κειμένου. Στη Διακήρυξη σημειώνεται πως η διεθνής τρομοκρατία απειλεί τόσο τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, την υπο-Σαχάρια Αφρική, αλλά και τον Αραβικό Κόλπο και την Ευρώπη. Αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη και συλλογική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι αναφέρθηκε στην κοινή βούληση των τριών ηγετών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας «να στεγνώσουν πλέον οι πηγές της τρομοκρατίας και να σταματήσει ο εφοδιασμός των εξτρεμιστικών οργανώσεων με χρήμα και όπλα».
Από την πλευρά τους οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, και προχωρώντας σε ανταλλαγή πληροφοριών προάγοντας παράλληλα την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Για τη Συρία οι τρεις χώρες εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια νέα πολιτική διαδικασία στη γειτονική χώρα και για ενθάρρυνση της συλλογικής δράσης υπό την αιγίδα του διεθνούς Οργανισμού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, εξέφρασαν τη βαθύτατή τους ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή που επίσης επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες. Για την Υεμένη δήλωσαν στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας για διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

(Ανδρέας Πιμπίσιης, philenews.com)

http://energypress.gr/news/kypro-aigyptiaki-synergasia-gia-ton-agogo-fysikoy-aerioy

No comments: