Sunday, 31 July 2011

Ηλιακό πύργο 800 μέτρων σχεδιάζει εταιρεία στην Αριζόνα

Στην έρημο της Αριζόνας στις ΗΠΑ υλοποιούνται αρκετά έργα ηλιακής ενέργειας, αλλά ένα από αυτά ξεχωρίζει λόγω του μεγέθους του: Πρόκειται για το σχέδιο του οργανισμού EnviroMission, ο οποίος οραματίζεται την κατασκευή ενός πύργου με ύψος 2.625 ποδών, δηλαδή κοντά στα 800 μέτρα! Το υπερ-έργο αυτό πρόκειται να παράγει 200 μεγαβάτ, αλλά θα κοστίσει 750 εκατομμύρια δολάρια.

Η διάμετρος του ηλιακού πύργου θα είναι περίπου 130 μέτρα. Το σχέδιο μπορεί να μοιάζει με ένα ηλιοθερμικό πάρκο, όπως αυτά που έχουν κατασκευαστεί ήδη σε χώρες όπως η Ισπανία. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για κάτι εντελώς καινούριο: Η υψηλή ηλιοφάνεια στην έρημο θα χρησιμοποιηθεί για να ζεστάνει ένα τεράστιο θερμοκήπιο στη βάση του πύργου, όπου η θερμοκρασία του αέρα θα αυξηθεί στους 80-90 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, ο θερμός αέρας θα ανεβαίνει στο εσωτερικό του τεράστιου πύργου, κινώντας τις γεννήτριες και παράγωντας ηλεκτρισμό.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, όσο πιο ψηλός είναι ο πύργος, τόσο αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας με τη μέθοδο αυτή. Επίσης, ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, όπως στην περίπτωση των ηλιοθερμικών. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι η όλη κατασκευή περιέχει λιγοστά κινητά μηχανικά μέρη, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται καθόλου συντήρηση, όπως τονίζουν οι εμπνευστές της.

Τέλος, το φιλόδοξο έργο του EnviroMission έχει λάβει την έγκριση της τοπικής ΔΕΗ, ώστε να αγοραστεί η παραγόμενη ενέργεια για μια περίοδο 30 ετών.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Ηλιακό_Πύργο_800_Μέτρων_Σχεδιάζει_Εταιρεία_στη ν_Αριζόνα

Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών 70.000 ευρώ στο Μαυροβούνιο

Τον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό, για την επιλογής της πιο ευνοϊκής προσφοράς για την αγορά και εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος Solarni Katuni, ξεκινά το υπουργείο Οικονομίας του Μαυροβουνίου.

Σημειώνεται ότι η τιμή αγοράς ανέρχεται στα 70.000 ευρώ.

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των κτηνοτρόφων, ικανοποιώντας τις βασικές τους ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια. Το έργο Solarni Katuni μαζί με το έργο Montesol, αποτελούν τα πρώτα στον τομέα εκμετάλλευσης του σημαντικού ηλιακού δυναμικού της χώρας.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Πρόγραμμα_εγκατάστασης_φωτοβολταϊκών_7 0000_ευρώ_στο_Μαυροβούνιο

Ηλιακό τραίνο συνδέει το Άμστερνταμ με το Παρίσι

Η πρώτη διεθνής υπερταχεία που χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι θα παράγουν ηλεκτρισμό, παρουσιάστηκε στο κοινό την Δευτέρα. Τα τραίνα θα συνδέουν τις πόλεις του Παρισιού και του Άμστερνταμ.

Η ηλιακή ενέργεια θα χρησιμοποιείται σε μια έκταση 3.6 χιλιομέτρων κατά μήκους ενός τούνελ που διασχίζει την πόλη της Αντβέρπ στο Βέλγιο. Οι 16.000 ηλιακοί συλλέκτες τοποθετήθηκαν στην οροφή του τούνελ και καλύπτουν μια έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων!

Το όλο σχέδιο θα στοιχίσει 22,8 εκατομμύρια δολάρια.

Οι συλλέκτες παράγουν 3.300 μεγαβάτ ηλεκτρισμού την ώρα, που είναι η μέση κατανάλωση ρεύματος περίπου 1.000 οικογενειών σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την Daily Mail οι ηλιακοί συλλέκτες δεν θα εφοδιάζουν με ηλεκτρικό ρεύμα μόνο την υπερταχεία, αλλά από την στιγμή που παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια θα υποστηρίζει να φορτίζει και τον ηλεκτρικό σταθμό.

Υπολογίζεται ότι 47,3 εκατομμύρια κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πρόκειται να μειωθούν τα επόμενα 20 χρόνια.

http://www.ecofinder.gr/news/ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ/1/Ηλιακό_τραίνο_συνδέει_το_Αμστερνταμ_με_το_Παρίσι

EΠA Aττική: Στη Shell το 49% των μετοχών και το μάνατζμεντ

Η Shell αποκτά το ποσοστό της αμερικανικής Duke Energy στην EΠA Aττικής, μετά από συμφωνία της πολυεθνικής με την Aγροτική Tράπεζα. Στην τελευταία είχαν περιέλθει οι μετοχές της Duke Energy μετά την αποχώρησή της, λόγω μη εξυπηρέτησης αρχικού δανείου 62 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία θα δώσει στη Shell το 49% και τον πλήρη έλεγχο του μάνατζμεντ της EΠA Aττικής.

Αυτά αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, αποκαλύπτει ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, αφού προηγηθεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της EΠA Aττικής για την επικύρωσή της.

Ας σημειωθεί ότι η Shell κατέχει σήμερα το 24,5% της EΠA Aττικής, ενώ ασκούσε το μάνατζμεντ από κοινού με την Duke Energy.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι συζητήσεις με την Aγροτική Tράπεζα και τη Shell ξεκίνησαν αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για τη διάθεση του ποσοστού της Duke μέσω διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή και της Deutsche Bank. Mέσω μάλιστα της διαδικασίας αυτής, η Shell προετίθετο να διαθέσει και η ίδια τις μετοχές της, αποχωρώντας από την EΠA Aττικής στην περίπτωση που βρισκόταν ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής. Oι σχεδιασμοί της εταιρείας άλλαξαν, αφού κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, κατά το τελικό στάδιο του διαγωνισμού κατατέθηκαν μόνο δύο προσφορές, από την εταιρεία M+M (όμιλοι Bαρδινογιάννη και Mυτιληναίου) και τη γερμανική εταιρεία Goldgas, οι οποίες κρίθηκαν ασύμφορες.

Tο τίμημα που θα καταβάλει η Shell για την εξαγορά του ποσοστού της Duke δεν έχει γίνει γνωστό, αρμόδιες πηγές, ωστόσο, που επικαλείται η «Καθημερινή», έκαναν λόγο για σημαντικά υψηλότερο ποσό σε σχέση με αυτό που προέβλεπαν οι δύο προσφορές που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό.

Ο έλεγχος στο 49% της ΕΠΑ Αττικής γίνεται μέσω της εταιρείας Attiki Denmark, στην οποία το 51% κατέχει η Duke και το 49% η Shell Gas & Power. Βάσει της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο, το μάνατζμεντ της εταιρείας θα ασκείται από το 49%, ενώ μέτοχος του 51% παραμένει η ΔΕΠΑ, η οποία εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της εταιρείας, χωρίς να συμμετέχει στην άσκηση της καθημερινής διοίκησης.

Σήμερα η ΕΠΑ Αττικής εξυπηρετεί 230.000 οικιακούς καταναλωτές, 5.300 επαγγελματικούς, 400 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς, μέσω ενός δικτύου 3.000 χιλιομέτρων, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 800.000 καταναλωτές.

H αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης ώθησε την εβδομάδα που μας πέρασε την εταιρεία να ανακοινώσει την αποδέσμευση της τιμολογιακής της πολιτικής από το συγκεκριμένο καύσιμο. Έτσι, η ΕΠΑ Αττικής, από 1ης Oκτωβρίου καταργεί την έκπτωση 18% επί του πετρελαίου θέρμανσης που παρείχε στους πελάτες της, ενώ στην απόφαση συνέτεινε και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Όπως τόνισε η ΕΠΑ Αττικής, εάν διατηρούσε τη σημερινή της πολιτική, να ακολουθεί δηλαδή με τιμή μικρότερη κατά 18% την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, τότε οι οικιακοί καταναλωτές θα επιβαρύνονταν με μεγάλες αυξήσεις στην επόμενη 2ετία, καθώς το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει σταδιακή αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από τα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο φέτος τον Οκτώβριο στα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο το 2013. Για τους επαγγελματίες μάλιστα, οι αυξήσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, θα ανέρχονταν σε 58%, και θα ίσχυαν άμεσα από φέτος τον Οκτώβριο, καθώς ο νόμος προβλέπει την εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης για επαγγελματική χρήση, από τον φετινό χειμώνα.

Ας σημειωθεί ότι η διοίκηση της EΠA Aττικής έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις της επιβολής ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο στη ζήτηση του καυσίμου, καθώς η δυστοκία των καταναλωτών στην αποπληρωμή λογαριασμών διευρύνεται. Mέσα σε έναν χρόνο οι διακανονισμοί για την αποπληρωμή των λογαριασμών σε δόσεις, που αναγκάζεται να κάνει η EΠA Aττικής, έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 200%. Ενώ πέρυσι τέτοια εποχή οι περιπτώσεις που ζητούσαν ρύθμιση της οφειλής τους σε δόσεις από 6 έως 12 μήνες ανέρχονταν σε 100-200, έχουν φτάσει πλέον στις 500 με 600.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=48787

Έρευνα για την ενεργειακή αποδοτικότητα από το ΙΕΝΕ

Το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ολοκλήρωσε πρόσφατα μία σημαντική εργασία η οποία του ανετέθη από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αποδοτικότητας των κτιρίων (Buildings Performance Institute Europe, BPIE) το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Η εργασία είχε να κάνει με την αναλυτική και τεκμηριωμένη έκθεση της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Για τον σκοπό αυτό συντάχθηκαν δύο «Templates» όπου έγινε λεπτομερής αναφορά για την μέχρι τώρα πρόοδο της κάθε μίας χώρας στον συγκεκριμένο τομέα.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/eksoikonomisi-energeias/ereina-gia-tin-energeiaki-apodotikotita-apo-to-iene.html

Saturday, 30 July 2011

Το ηλιακό καταμαράν SOLARWAVE στην Πρέβεζα

Στο Λιμάνι της Πρέβεζας αγκυροβόλησε το απόγευμα της Παρασκευής το ηλιακό καταμαράν Solarwave.
Οι Αυστριακοί ιδιοκτήτες του μας εξήγησαν ότι το καταμαράν ταξιδεύει αποκλειστικά με την ηλιακή ενέργεια, χωρίς να κάνουν καθόλου χρήση της αιολικής.

Επίσης όλες οι ηλεκτρικές συσκευές του σκάφους κουζίνα, aircodition,πλυντήριο, λειτουργούν κάνοντας χρήση των ηλιακών συλλεκτών που υπάρχουν στην οροφή του καταμαράν.




 



http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/07/solarwave.html

Scientists build battery in a nanowire: Hybrid energy storage device is as small as it can possibly get

ScienceDaily (July 29, 2011) — The world at large runs on lithium ion batteries. New research at Rice University shows that tiny worlds may soon do the same.

The Rice lab of Professor Pulickel Ajayan has packed an entire lithium ion energy storage device into a single nanowire, as reported this month in the American Chemical Society journal Nano Letters. The researchers believe their creation is as small as such devices can possibly get, and could be valuable as a rechargeable power source for new generations of nanoelectronics.

In their paper, researchers described testing two versions of their battery/supercapacitor hybrid. The first is a sandwich with nickel/tin anode, polyethylene oxide (PEO) electrolyte and polyaniline cathode layers; it was built as proof that lithium ions would move efficiently through the anode to the electrolyte and then to the supercapacitor-like cathode, which stores the ions in bulk and gives the device the ability to charge and discharge quickly.

The second packs the same capabilities into a single nanowire. The researchers built centimeter-scale arrays containing thousands of nanowire devices, each about 150 nanometers wide. A nanometer is a billionth of a meter, thousands of times smaller than a human hair.

Ajayan's team has been inching toward single-nanowire devices for years. The researchers first reported the creation of three-dimensional nanobatteries last December. In that project, they encased vertical arrays of nickel-tin nanowires in PMMA, a widely used polymer best known as Plexiglas, which served as an electrolyte and insulator. They grew the nanowires via electrodeposition in an anodized alumina template atop a copper substrate. They widened the template's pores with a simple chemical etching technique that created a gap between the wires and the alumina, and then drop-coated PMMA to encase the wires in a smooth, consistent sheath. A chemical wash removed the template and left a forest of electrolyte-encased nanowires.

In that battery, the encased nickel-tin was the anode, but the cathode had to be attached on the outside.

The new process tucks the cathode inside the nanowires, said Ajayan, a professor of mechanical engineering and materials science. In this feat of nanoengineering, the researchers used PEO as the gel-like electrolyte that stores lithium ions and also serves as an electrical insulator between nanowires in an array.

After much trial and error, they settled on an easily synthesized polymer known as polyaniline (PANI) as their cathode. Drop-coating the widened alumina pores with PEO coats the insides, encases the anodes and leaves tubes at the top into which PANI cathodes could also be drop-coated. An aluminum current collector placed on top of the array completes the circuit.

"The idea here is to fabricate nanowire energy storage devices with ultrathin separation between the electrodes," said Arava Leela Mohana Reddy, a research scientist at Rice and co-author of the paper. "This affects the electrochemical behavior of the device. Our devices could be a very useful tool to probe nanoscale phenomenon."

The team's experimental batteries are about 50 microns tall -- about the diameter of a human hair and almost invisible when viewed edge-on, Reddy said. Theoretically, the nanowire energy storage devices can be as long and wide as the templates allow, which makes them scalable.

The nanowire devices show good capacity; the researchers are fine-tuning the materials to increase their ability to repeatedly charge and discharge, which now drops off after a about 20 cycles.

"There's a lot to be done to optimize the devices in terms of performance," said the paper's lead author, Sanketh Gowda, a chemical engineering graduate student at Rice. "Optimization of the polymer separator and its thickness and an exploration of different electrode systems could lead to improvements."

Rice graduate student Xiaobo Zhan is a co-author of the paper.

The Hartley Family Foundation, Rice University, National Institutes of Health, Army Research Office and Multidisciplinary University Research Initiative supported the research.

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110729175607.htm

Top 5 energy efficiency stories of the week

While the debt ceiling debate gets super hot, I thought I’d bring you our weekly round-up of energy efficiency stories from around the internet. Here are the top 6 energy efficiency stories I’ve found this week (other than what we’ve covered):

1. GE has announced that a complete line of LED light bulbs, the most energy efficient lighting technology I’m aware of, are due to hit the market within the next 16 months. This includes 60-, 75-, and 100-watt LED light bulbs.
2. The Institute for Electric Efficiency (IEE), of the Edison Foundation, released a 34-page white paper on The Costs and Benefits of Smart Meters for Residential Customers. There’s a lot of useful detail in the paper, but, from the summary, here’s the general conclusion: “Even with conservative assumptions regarding consumer engagement in technology, programs, and rate plans, the results show positive net benefits are possible for all four utility types.” However, another key conclusion is that the benefits can be much, much great with good consumer education and engagement.
3. Cloud computing is still a nebulous topic for many of us. And I have seen claims that it’s not good for the environment, but it seems much more likely that it is a big plus for the environment (and people’s pocketbooks). Climate Progress had Jon Koomey, “Consulting Professor at Stanford and a leading expert on the energy impact of electronics and the internet,” give his 2 cents on this topic this week. His 2 cents turned into 4, as he listed and discussed 4 reasons why cloud computing really is efficient.
4. The DOE does a good job of promoting energy efficiency and explaining its many benefits. In a post this week, it explained how Oklahoma residents have saved a good chunk of money in the midst of its tremendous heat wave with the use of smart meters.
5. Greentech Media also had a useful article this week on a recent study by CenterPoint Energy showing that in-home energy displays do help people to save significant amounts of energy, something numerous studies on the matter have found.

http://cleantechnica.com/2011/07/29/top-5-energy-efficiency-stories-of-the-week/?utm_source=fee dburner& utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+IM-cleantechnica+%28CleanTechnica%29

Αυτοκινητόδρομος με ηλιακούς σταθμούς ανεφοδιασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ο πρώτος εθνικός αυτοκινητόδρομος με σημεία ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά αυτοκίνητα δόθηκε στην κυκλοφορία σήμερα στην Βρετανία.

Δωρεάν για χρήση από τον καθένα, οι ηλιακά φορτιζόμενοι σταθμοί αριθμούν ήδη τους 12, με άλλους 17 να είναι έτοιμοι για χρήση μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Με αυτή την κίνηση, καθίσταται πρακτικά δυνατή η μετακίνηση με ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ολόκληρη την επικράτεια της Βρετανίας. Η απόσταση άλλωστε, με την έννοια μη επαρκών σταθμών τροφοδοσίας, ήταν αυτή που αποτελούσε τον ανασταλτικότερο παράγοντα αγοράς κάποιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο ονομάζεται Ecotricity και υπεύθυνοι της δηλώνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, μιας και πλέον τέτοιοι σταθμοί δημιουργήθηκαν και πέραν της πόλης του Λονδίνου και μάλιστα σε σημεία που όντως είναι αναγκαία. Κάτι που άλλωστε έχει καταδείξει και μία σχετική έρευνα, ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρήζουν συχνότερου ανεφοδιασμού σε διαδρομές μεταξύ πόλεων, παρά μέσα στις ίδιες τις πόλεις.

Κάθε σταθμός θα χρησιμοποιεί καθαρή ενέργεια σε ποσοστό 100%, η οποία θα παράγεται από τα αιολικά και ηλιακά πάρκα που διαθέτει η ίδια εταιρεία σε ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία.

Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα μπορούν να φορτίζουν σε ταχεία φόρτιση μόλις 30 λεπτών, ενώ η βέλτιστη φόρτιση θα χρειάζεται περίπου 2 ώρες, ανάλογα και με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Μέσα σε 18 μήνες όλοι οι αυτοκινητόδρομοι Welcome Break θα εξοπλιστούν με τέτοιους σταθμούς.

Οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και μηχανών θα είναι σε θέση, δηλαδή, να φορτίζουν εντελώς δωρεάν τα οχήματά τους και να ταξιδεύουν με μηδενικούς ρύπους σε ολόκληρη τη χώρα.

http://www.ecofinder.gr/news/ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ/1/Αυτοκινητόδρομος_με_ηλιακούς_σταθμούς_ ανεφοδιασμού_ηλεκτρικών_αυτοκινήτων

Τα μηνύματα από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου

Τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται μία έντονη μεταβλητότητα στις τιμές του αργού η οποία ως γνωστό επιδεινώθηκε με την απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, του IEA, στις 23 Ιουνίου ν’ αποδεσμεύσει περί τα 60 εκατ. βαρέλια αργού, μέσα σε διάστημα 30 ημερών, για να καλύψει σύμφωνα με την συλλογιστική του το έλλειμμα που προέκυψε στην παγκόσμια αγορά από τον τερματισμό της Λιβυκής παραγωγής, που αφαίρεσε περί τα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα καλής ποιότητος αργού (δηλαδή γλυκό και ελαφρύ) από την παγκόσμιο αγορά, και κυρίως αυτής της Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του αργού για την ποικιλία Brent στο ICE του Λονδίνου έχουν ανακάμψει πλήρως από την βουτιά που έκαναν στις 22/23 Ιουνίου και τις τελευταίες ημέρες διαπραγματεύονται στο εύρος των $117 με $119 στο ICE του Λονδίνου για παραδώσεις φορτίων τον Σεπτέμβριο.

Να θυμίσουμε ότι μία ημέρα πριν την ανακοίνωση του IEA, δηλαδή στις 21/6, το Brent επωλείτο στα $114,21 στο ICE έχοντας ήδη υποστεί μία σημαντική διόρθωση στα τέλη Μαΐου όπου από $126 το βαρέλι που είχε φθάσει η τιμή του τότε προσγειώθηκε στα $108,0 το βαρέλι για να επιστρέψει δύο εβδομάδες αργότερα στα $120,0 το βαρέλι. Η κίνηση του IEA ν’ απελευθερώσει μία τόσο μεγάλη ποσότητα για να καλύψει δήθεν ελλείψεις της παγκόσμιας αγοράς δεν έπεισε ουδένα που ασχολείται με το εμπόριο πετρελαίου, είτε με τις αγοροπωλησίες φυσικών ποσοτήτων είτε παραγώγων, και η άποψη που επικράτησε ήτο ότι ο IEA υπό την πίεση της κυβέρνησης Ομπάμα, για καθαρά πολιτικούς λόγους, υλοποίησε μία προ πολλού ειλημμένη απόφαση που στόχο είχε την απότομη και ουσιαστική μείωση των διεθνών τιμών και κατ’ επέκταση των τιμών της αντλίας στις ΗΠΑ. Απότομη ασφαλώς υπήρξε η μείωση αφού οι τιμές ξαφνικά οδηγήθηκαν στα $105 το βαρέλι, όχι όμως ουσιαστική αφού ένα μήνα μετά την κίνηση αυτή του IEA οι τιμές του αργού έχουν επανακάμψει πλήρως και κινούνται πάλι σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή άνω των $117,5 το βαρέλι (τιμές ICE στις 28/7). Άρα προσωρινά ήσαν τα οποιαδήποτε οφέλη για την οικονομία των ΗΠΑ αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι όταν δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι (π.χ. διατάραξη τροφοδοσίας της διεθνούς αγοράς λόγω εχθροπραξιών ή φυσικών φαινομένων) εντυπωσιακές παρεμβάσεις τύπου IEA δεν επηρεάζουν την γενική κατεύθυνση των αγορών οι οποίες κρίνουν από μόνες τους εάν και πότε συντρέχουν πραγματικοί λόγοι για αύξηση ή μείωση των τιμών.

Όμως πέρα από το ανεβοκατέβασμα των τιμών το οποίο είναι ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, και σε μεγάλο μέρος οφείλεται στα προβλήματα της ευρωζώνης αλλά και την αναμενόμενη στάση πληρωμών του Αμερικανικού δημοσίου την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχουν και παράπλευρες επιπτώσεις οι οποίες εστιάζονται στην διαφορά ( spread) των τιμών μεταξύ των ποικιλιών αργού ελαφρού γλυκού και βαρέως αργού πικρού, το γνωστό “ sour- sweat spread”. Πριν την αποδέσμευση ποσοτήτων από τον IEA η διαφορά αυτή εκειμένετο στα $7,50 το βαρέλι, αντικατοπτρίζοντας την έλλειψη ελαφρού πετρελαίου, κυρίως λόγω του αποκλεισμού της Λιβυκής παραγωγής. Σήμερα η διαφορά αυτή έχει μειωθεί στα $3,30 το βαρέλι, η χαμηλότερη τιμή στο εξάμηνο. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς τα μικρότερα spread μεταξύ γλυκού και πικρού αργού αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τα διυλιστήρια να προμηθευθούν μεγαλύτερες ποσότητες καλής ποιότητος και χαμηλής περιεκτικότητας θείου πετρέλαιο το οποίο ως γνωστό αποδίδει περισσότερα προϊόντα.

Ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορά τιμής μεταξύ της Ευρωπαϊκής ποικιλίας Brent, που διαπραγματεύεται κυρίως στο ICE του Λονδίνου, και του Αμερικανικού WTI, που κυριαρχεί στο NYMEX της Ν. Υόρκης, η οποία έχει φθάσει σχεδόν τα $23 το βαρέλι υπέρ του Brent και βαίνει διαρκώς αυξανόμενη με εκτιμήσεις αναλυτών να ομιλούν και για spread μέχρι το καλοκαίρι του 2012 που μπορεί να φθάσει ακόμη τα $40 ή και $50 το βαρέλι. Να σημειώσουμε ότι για πολλά χρόνια το WTI επωλείτο σταθερά ακριβότερα του Brent με μία απόκλιση συνήθως $1-$2 το βαρέλι. Όμως εδώ και δύο περίπου χρόνια ο λόγος αυτός έχει πλήρως αναστραφεί με την δυναμική της αγοράς να έχει αλλάξει εις το βάρος του WTI, το οποίο αντιπροσωπεύει ως επί το πλείστον Αμερικανικές ποικιλίες και με την τιμή του να είναι άρρηκτα δεμένη με τις συνθήκες, από πλευράς αποθεμάτων, με το Cushing της Oklahoma το οποίο αποτελεί κόμβο διανομής για αργό και προϊόντα προς τις Δυτικές πολιτείες. Όμως η υπερεπάρκεια ποσοτήτων WTI ερμηνεύεται παράλληλα και ως άνοδος του Brent το οποίο και έχει κυριαρχήσει πλέον στις αγορές της Ευρώπης αλλά και της Ασίας και ανταποκρίνεται πληρέστερα ως προς τις επικρατούσες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς.



http://www.energia.gr/article.asp?art_id=48776

Μπορίσωφ: Η Βουλγαρία «ξέγραψε» τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

«Ασύμφορο» για τη Βουλγαρία χαρακτήρισε χθες, Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το έργο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, «γι' αυτό και από την πρώτη κιόλας μέρα το ξεγράψαμε». Με αυτό τον τρόπο, έβαλε επίσημα οριστικά τέρμα σε κάθε ενδιαφέρον της γείτονος για το πρότζεκτ.

«Όλοι μας βλέπουμε πόσο ασύμφορο είναι αυτό το σχέδιο για τη Βουλγαρία. Για 30 εκατομμύρια δολάρια να ριψοκινδυνεύουμε την οικολογία μας... Γι' αυτό και από την πρώτη κιόλας μέρα το ξεγράψαμε», δήλωσε ο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο ευρύτερων δηλώσεών του για τα ενεργειακά έργα στη Βουλγαρία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η επίσημη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για τον πετρελαιαγωγό είναι ότι η Σόφια θα λάβει την οριστική απόφασή της για το μέλλον του σχεδίου, μόλις ενημερωθεί για τα συμπεράσματα της μελέτης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του πετρελαιαγωγού.

Πρόσφατα, ωστόσο, η μελέτη αυτή επεστράφη, για τρίτη φορά, από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία για αναθεώρηση, συμπλήρωση και επανεπεξεργασία.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του αρμόδιου εκπροσώπου του κύριου μετόχου στην εταιρεία Trans Balkan Pipeline εκ μέρους της Ρωσίας, Transneft, που χαρακτήρισε την απόφαση του βουλγαρικού υπουργείου ως προσβολή. Μάλιστα, η ρωσική πλευρά προτίθεται, όπως λέγεται, να αναζητήσει εναλλακτική διαδρομή του αγωγού, που θα παρακάμπτει τη Βουλγαρία.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=48773

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου εκτοξεύει τα κέρδη της Chevron

Αυξημένα κέρδη και έσοδα παρουσίασε η Chevron το β΄ τρίμηνο, λόγω της ενίσχυσης των τιμών του πετρελαίου και των μεγαλύτερων περιθωρίων στη διύλιση, τα οποία αντιστάθμησαν τη μικρότερη παραγωγή.

Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 51% φτάνοντας στα 7,73 δισ. δολ., ή 3,85 δολ. ανά μετοχή, από 5,41 δισ. δολ., ή 2,7 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άλμα 30% στα 69 δισ. δολ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=48780

Ο CEO της Nord Stream νέος πρόεδρος της Ρωσικής Transneft

Η κρατική εταιρεία διαχείρισης των αγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, Transneft, ανακοίνωσε σήμερα την εκλογή του Matthias Warnig, διευθύνοντος συμβούλου της κοινοπραξίας της Nord Stream, στη θέση του προέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Ο διορισμός έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της αντικατάστασης του Υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέυ Σμάτκο, από τον Warnig στο ΔΣ της Transneft. Επίσης, τον Σεπτέμβριο, ο Warnig θα γίνει μέλος του ΔΣ της Rosneft, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου στην χώρα.

Οι αλλαγές αυτές ανάγονται στην απόφαση του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να αντικατασταθούν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στα διοικητικά συμβούλια των κρατικών εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη αποχωρήσει ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ. Ιγκόρ Σέτσιν από τη θέση του προέδρου της Rosneft.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=48777

Η διαφωνία στην τιμή του φυσικού αερίου μπλοκάρει τη συμφωνία Ρωσίας- Κίνας

Καθυστερεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Κίνα για τα επόμενα 30 χρόνια, λόγω διαφωνιών των δύο χωρών στο θέμα της τιμής. Παρ’ ότι τον Ιούνιο αναμένετο η υπογραφή της συμφωνίας που θα κατέληγε στο να προμηθεύεται η Κίνα, ο μεγαλύτερος, σήμερα, καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, μέχρι και 68 bcm φυσικού αερίου από την Σιβηρία, κατά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη, Χου Ζιντάο, στην Μόσχα, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εμφανίζουν διάσταση απόψεων στο θέμα αυτό.

Τη διαφωνία αναγνώρισε σε πρόσφατες δηλώσεις του στους Financial Times ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά τόνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών.

Πραγματικά, η Ρωσία έχει αναγάγει σε κεντρικής σημασίας για την ενεργειακή της στρατηγική την συμφωνία, ώστε να βρει κι άλλους πελάτες, πέραν της Ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς σε αυτήν εισέρχονται ανταγωνιστές, όπως το Κατάρ, ιδίως μέσω του LNG. Η Gazprom θα πρέπει να δαπανήσει μεγάλα ποσά για την κατασκευή δύο αγωγών που θα μεταφέρουν τις νέες αυτές ποσότητες στην κινεζική αγορά.

Κι η Κίνα από την πλευρά της έχει ανάγκη από πηγές ενέργειας, ώστε να διατηρήσει τους σημερινούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που έχουν υπ’ όψιν και οι Ρώσοι, όπως φαίνεται και από τις επίσημες δηλώσεις τους.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=48775

Αλλαγές στο κριτήριο δυνατότητας εξασφάλισης θέσης για τα έργα ΑΠΕ

Διαφοροποιείται πλέον το κριτήριο «δυνατότητας εξασφάλισης θέσης» για την παραχώρηση άδειας παραγωγής στα έργα ΑΠΕ, αφού έγινε δεκτή μια σημαντική αλλαγή λίγο πριν την υπερψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό ευνοούνται οι επενδυτές που θα έχουν ένα λιγότερο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με αυτά που ίσχυαν μέχρι στιγμής, ο κάθε επενδυτής ήταν αναγκασμένος να αποδείξει ότι η επένδυση πρόκειται να γίνει σε χώρο που είναι υπό τον έλεγχό του. Από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των έργων πραγματοποιείται σε δημόσιες εκτάσεις, επρόκειτο για έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τους επενδυτές, ο οποίος πλέον δεν υφίσταται.

Οι παραπάνω θέσεις υποστηρίχθηκαν από μεγάλη μερίδα των συμμετεχόντων στη δημόσια διαβούλευση, με αίτημα των επενδυτών να αλλάξει η εν λόγω διάταξη. Πλέον, το κριτήριο παραμένει, αλλά αξιολογείται σε μεταγενέστερη φάση της διαδικασίας, παράλληλα με την άδεια εγκατάστασης.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/ipeka/allages-sto-kritirio-dinatotitas-eksasfalisis-thesis-gia-ta-erga-ape.html

Ολοκληρώθηκε Φ/Β σε στέγη 1,65 MW στη Βρετανία

Η μεγαλύτερη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγη της Βρετανίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα κοντά στο Beccles του Suffolk. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 7000 πανέλων, με εγκατεστημένη ισχύ 1,65 MW που εγκαταστάθηκε στην οροφή του εργοστασίου πλαστικών της εταιρίας Promens.

Όπως ανακοινώθηκε, η παραγόμενη ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του ίδιου του εργοστασίου.

Το κόστος της κατασκευής ανήλθε στα 4,5 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύφθηκαν από διάφορους μικροεπενδυτές, με τη χαμηλότερη συμμετοχή στη χρηματοδότηση να ανέρχεται στα 3.396 ευρώ

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/oloklirothike-f/b-se-stegi-165-megabat-sti-bretania.html 

Μείωση 17% στην ένταση άνθρακα της Κίνας ως το 2015

Η Κίνα κινείται προς τη μείωση της έντασης άνθρακα της οικονομίας της κατά 17% ως το 2015, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη κυβερνητικό σχέδιο που προετοιμάζεται. Θυμίζουμε πως η ένταση άνθρακα είναι ο δείκτης που μετράει τις εκπομπές ρύπων ανά μονάδα του ΑΕΠ μιας χώρας, έναν τομέα όπου η Κίνα χαρακτηρίζεται από υψηλούς αριθμούς.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Ζίε Ζενχούα, υφυπουργός της αρμόδιας κρατικής επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνεδρίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο ίδιος ανέφερε τον στόχο του 17% στα πλαίσια του νέου, δωδέκατου πενταετούς σχεδίου της χώρας, το οποίο φτάνει ως το 2015.

Υπάρχει πάντως και ένας ευρύτερος στόχος που καλεί για μειώση της έντασης άνθρακα κατά 40-45% ως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Ο κ. Ζενχούα τόνισε ότι αναζητώνται μέτρα για την επίτευξη του στόχου, όπως η υιοθέτηση της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα (CCS), η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων που διαθέτει.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/periballon/meiosi-17-stin-entasi-anthraka-tis-kinas-os-to-2015.html

Friday, 29 July 2011

Japan: TEPCO using realtime feedback to help customers reduce energy consumption



TEPCO, the Japanese power company who own the Fukushima nuclear power plant, are in an unenviable position. Their Fukushima nuclear power plant is the site of one of the world’s worst industrial accidents, they have been accused of not just incompetence but of falsifying safety records and yet they have to continue to supply power to Japan.

Japan itself is facing some significant challenges – only 17 of its 54 nuclear power reactors are operational heading into August, traditionally its month of peak demand. Japan needs to try to avoid rolling blackouts, and TEPCO has stepped up to helping out.

On TEPCO’s home page they give top line data for the maximum demand for the day, as well as the maximum amount that will be able to be supplied. As long as the demand doesn’t exceed the supply, no blackouts.

TEPCO have gone further though with a realtime chart of energy demand (updated every five minutes) versus maximum supply and also graphed against the demand on the same day in 2010 (see the chart at the top of this post). We have long argued here on GreenMonk that giving people access to information will help change behaviour. This campaign is a great example of realtime energy information in action and it appears to be helping because electricity consumption is down around 15% on last year.

This information is certainly not the only thing helping people reduce their electricity consumption – TEPCO and others also have energy reduction tips on their website and the tragedy of the Earthquake, followed by the devastating tsunami galvanised a sense of national unity, such that now anyone seen to be wasting scarce electricity is ostracised.

People and companies are turning off lights, removing bulbs, changing the thermostat on air conditioning units in a way that would previously have been thought impossible. In fact a certain pride is creeping into the campaign. Tatsuo Nakahara, administrative manager at Meiwa Rubber, a manufacturer of printing equipment with factories in Tokyo, said in an interview quoted in the New York Times

The government’s figure is 15 percent, but we’re aiming to cut by 25 percent

He added that in the months after the March disaster, the company had already succeeded in conserving 20 percent.

Can this effort be sustained? Only time will tell but if the Japanese can get through August, they’ll have passed through the worst of it. They should consider also giving people individual energy management dashboards and something else that may help maintain the momentum, as I have posited here previously, is the addition of social media and gaming to the effort. Letting people share their energy reduction achievements with their social networks, setting targets for reductions, creating leaderboards and awarding achievement badges etc.

TEPCO may want to seriously consider this. Its reputation, nationally and internationally, is in shreds. If they can be seen now as an agent of good in this crisis, they may be able to resurrect some bit of pride in their brand.

http://theenergycollective.com/tom-raftery/62114/tepco-using-realtime-information-help-reduce-energy-consumption-japan 

Verizon and NREL partner to reduce ICT energy consumption

Information and communications technology (ICT) is one of the most energy intensive, and fastest growing, segments of the US and global economy. Aiming to find new, innovative ways to conserve energy in the ICT industry, US telecoms giant Verizon and the US Department of Energy’s National Renewable Energy Lab (NREL) on July 27 signed a Memorandum of Understanding (MoU) that could result in “a blueprint for energy efficient operations in one of the most energy-intensive industries in the world on a square-foot basis,” according to an NREL press release.

“Innovation and application of energy-saving technologies in a way that makes sense in the marketplace are vital to improving the nation’s economy and environment. NREL’s collaboration with Verizon offers a variety of possibilities for using clean energy and improving energy efficiency in a large and meaningful way,” NREL Director Dan Arvizu commented.

The ICT industry eats up some 3% of electrical power in the US, with telecommunications accounting for half the total, NREL points out. That’s only expected to increase with growth of mobile and cloud computing, along with the data centers and other infrastructure required to support them.

“Verizon has taken significant steps in becoming a greener more energy-efficient company,” said James Gowen, Verizon’s chief sustainability officer. “By partnering with one of the top science and technology labs in the world, we’ll be able to achieve even greater efficiencies in a cost-effective fashion. We’re very excited about this opportunity.”

The private-public partnership will work together in several areas according to the MoU, including:
Energy efficiency and energy management at Verizon’s buildings and facilities;
Energy efficiency and energy management at Verizon’s data centers, and
Advancement of Smart Grid technologies and best practices, including energy and communication technologies in homes and buildings.

Verizon stands to benefit by being at the leading edge of energy efficiency innovations that result from the partnership. The telecoms provider also stands to gain by advancing and fostering adoption of such technology across ICT broadly speaking, as this would help to assure reliable power supply across the industry and the economy. Advances in these areas would also provide Verizon with a competitive advantage in rolling out new products and services to customers.

Increasing energy efficiency would, by definition, reduce the amount of energy required to power data centers and telecoms networks, thereby reducing carbon dioxide and greenhouse gas emissions. Electricity consumption continues to grow, however; and it’s been pointed out that increasing energy efficiency has historically been outstripped by growing demand. Despite this, greenhouse gas emissions may still wind up being lower if clean, renewable energy sources were to be used to power them.

http://cleantechnica.com/2011/07/29/verizon-and-nrel-partner-to-reduce-ict-energy-consumption/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+IM-cleantechnica+%28 CleanTechnica%29

Distributed power is the best way to relieve energy poverty

I just attended a presentation by Marlene Grundstrom, who works with the Stockholm Environment Institute on energy access and energy poverty.

Often left out of both discussions of climate change and global development, energy poverty turns out to be a key driver of both, and a considerable source of suffering and mortality in less-developed countries. To illustrate this, Ms. Grundstrom noted that indoor smoke inhalation kills more people ever year (around 1.4 million people) than malaria does. Also, while the mortality incidence from AIDS and malaria are projected to decrease in coming years, deaths from indoor smoke inhalation are expected to rise.

One of her main points was that projects to expand energy access are more successful when they rely on local institutions and local knowledge. When a community has ownership over a project and can continue implementing it even after the donor or aid organization departs, the project has a higher chance of achieving its goals.

Ms. Grundstrom noted a case where women in Ethiopia rejected clean cookstoves in favor of traditional coal-burning stoves, because food cooked with clean cookstoves tasted differently. Here we see local knowledge as the dominant force in dealing with energy poverty, as opposed to thermodynamic or epidemiological concerns.

This idea reminded me of a couple things. One was the Catholic Social Teaching Principle of Subsidiarity. As Pope John Paul II summarized in his celebration of the centennial of Rerum Novarum,
A community of a higher order should not interfere with the life of a community of a lower order, taking over its functions.

Catholic Social Teaching in general recognizes the role that state and national governments have to play in providing public goods (infrastructure, access to resources, health care, etc.), but also notes that where possible, a community should own and operate the institutions and laws that govern its collective destiny.

I was also reminded of the work of Dan Kammen, a professor of mine at UC Berkeley and current Chief Technical Specialist of Renewable Energy and Energy Efficiency at the World Bank, whose work on "mundane science" (PDF) jumped to mind.
In energy and development research, it appears as a disproportionate focus on advanced combustion systems, commercial fuels, and large centralized power facilities, even though more than 3 billion people rely on wood, charcoal, and other biomass fuels for the bulk of their energy needs.

Kammen's chief point is that the engineering focus on "cutting edge" research tends to overwhelm any efforts at addressing energy poverty, where solutions may be less envelope-pushing but just as, if not more, socially relevant. The bias against mundane science, as he calls it, is an impediment to real humanitarian and development action.

Why do I cite these two ideas? Because energy access does seem to receive a disproportionately small amount of attention in energy/climate discussion (see: this blog). However, it really is both a cause and a symptom of problems people are already hard at work dealing with around the world (addressing poverty/development in general and developing clean fuels and renewable technologies). One can imagine and observe other motivating principles from different sciences and faiths. Scientific, humanitarian, economic, and religious motivations can all point towards the goal of reducing energy poverty and expanding access to clean energy.

1.5 billion people worldwide lack any access to electricity*, and therefore rely on traditional biomass and dung for the primary energy source. A movement to drive down the cost of clean energy, so that industrial nations can replace their incumbent carbon infrastructure with renewables, is inextricably linked to closing the global energy gap and expanding energy access to the world's poor. Delivering the energy poor the means to control their own destiny through expanded access to clean and affordable electricity must be an explicit element in efforts towards decarbonization.

http://theenergycollective.com/alextrembath/62048/local-knowledge-and-energy-poverty

EPA seeks to control pollution from fracked natural gas wells

Whether or not the natural gas industry wants more attention about its horizontal drilling and hydraulic fracturing (fracking) drilling practices, it’s receiving plenty, this time from the United States Environmental Protection Agency (EPA).

Numerous people complain the current natural gas drilling boom is polluting the air in some parts of the country. As a result the EPA has proposed for the measures to control air pollution. This is the first such step taken by the EPA concerning air pollution at oil and gas wells, notably those drilled using fracking procedures.

The proposal, issued to meet a court deadline, addresses air pollution problems reported in places such as Wyoming, Texas, Pennsylvania and Colorado, where new drilling techniques have led to a rush to obtain natural gas that was once considered inaccessible. More than 25,000 wells are being drilled annually by deploying fracking. Racking injects sand, water and chemicals to support drilling activity so that are shale formations containing natural gas and oil can be fractured, thus allowing the petroleum compounds to emerge.

EPA insiders say these proposed regulations have been designed to eliminate the release of soot at the wellhead. New controls on storage tanks, transmission pipelines and other equipment would also reduce the leak of toxic greenhouse gases like methane, a primary pollutant that comes with natural gas.

Methane is considered to be one of the most powerful contributors to global warming.

The rules have a good side for extractive concerns, says the EPA, noting that energy companies might realize about $30 million a year in revenue by selling the gas they are forced to collect.

EPA Assistant Administrator Gina McCarthy said the steps announced Thursday would help ensure “responsible production” of domestic energy. The agency also indicates it is studying whether or not hydraulic fracturing is polluting water, a claim that has been made by some.

Huffington Post Green has reported that in March, “pollution from natural gas drilling in the Upper Green River Basin in western Wyoming triggered levels of ground-level ozone, the main ingredient in smog, worse than those recorded in Los Angeles, one of the smoggiest cities in the U.S.”

http://cleantechnica.com/2011/07/29/epa-seeks-to-control-pollution-from-facked-natural-gas-wells/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+IM-cleantechnica+%28 CleanTechnica%29

Video: What can we expect for the solar project finance market?

San Francisco, Calif., USA -- It seems as though solar enthusiasm is more abundant than ever before. But with close to 30 GW of solar in the pipeline, and three times more tax equity demand than available, competition is fierce. Many are left wondering what will happen to projects struggling to receive financing. With an uncertain incentive climate what can we expect in the near future? How many of these projects can realistically be financed? What makes one project more attractive than the rest?

To answer these questions, three leading solar experts took part in a project finance roundtable at Intersolar NA 2011. An edited transcript follows, and the full conversation can be viewed above.

Roundtable participants included Eli Katz, Law Partner at Chadbourne and Park, Bill Bush, VP at Borrego Solar, and Hank Lee, VP at East West Bank.

Q. What attracts investors to a new project? What do you usually look for?

Katz: A number of things, one is proven technology — the type of solar panels that have worked before. Second, a development team that has executed before. Third is probably the strength of returns: Is this a good investment, something we can make money on? How do we feel about the geographical region and the incentive system that is in place?

Bush: A lot of those are right and the biggest factor we run into is the credit quality for the off-take host. We have to consider if there is a REC market involved. What is going on that particular area? Who is going to pay the bills? The bank takes a good hard look at those things. The higher tier developers are established and tend to only work with top tier manufacturers, so they are much less of an issue for investors.

Lee: Certainly the projects that this space offers are credits that we would like to bank by themselves. We are attracted to strong credits, customers and off-takes that we would like to be a new customer for East West. And the territory that Borrego covers seems to be a nice footprint and attractive opportunity for us.

There seems to be a race between photovoltaic (PV) and concentrated solar power (CSP). Which of these technologies do you think is most attractive for investment?

Katz: I think most investors will tell you that PV is more proven right now. I think the larger utility-scale projects may be CSP. I don't think we know yet. My guess would be that PV ends up winning.

Bush: It's ultimately about getting financing in place. And CSP, while not bad, isn’t proven on a large scale yet — and that is the bigger problem with getting a project started.

Lee: From a tech standpoint we are agnostic. Whether it is between different manufacturers and tech, ultimately what drives a project is the credit of the off-take and the contracts behind it. The third criteria is then the technology. Depending on what is involved in a particular project and how much risk there is, whether it is more project finance risk or service risk, everything gets calculated into the credit decision. But from the projects I've seen come across my desk, the majority are silicon PV, and to a lesser degree, thin film. And quite frankly, I haven’t seen any CSP projects.

Bush: I think CSP tends to be the larger utility-scale projects. There are two issues with those: the amount finance is significantly larger and the development cycle is much longer. So I think when you add technology that hasn't been functioning on a high level for very long in the marketplace, the time period from design to operation in the ground is strung out.

Katz: I think the answer is: we don't know yet. I read somewhere that 100 years ago there were hundreds of car manufacturers in the U.S., which then consolidated down to five or six. I suspect we'll see that in the next five years in the solar space.

The 1603 cash grant is set to expire at the end of this year. How do you think this will affect the solar industry?

Katz: Badly, I think. Not just subsidies for renewable energy in general. It has been boom bust since the early '90s. Some people think Congress does that on purpose just to get us to a milestone and then pull away the incentive. The nice thing about this 1603 program is that even though it expires at the end of this year, any project that started construction can grandfather in. Even if it does go away, you will still have half to three quarters of 2012 with people still working on 1603 projects. We may see a little lag until it badly affects the industry. But this might be the silver lining: If people see that these boom bust cycles don't work maybe it will make people enact a long-term subsidy.

Bush: Any time there is uncertainty, that's bad. The 1603 grant has been a really good widget from the government not just solar, but manufacturing and other industries as well. I think when that goes away, and we don't expect it to be extended, the grandfathering that Eli mentioned is probably going to happen, but the rules haven't been finalized yet. So we'll see how that works. Ultimately it will favor large developers and large balance sheets. This will lead to projects that die on the vine or smaller developers will sell out to larger developers. Given the relatively immature level of the industry so far, I don't think it's a good thing to have concentration at the development level right now — you want to have more competition. The less competition there is, the higher the prices are — even in a market where prices have been declining as much as they have. I think ultimately it will be a bad thing but who knows what will happen. We all thought it would go away last year and that didn't happen.

Lee: I see the expiration of the grant having a cooling effect on the marketplace. Getting financing is the critical component of successfully completing a project. If the grant goes away it will limit the amount of capital in the market and make it more expensive for participants to get their deals done. And given all the bickering in D.C. right now, I really don't see the grant being extended past this year. It will be a more difficult environment for manufacturers, developers and investors to continue the pace of transactions we have developed. It would be a shame to see all that hard work cooled down to a place where we struggle to figure out how we get these transactions done and funded.

How has this uncertain incentive market affected projects currently?

Katz: There is a spectrum of incentives and the uncertainty around them affect the market differently. One example is a European market that has a feed-in tariff system where the government promises that they'll pay a certain rate for electricity that comes from renewables. That was a huge market for Spain, Germany, Italy, but then the government changed their mind quickly. That scared a lot of people. It's hard to do deals there because people don't trust the government. In the U.S. there are REC markets (renewable energy credits) in various states, but people are skeptical. It's difficult for people to raise capital and start new solar companies or investment funds because many will ask, “What's the time horizon? How long will this last? What will it look like in 2012 or 2013?”

Bush: When you think about a level of uncertainty, the problem becomes figuring out a time for retraction. On the pure debt side, it's more of an issue with tax equity. Investors looking for more equity like returns. The cost of tax equity drives up and projects become more difficult to do. Ultimately development timelines get extended or projects stall. If market were to change dramatically investors will walk away — there are a lot of alternatives. Then manufacturers won't be able to sell product, construction slows — there are a lot of potential negatives. We'll see what the government does to soften the blow.

Lee: Uncertainty does not help the situation. The country needs an effective energy policy direction — more than what's going to happen in next six months. From a financial or planning standpoint, this direction would be very helpful, increase business and dedicate resources. But policy changes happen, incentives go away, which makes planning difficult for investors and prevents them from increasing staff and resources.

Give example of a project worked on recently that encountered significant finance challenges and how you overcame them?

Katz: A project in Puerto Rico had interesting jurisdiction. As a territory, a lot for people were saying the government didn't want to pay the grant. We helped the client get a ruling from the IRS that said they would pay for the project if they satisfied certain criteria. It was a big win because the client was able to use the ruling to go to banks and investors.

Bush: There was a large project we worked on with East West that was on an extremely good site. But people involved were inflexible about what they were willing to use and agree upon. You have to be obstinate — most projects get done largely due to the developer's ability to be flexible in a particular structure. The developer's ability to fix problems makes a deal financeable. That project took time and elbow grease but we were able to get it finished.

Lee: Different government agencies have unique peculiarities with how they like contracts put in place. The best thing to have is a patient partner with capability and tenacity to stick with a problem and figure out a sensible solution for all parties. It took a lot of time and consultations with lawyers to figure out where to push and pull, but that ultimately got everyone comfortable with the end result. All parties involved have the same goal: to complete the project and have a set of documents and contracts everyone feels good about.

Where are the hot locations for development in North America right now?

Katz: New Jersey has an SREC program where developers can sell credits for six or seven times the price they can sell electricity. Massachusetts has a great new program. It becomes state-by-state analysis. You want good sun, installation factors and hospitable state policy. In Canada, Ontario enacted a favorable feed-in tariff and many developers have gone there.

Bush: New Jersey, Massachusetts and California are three primary markets in the U.S. Up-and-comers include Texas and many Northeast markets including Connecticut, New York and Vermont — there are pockets of opportunity scattered everywhere, and if we get incentives straight we can do a lot.

Lee: We've seen most activity in sates such as California and New Jersey, where they have high electric rates and aggressive rebates and incentive programs. Areas with municipal utility districts don't have many projects. Most projects are in states and regions with high electric rates and utility rebates or SREC programs.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2011/07/video-what-can-we-expect-for-the-solar-project-finance-market

To μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο της Ευρώπης στην Κρήτη

Η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στην Ευρώπη, στον τομέα της ηλιοθερμικής ενέργειας, εγκρίθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Πρόκειται για το ηλιοθερμικό πάρκο που θα στηθεί δίπλα στον Αθερινόλακκο, σε έκταση 1000 στρεμμάτων και με 21.000 κάτοπτρα τα οποία θα δίνουν ρεύμα της τάξεως των 38 Μεγαβάτ.
Η επένδυση παρουσιάστηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μπουτάρη και θα ανέλθει στα 141 εκατ. ευρώ.

 Ο ηλιοθερμικός σταθμός της «NUR-MOH» είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη (Motor Oil Hellas) και της Nur Energy που συμμάχησαν για να δημιουργήσουν μια εγκατάσταση που θα βοηθήσει τα μέγιστα, όπως επισήμανε ο κ. Μπουτάρης, στο ενεργειακό της Κρήτης.

«Ο ηλιοθερμικός σταθμός χρησιμοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία για να παράγει ατμό. Ο ατμός μέσω ατμοστρόβιλου περιστρέφει ηλεκτρογεννήτρια και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια», εξήγησε ο κ. Μπουτάρης στην επιτροπή που κατά πλειοψηφία ενέκρινε το σχέδιο και την επένδυση όσον αφορά το περιβαλλοντικό της μέρος.

«Είναι μια μεγάλη επένδυση στην οποία δεν μπορούσαμε ασφαλώς να πούμε όχι παρά τις επιμέρους ενστάσεις ή απορίες που υπάρχουν», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/07/to_29.html

423 εκατ. ευρώ η αξία των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ

Στα 423 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ, με μεγάλο μέρος αυτών να προέρχεται από κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Τα χρέη νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων προς την Επιχείρηση υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ περίπου. Οι οφειλέτες της κατηγορίας αυτής υπολογίζονται σε 190.000-200.000 πελάτες της Επιχείρησης.

Επιπλέον, μόνο για το τρέχον έτος η ΔΕΗ εκτιμά ότι οι οφειλές των ιδιωτών ίσως αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, περίπου 20.000 πελάτες που μετακινήθηκαν σε άλλον προμηθευτή έχουν αφήσει στη ΔΕΗ που υπερβαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα χρέη προς τους ιδιώτες ηλεκτρικούς παρόχους υπολογίζονται σε 2-3 εκατ. ευρώ.

Πριν από μερικές ημέρες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΡΑΕ υπέβαλε σε δημόσια διαβούλευση προτάσεις, οι οποίες βρήκαν την υποστήριξη της Διοίκησης της ΔΕΗ, αλλά επικρίθηκαν από την ΓΕΝΟΠ. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας περιλαμβάνεται η αύξηση των εγγυήσεων, η αγορά ρεύματος με προπληρωμένες κάρτες (που προϋποθέτει όμως εγκατάσταση νέων μετρητών), η δυνατότητα άρνησης προμήθειας ρεύματος αν ο καταναλωτής έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλον προμηθευτή, ακόμη και η δημιουργία «ενεργειακού Τειρεσία» η οποία όμως θα τελεί υπό την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=48767

Κ. Μουσουρούλης: Τεκμηριωμένες οι προτάσεις της ΝΔ για το ενεργειακό Ν/Σ

Ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής, Κωστής Μουσουρούλης, χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις», σχολίασε πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση μετείχε στο διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις, ορισμένες εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση, ενώ άλλες όχι.

Σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία αποδίδει έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής επάρκειας, με τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων, ένα ευέλικτο και σύγχρονο ενεργειακό μίγμα, και την ισότιμη και διαφανή πρόσβαση στην αγορά και τα δίκτυα υπό το νέο απελευθερωμένο πλαίσιο. Ο Βουλευτής υπογράμμισε όμως πως το νομοσχέδιο έρχεται σε μια ιδιάζουσα συγκυρία με κίνδυνο φαινομένων εκποίησης και πως ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί αναφορικά με τα δίκτυα ενέργειας που πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Ο Κωστής Μουσουρούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χθεσινή επίθεση του Πρωθυπουργού στη Νέα Δημοκρατία και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, πως «θέλει να γίνει Πρωθυπουργός της δραχμής», χαρακτηρίζοντας τον κ. Παπανδρέου «Πρωθυπουργό της εθνικής κατάθλιψης και του διεθνούς διασυρμού». Πρόσθεσε πως ήταν η κα. Δαμανάκη που αναφέρθηκε στη δραχμή προ λίγων μηνών, και πιο πρόσφατα ο κ. Ρουμπινί που αναφέρθηκε σε αυξημένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γνωστός του Πρωθυπουργού και επισκέπτης του Μαξίμου, κι όχι του κ. Σαμαρά.

Συμπλήρωσε πως επί πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου η Ελλάδα όχι μόνο δεν απέκτησε αξιοπιστία στην Ευρώπη, τουναντίον είναι το μαύρο πρόβατο και πως σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για αξιοπιστία από τον εκφωνητή του συνθήματος «λεφτά υπάρχουν». Στον ισχυρισμό του κ. Παπανδρέου πως διασφαλίστηκε η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ο Βουλευτής απάντησε πως εάν υπάρχει μια εποχή, πλην πολεμικών περιόδων, που ο κόσμος φοβήθηκε για τα χρήματά του, αυτή είναι τώρα, όπως εύκολα αποδεικνύεται από την εκροή των καταθέσεων.

Ο Κωστής Μουσουρούλης είπε πως πράγματι ο Πρωθυπουργός ξαναγράφει οικονομική ιστορία, αφού ενδεχόμενο χρεοκοπίας (default) δεν προβλεπόταν ως σήμερα εντός της Ευρωζώνης και πως σίγουρα δεν αποτελεί το επιθυμητό είδος «ωρίμανσης της Ευρώπης» η δημιουργία των νέων εργαλείων (EFSF- ESM) για τα οποία επιχαίρει ο Πρωθυπουργός. Κι αυτό γιατί πρόκειται για «εργαλεία για προβληματικούς και υποψήφιους χρεοκοπημένους», όπως σχολίασε.

Αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου, προσέθεσε πως παρέλαβε χώρα και θα παραδώσει «μειωμένη εθνική κυριαρχία», όπως λένε δημοσίως οι κ.κ. Σόιμπλε, Σταρκ της ΕΚΤ, κι άλλοι, ενόσω η Κυβέρνηση τους ακούει απαθής.

Στην κατηγορία, τέλος, του Πρωθυπουργού πως η Νέα Δημοκρατία «πρεσβεύει λύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα», αναρωτήθηκε πόσες ξένες εφημερίδες, πόσα σκαλιά υποβάθμισης από οίκους αξιολόγησης, πόσους ανέργους, λουκέτα, αυτοκτονίες, ή φυγή νέων στο εξωτερικό, χρειάζεται η Κυβέρνηση για να καταλάβει ποιος οδηγεί σε αδιέξοδα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=48769

Πώς θάφτηκε επένδυση 45 εκατ. ευρώ στον Εβρο

Μανιάτης καταργεί Πάγκαλο. Στις 14 Ιουνίου, εσπευσμένα, στην κορύφωση της πολιτικής αβεβαιότητας κι ενώ είχε αναγγελθεί η επίσκεψη Παπανδρέου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά, ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ανακάλεσε απόφαση για επένδυση 45 εκατ. ευρώ στα Πετρωτά Εβρου.

Την απεμπλοκή της επένδυσης από γραφειοκρατική διελκυστίνδα 8 χρόνων είχε εξαγγείλει, με δελτίο τύπου, στις 23 Μαρτίου, η υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο διυπουργική επιτροπή. Δεν περίμενε ο υφυπουργός την ανάρτηση της απόφασής του στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, ούτε τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου την οποία 5 μέρες νωρίτερα είχε ζητήσει.

Η επένδυση αφορούσε στην εξόρυξη ζεόλιθου, του βιομηχανικού ορυκτού που βρίσκει εφαρμογές από τη γεωργία και τη λυματολάσπη έως την ιατρική. Το κοίτασμα, με περιεκτικότητα 87%, από τις υψηλότερες στον κόσμο, βρέθηκε στις αρχές του 2004 στην περιοχή αυτή του Εβρου από τον καθηγητή γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη. Οταν, όπως ο νόμος ορίζει, οι επιχειρηματίες που χρηματοδότησαν την έρευνα ζήτησαν την ενοικίαση 160 στρεμμάτων -έκταση στην οποία εκτείνεται το κοίτασμα- άρχισε η διελκυστίνδα.

«Επιστρατεύθηκε» το ΙΓΜΕ ότι... προηγήθηκε των ερευνών του καθηγητή, βρήκε το κοίτασμα με καθαρότητα 50%, αλλά δίχως να δεσμεύσει περιοχή και δίχως να δημοσιοποιήσει στην οικεία περιφέρεια το πόρισμα των ερευνών του, όπως ο νόμος ορίζει. Δεν ακολουθήθηκε όμως ούτε η οδός της δημοπράτησης, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκμετάλλευση κοιτάσματος όταν έχει προηγηθεί έρευνα του ΙΓΜΕ. Το κοίτασμα παρέμενε ανεκμετάλλευτο, ενώ ζεόλιθο σε σημαντικές ποσότητες με καθαρότητα μικρή συνεχίζαμε να εισάγουμε από Τουρκία και εσχάτως από Βουλγαρία, από ελληνικών συμφερόντων εταιρεία.

Το θέμα «ελληνικός ζεόλιθος» έβαλε και πάλι στην επικαιρότητα η τράπεζα που ανέλαβε τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και στη διυπουργική επιτροπή. Επειτα από δύο συνεδριάσεις και με τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργών, ανακοινώθηκε η «απεμπλοκή της επένδυσης».

Σε υλοποίηση της απόφασης της διυπουργικής και σε εφαρμογή του νόμου, που τον καθιστά αποκλειστικά αρμόδιο για μίσθωση και έναρξη ερευνητικών προγραμμάτων, ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος στις 24 Μαρτίου του 2011 ενέκρινε την απευθείας μίσθωση λατομικής έκτασης βιομηχανικών ορυκτών 161,2 στρεμμάτων στη θέση «Παλαιοχώραφο» του Δ.Δ. Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδος Εβρου. Υστερα από 30 μέρες, στα Πετρωτά και με παρόντες όλους τους παράγοντες του Εβρου, υπογράφηκε η σύμβαση.

Την υπογραφή ακολούθησε ερώτηση του βουλευτή Χίου της Ν.Δ. Κωστή Μουσουρούλη (κι όχι βουλευτή που εκλέγεται στον Εβρο). Αντί της αδείας ήρθε όμως η ανάκληση της απόφασης οργάνου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ετσι εξακολουθούμε να εισάγουμε κατώτερης ποιότητας ζεόλιθο για τις ανάγκες της γεωργίας και να μη εκμεταλλευόμαστε ένα προνομιούχο κοίτασμα.

Η συνέχεια έχει περάσει στους βουλευτές Εβρου τόσο της κυβερνητικής παράταξης όσο και της αντιπολίτευσης. Γιώργος Ντόλιος, Ολγα Ρενταρή, Ελένη Τσιαούση, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος ζήτησαν και είχαν συνάντηση με το νέο υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο, παρουσία του Γιάννη Μανιάτη, έβαλαν την πραγματική διάσταση του θέματος. Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα.

Στην πρόσφατη ενημέρωση του ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑΣΟΚ η Ελένη Τσιαούση έβαλε το θέμα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Επιστολές είναι στα χέρια του πρωθυπουργού, του Θεόδωρου Πάγκαλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, από τους βουλευτές Τσιαούση, Ρενταρή και Δερμεντζόπουλο, οι οποίοι θέτουν πλήθος ερωτημάτων και ζητούν άμεσα υλοποίηση της επένδυσης. Οπως υποστηρίζουν, η επένδυση αυτή θα δώσει μια μικρή διέξοδο στο εργασιακό και οικονομικό αδιέξοδο της περιοχής.

*Ο Γιάννης Μανιάτης στην απόφασή του:

1. Βάζει θέμα αν ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης περιφέρειας είχε, νομικά, τη δυνατότητα να επανέλθει σε ένα θέμα που είχε κριθεί και σε επίπεδο υπουργού, με υπογραφή Μπιρμπίλη.

2. Προβάλλει ότι στην απόφαση να ξαναμπεί το θέμα της απευθείας μίσθωσης του λατομικού χώρου δεν υπάρχει αναφορά πως «ανακαλείται ρητά» η προηγούμενη αρνητική απόφαση του τότε γ.γ. της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στην απόφασή του όμως δεν υπάρχει καμία αναφορά στη διυπουργική επιτροπή, η οποία αποφάσισε διαφορετικά και ουσιαστικά επανέφερε το θέμα, όπως ο νόμος ορίζει, στον γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης.

(από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 24/07/2011)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=48766

Πόλεμος δηλώσεων με αφορμή το άρθρο 197 για τη συμπαραγωγή

Τη θέση τους ξεκαθάρισαν χθες οι σύνδεσμοι ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΜΥΕ όσον αφορά τη σύγκρουση που έχει ανοίξει με αφορμή το άρθρο 197 του νομοσχεδίου για την ενέργεια. Το άρθρο προβλέπει προνομιακή μεταχείριση των επενδύσεων στη συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας, ενώ ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών θεωρεί ότι πρόκειται στην ουσία για μια ρυπογόνο μορφή ενέργειας που δεν θα πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με τις ΑΠΕ.

Οι παραπάνω σύνδεσμοι τόνισαν στην ανακοίνωσή τους ότι αν και η συμπαραγωγή είναι μια λύση που εξοικονομει ορυκτά καύσιμα, εντούτοις δεν μπορεί το ειδικό τέλος των ΑΠΕ να αυξομειώνεται με βάση τις διακυμάνσεις της τιμής των καυσίμων αυτών. Μάλιστα, για την εγκατάσταση των αρχικών 150 μεγαβάτ από συμπαραγωγή, με βάση το νομοσχέδιο, οι καταναλωτές θα επωμιστούν το ποσό των 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αναλυτικά, το κείμενο των τριών συνδέσμων έχει ως εξής:

«Με αφορμή:

- την εισαγωγή στη Βουλή της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης (αρ. 197 του ενεργειακού νομοσχεδίου) με την οποία ορίζεται ότι η ενέργεια που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο, θα απορροφάται κατά προτεραιότητα και θα αμείβεται σε εγγυημένη τιμή που θα επιβαρύνει το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. και

- τις σχετικές δημόσιες ανακοινώσεις που έχουν προηγηθεί,

ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1.Η ΣΗΘΥΑ είναι μια τεχνολογία που εξοικονομεί εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων κλιματικής πολιτικής. Η αυξημένη διείσδυσή της στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει μαζικά με διαφανή τρόπο.

2.Η επιβάρυνση που θα υποστεί ο καταναλωτής από την εισαγόμενη διάταξη (και μόνο για τα πρώτα 150 MW) ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως και οφείλεται στην ανάγκη αύξησης του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε. Δηλαδή, ο Έλληνας καταναλωτής θα υποχρεώνεται να πληρώνει ποσά υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Τέλος Α.Π.Ε.» τα οποία θα διοχετεύονται υπέρ μιας τεχνολογίας ορυκτών καυσίμων.

3.Με τη σύνδεση της τιμής που θα απολαμβάνουν οι παραγωγοί ΣΗΘΥΑ με την τιμή φυσικού αέριου, την οποία προβλέπει η νομοθετική διάταξη, δημιουργείται το παράλογο το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. να αυξάνεται (αντί να μειώνεται) όταν αυξάνονται οι τιμές των ορυκτών καυσίμων.

4.Ακόμα και εάν υποτεθεί ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλει την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας από ΣΗΘΥΑ (πράγμα που δεν είναι ακριβές), ο καθορισμός της τιμής στην οποία γίνεται αυτή η απορρόφηση αποτελεί επιλογή του κράτους μέλους. Με την εισαγόμενη διάταξη η τιμή αυτή ορίζεται σημαντικά υψηλότερα από την τιμή των ευρέως διαδεδομένων τεχνολογιών Α.Π.Ε.

5.Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιβάλλει αλλά απλά δίνει τη δυνατότητα, τα κράτη μέλη να υποχρεώσουν το Διαχειριστή Συστήματος να απορροφά κατά προτεραιότητα την ενέργεια από ΣΗΘΥΑ (Οδηγία 2009/72/ΕΚ, αρ. 15, παρ. 3). Η υποχρέωση υφίσταται μόνο για την μικρή ΣΗΘΥΑ που συνδέεται στα δίκτυα διανομής (Οδηγία 2009/72/ΕΚ, αρ. 25, παρ. 4).

6.Η εισαγόμενη διάταξη δεν συνάδει με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει γνωμοδοτήσει ότι δεν πρέπει να διακυβεύεται η προτεραιότητα στην απορρόφηση της ενέργειας από Α.Π.Ε. έναντι πάντων, συμπεριλαμβανομένης της ΣΗΘΥΑ.

Με βάση τα ανωτέρω, αν η Πολιτεία επιλέξει να επιμείνει στην διάταξη αυτή θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να ορίσει ότι τα σχετικά ποσά δεν θα επιβαρύνουν το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. και ότι η ενέργεια από Α.Π.Ε. έχει προτεραιότητα έναντι πάντων συμπεριλαμβανομένης της ΣΗΘΥΑ.

Συνεργασία TUV Austria Hellas - Green Progress

Η TÜV AUSTRIA Hellas στα πλαίσια στρατηγικής της ανάπτυξης σε θέματα επιθεώρησης και πιστοποίησης φωτοβολταικών εγκαταστάσεων σε οικιακές εφαρμογές και πάρκα, πρόσφατα συνήψε συνεργασία με την εταιρεία GREEN PROGRESS.

Η συνεργασία αυτή αφορά στην επιθεώρηση και πιστοποίηση από την TÜV AUSTRIA Hellas όλων των έργων που θα αναλάβει η GREEN PROGRESS. Η TÜV AUSTRIA HELLAS παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν από την πιστοποίηση της μελέτης (με χρήση εξειδικευμένου λογισμικού) καθώς και όλες τις φάσεις κατασκευής ενός Φ/Β συστήματος, όπως:

Έλεγχο και πιστοποίηση βάσεων στήριξης φ/β συστημάτων.
Έλεγχος και πιστοποίησης της μελέτης και της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος. Δειγματοληπτικό έλεγχο στην παραλαβή των υλικών και πλήρη ανασκόπηση των συνοδευτικών τους εγγράφων.
Επαλήθευση ηλεκτρολογικών μεγεθών εγκατάστασης βάσει μελέτης ή/και των απαιτήσεων των προτύπων ΕΝ 62446:2009 και HD384.
Επιτόπου παρουσία κατά τη διάρκεια δοκιμών παράδοσης – παραλαβής, και κατά την οριστική παραλαβή των έργων και την αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί από τη Δ.Ε.Η.
Έκδοση τελικού πιστοποιητικού συμμόρφωσης της εγκατάστασης ως προς τις απαιτήσεις της εγκεκριμένης μελέτης και των σχετικών προδιαγραφών.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/sinergasia-TUV-Austria-Hellas-Green-Progress.html

Υπέρ του άρθρου 197 ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός ΥΠΕΚΑ, κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε θέση σχετικά με τη διαμάχη γύρω από το επίμαχο άρθρο 197 που αναφέρεται στη συμπαραγωγή και μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, τόνισε ότι η εν λόγω ρύθμιση εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

«Ό,τι κάνουμε είναι για λόγους εναρμόνισης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν και πρόσθεσε ότι εκκρεμεί «το ζήτημα της τιμολόγησης και το εξετάζουμε γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να μας πει κάποιος είναι ότι πάμε και πριμοδοτούμε κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα».

Σημειώνουμε ότι η επίμαχη ρύθμιση καταργεί τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των 35 MW που έχουν οι Μονάδες ΣHΘYΑ για υπαγωγή της παραγωγής τους στο καθεστώς αμοιβής με την εγγυημένη τιμή και ορίζει ότι η ενέργεια που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο, θα απορροφάται κατά προτεραιότητα ανεξαρτήτως της ισχύος της μονάδας.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/ipeka/iper-tou-arthrou-197-o-g.-papakonstantinou.html

Χωρίς "εξασφάλιση θέσης" οι άδειες παραγωγής ΑΠΕ

Ένα πάγιο αίτημα των φορέων και των επενδυτών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «πέρασε» την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή στο ενεργειακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Πρόκειται για την κατάργηση του κριτηρίου «δυνατότητας εξασφάλισης θέσης» για την παραχώρηση άδειας παραγωγής. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, ο επενδυτής έπρεπε να αποδεικνύει ότι η επένδυση πρόκειται να γίνει σε χώρο που είναι υπό τον έλεγχό του. Η ΡΑΕ, δε, είχε την ευθύνη αναζήτησης και αξιολόγησης των στοιχείων που αποδεικνύουν τον έλεγχο του χώρου. Δεδομένου λοιπόν ότι η πλειοψηφία των επενδύσεων ΑΠΕ πραγματοποιούνται σε δημόσιες εκτάσεις, για τις οποίες, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν αμφισβητήσεις, χρησικτησίες κ.λπ. το κριτήριο «εξασφάλισης θέσης» αποτελούσε μαρτύριο για τους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα σχόλια κατά τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τη ΡΑΕ για το νέο κανονισμό αδειοδότησης των ΑΠΕ συγκεντρώθηκαν στο άρθρο που αφορά στην αξιολόγηση των αιτήσεων και ειδικότερα στο κριτήριο της δυνατότητας εξασφάλισης της θέσης εγκατάστασης. Σύμφωνα με τις περισσότερες από τις υποβληθείσες απόψεις, η δυνατότητα εξασφάλισης της θέσης εγκατάστασης ενός έργου Α.Π.Ε, αποτελεί την πιο χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία στην προσπάθεια ανάπτυξης των συγκεκριμένων έργων. Οι περισσότερες απόψεις συνέκλιναν στην πλήρη απαλοιφή της διατύπωσης του κριτηρίου.

Το πάγιο αίτημα των επενδυτών αποτελούσε και εισήγηση της ΡΑΕ εδώ και ένα χρόνο περίπου, καθώς όπως λέγεται χαρακτηριστικά «δεν έχει νόημα να μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία, καθώς η άδεια παραγωγής έχει στην πραγματικότητα την έννοια της άδειας σκοπιμότητας».

Με την αλλαγή που ψηφίστηκε χθες, το κριτήριο παραμένει, αλλά αξιολογείται σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν ο επενδυτής προσέρχεται για να λάβει άδεια εγκατάστασης.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/9e48ca38-b887-4a33-af53-cac2225ed764

Αυξήθηκαν 200% οι διακανονισμοί οφειλών της ΕΠΑ Αττικής προς τους πελάτες της

Κατά… 200% έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο οι διακανονισμοί σε δόσεις που αναγκάζεται να κάνει η ΕΠΑ Αττικής σε πελάτες της, οικιακούς και επαγγελματικούς, προκειμένου να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Ενώ πέρυσι τέτοια εποχή οι περιπτώσεις που ζητούσαν ρύθμιση της οφειλής τους σε δόσεις από 6 έως 12 μήνες ανέρχονταν σε 100-200, πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, φτάνουν τους 500-600, όσοι ζητούν διακανονισμό της οφειλής τους.

Εκείνη, δε, με το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι οι επαγγελματικοί πελάτες, τομέας όπου οι επισφάλειες αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Πρόκειται για την κατηγορία όπου έχουμε και τις περισσότερες περιπτώσεις αφαίρεσης μετρητή, κάτι που κατά κανόνα δεν συμβαίνει στον οικιακό τομέα - όπως λένε τα στελέχη της ΕΠΑ- όπου μετά το πρώτο ειδοποιητήριο συνήθως βρίσκεται μια λύση.

Σταθερά στα 7-8 εκ.€ τα ληξιπρόθεσμα

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΕΠΑ Αττικής, διατηρούνται σταθερά τον τελευταίο χρόνο στα επίπεδα των 7-8 εκατ. €, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος, γύρω στα 6 εκ. € προέρχεται από δημόσιους οργανισμούς (π.χ. υπουργεία, σχολεία). Τα ποσά αυτά, παρά τους συνεχείς διακανονισμούς που γίνονται μεταξύ ΕΠΑ και δημοσίων φορέων, διατηρούνται σταθερά σε αυτά τα επίπεδα, αφού οι διαδικασίες του Δημοσίου είναι πολύ αργές.

Ενώ η τακτική της ΕΠΑ απέναντι σε κάθε οργανισμό του Δημοσίου είναι να έχει καταβάλει την οφειλή του το πολύ 2 μήνες μετά αφότου καταστεί ληξιπρόθεσμο το χρέος του, η γραφειοκρατία είναι τόσο μεγάλη (π.χ. χρονοβόρες διαδικασίες, ενταλματοποίηση) ώστε συνήθως περνά ένα 3μηνο μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο διακανονισμός. Άρα, τα ποσά αυτά παραμένουν πάντα σε καθυστέρηση.

Τα πάγια του τελευταίου λογαριασμού

Επίσης όλο και περισσότεροι καταναλωτές μεταθέτουν πλέον για το χειμώνα τη καταβολή των παγίων του τελευταίου λογαριασμού της χειμερινής περιόδου - αυτού που ταχυδρομείται τον Απρίλιο (και αφορά στις καταναλώσεις Φεβρουαρίου- Μαρτίου, αφού κάθε λογαριασμός εκδίδεται ανά δίμηνο). Γι’ αυτό και η ΕΠΑ σκέφτεται να αλλάξει τακτική και αντί να εκδίδει τελευταίο λογαριασμό για τη σεζόν που έληξε μόνο με πάγια για τους οικιακούς, να τα προσθέτει στον πρώτο καινούργιο λογαριασμό τη χειμερινής περιόδου.

Γενικά ο κανόνας για όλους τους πελάτες της ΕΠΑ με ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι ότι 10 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για την εξόφληση του λογαριασμού (η οποία είναι 30 ημέρες από την έκδοσή του), η εταιρεία αρχίζει να ταχυδρομεί τα πρώτα ειδοποιητήρια.

Επίσης, κάπου στο διάστημα Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, η ΕΠΑ σκοπεύει να ανακοινώσει το κοινωνικό τιμολόγιο για τους πελάτες της, και αφού πρώτα αυτό θα έχει υποβληθεί στη ΡΑΕ και εγκριθεί από την Αρχή.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/29b9a1e3-797c-4c76-a35f-20d47316d776

Με μικρές αλλαγές ψηφίστηκε από τη Βουλή το ενεργειακό νομοσχέδιο

Την πεποίθηση ότι το υπουργείο, του οποίου έχει την πολιτική ευθύνη, θα αποτελέσει το κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και της έρευνα υδρογονανθράκων, τα άρθρα του οποίου ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία το απόγευμα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε βέβαιος ότι "θα έρθουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, στον χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων" και θα έρθουν, όπως είπε, και σε μία σειρά μικρές και μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να "περάσουν" από το ΥΠΕΚΑ για τον…αναγκαίο σκόπελο της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης.

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που συναντά το θέμα του τρίτου ενεργειακού πακέτου, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την έρευνα για υδρογονάνθρακες, αφού πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είχαν την θετική γνώμη βουλευτών και της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γ.Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε, επίσης, σειρά νομοτεχνικών αλλαγών με τις οποίες περιορίζεται η δυνατότητα αποσπάσεων για το προσωπικό της ΔΕΗ και απαλλάσσεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από την ευθύνη αναζήτησης των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι μία επένδυση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνεται σε χώρο που είναι στον έλεγχο του επενδυτή. Η υποχρέωση παραμένει, αλλά δεν είναι πλέον ευθύνη της ΡΑΕ, ανέφερε ο υπουργός.

Ανακοινώνοντας αλλαγές και στο άρθρο 197 του νομοσχεδίου για τις Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία, όπως είπε, γίνεται απολύτως σαφές ότι "πρέπει να υπάρξει προσαρμογή με την κοινοτική νομοθεσία ως προς το ύψος των 35MW για την εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που κρίνεται υψηλό και αντικοινοτικό".

Για την ΕΕ, οι ΑΠΕ και οι ΣΗΘΥΑ μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα ενέργειας και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, είπε ο Υπουργός. Διευκρίνισε, εξ άλλου, ότι με την αναδιατύπωση για την τιμολόγηση ενέργειας που παράγεται μέσω ΣΗΘΥΑ θα επιβαρύνονται ελάχιστα οι λογαριασμοί. Βάλαμε έναν τρόπο τιμολόγησης που προσδιορίζει μόνο τις ΣΗΘΥΑ και δίνει προτεραιότητα και υψηλότερη τιμή στις μικρές μονάδες, ενώ για τις μεγάλες μονάδες έχει φθίνουσα τιμή.

Για το άρθρο αυτό είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση διευκρινίσεις, όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θανάσης Χαντάβας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ιωάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι "είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου, καθώς υπάρχουν προσφορότερες επιλογές περισσότερο αποδοτικές οικονομικά". Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός μετά τις δημόσιες αντιρρήσεις, που διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, για το ενδεχόμενο πώλησης του 17% της ΔΕΗ, μέσω ΧΑΑ, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση "θα πρόκειται για δώρο προς τους ιδιώτες".

Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν, όμως, στην πορεία της συζήτησης και για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναφέρονται στα μεταλλεία. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέος λατομικός νόμος, ενώ σύντομα ολοκληρώνει το έργο της και επιτροπή, που συγκροτήθηκε για το θέμα της μεταλλευτικής πολιτικής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιοποίησαν τη συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να αναφερθούν στις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

"Το μήνυμα από την Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκολλήσει από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος", σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες επενδυτικές στον τομέα της ανάπτυξης, οι οποίες, όμως, θα δώσουν και δουλειά και θα έχουν και εργαζόμενους. Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε, επίσης, σε λάθη και αστοχίες στο θέμα των ταξί, ενώ παρατήρησε ότι δεν βλέπει, αυτές τις κρίσιμες ώρες, διάθεση από την πλευρά των τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. "Φοβάμαι ότι οι τράπεζες πάνε σε κρατικοποίηση, με κίνδυνο να χάσουμε ένα ακόμη εργαλείο", είπε ο κ. Καρατζαφέρης και κάλεσε για μία ακόμη φορά τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν αν ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας.

Η αποστροφή του κ. Καρατζαφέρη στο θέμα των ταξί, έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Περιβάλλοντος να τονίσει ότι οι αντιδράσεις αυτές δυσφημίζουν τη χώρα.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, έφερε τον νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα, με έναν τρόπο, που να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Η πρόβλεψη ήταν, στις 2 Ιουλίου να έχουν ανοίξει όλα τα επαγγέλματα, εκτός αν προχωρούσαν με Προεδρικά Διατάγματα, θύμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και για τις δεσμεύσεις η Ελλάδα έχει αναλάβει έναντι των εταίρων. Μεσολάβησε ο ανασχηματισμός και η απόφαση του νέου υπουργού Υποδομών ήταν να ξαναδεί το θέμα, ώστε να εναρμονίζεται καλύτερα με το πλαίσιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας οι ιδιοκτήτες ταξί πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι με το υπουργείο και να βρουν λύση στο πλαίσιο της απελευθέρωσης.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης, για την υπόθεση του χρέους. "Είπατε για τον Αντώνη Σαμαρά ότι θέλει να γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής. Εσείς, όμως, θα μείνετε στην ιστορία ως πρωθυπουργός της εθνικής κατάθλιψης και του διασυρμού", είπε ο κ. Μουσουρούλης.

"Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθεί λύση για το χρέος, εγείρατε τεχνικά εμπόδια και είπατε να μην υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Γιατί; Για να προστατεύσουμε τους πιστωτές;", αντέτεινε στη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, και πρόσθεσε: "Αν εσείς θέλετε να είστε πρωθυπουργοί της δραχμής, εμείς θέλουμε την Ελλάδα ισχυρή και όχι φτωχή και μίζερη".

Την εκχώρηση του εγχώριου φυσικού πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, μέσω της "ευρωενωσιακής πολιτικής", κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

"Η επιλογή του μείγματος για την ενέργεια γίνεται με βάση τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών και όχι με βάση το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και των λαϊκών στρωμάτων", τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος. Ο βουλευτής αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα για το άρθρο 197 και κατήγγειλε "αιματηρή σύγκρουση συμφερόντων" για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο πακέτο. "Ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο, είτε είναι όμιλος, είτε δημοσιογράφος, είτε κόμματα και κυβέρνηση", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τέλος, για "άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, με την απόσυρση της τροπολογίας για το τέμενος", έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, ενώ αναφερόμενη στο άρθρο 197 είπε ότι "αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός διαχρονικού σκανδάλου μεταξύ των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και της εταιρείας Αλουμίνιον ΑΕ του ομίλου Μυτιληναίου, που τώρα εκτυλίσσεται η κορύφωσή του". Για ξεπούλημα του φυσικού πλούτου, μίλησε και ο Π. Λαφαζάνης.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/0e462284-13b3-41fa-b3cf-9d1435af38a8

Μεγάλη καθυστέρηση στην κατανομή βιοντίζελ

Αρρυθμίες στην συνολική απορρόφηση ανανεώσιμων καυσίμων στην Ελλάδα όπως αυτή προβλέπεται από τις εθνικές και ευρωπαϊκές συμβάσεις ενδέχεται να προκαλέσει η καθυστέρηση έκδοσης της υπουργικής απόφασης για την κατανομή βιοντίζελ από το ΥΠΕΚΑ.

Το προβλεπόμενο από τον νόμο χρονοδιάγραμμα επιβάλλει τον χρόνο πρόσκλησης κατανομής βιοντίζελ μέχρι την 15η Απριλίου και την τελική απόφαση κατανομής μέχρι τέλος Ιουνίου. Ωστόσο η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την πρόσκληση φέτος δημοσιοποιήθηκε τέλη Ιουνίου, ενώ η κατανομή ακόμα δεν έχει γίνει.

Η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των εταιριών του «πράσινου κλάδου» παραγωγής και διάθεσης ανανεώσιμων καυσίμων μέσω διατάραξης του επιχειρηματικού τους κύκλου. Παράλληλα, άμεσος είναι και ο κίνδυνος να μην τηρηθούν οι συμβάσεις αγοράς ενεργειακών καλλιεργειών από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η νέα καθυστέρηση της υπογραφής της κατανομής βιοντίζελ είναι επιζήμια για τους παραγωγούς βιοντίζελ, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα έπειτα από τη μείωση κατά 20% της απορρόφησης που επέβαλαν τα διυλιστήρια. Η κατάσταση δυσκολεύει κι άλλο καθώς από την 1η Ιουλίου 2011, σύμφωνα με ενημέρωση των διυλιστηρίων, το πετρέλαιο κίνησης διατίθεται χωρίς βιοκαύσιμο.

Αν τα συναρμόδια υπουργεία δεν προχωρήσουν σε άμεση έναρξη της κατανομής και σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας που υφίστανται, θεωρείται πιθανό οι παραγωγοί βιοντίζελ να δηλώσουν αδυναμία απορρόφησης των ενεργειακών σπόρων από τους αγρότες.

Βιοντίζελ και αγρότες

Σημειώνεται ότι τα ενεργειακά φυτά ως πρώτες ύλες για την παραγωγή μπορούν να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη και ταχεία ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ακόμα κλείσει η πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα, η παραγωγή βιοντίζελ, που είναι και το μόνο βιοκαύσιμο που ήδη παράγεται και στην Ελλάδα,είχε ενδεκαπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Γεγονός που καταδεικνύει πόσο δυνατή είναι η τάση διεθνώς και κατ’ επέκταση τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ενεργειακές καλλιέργειες στην προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και βεβαίως την οικονομία. Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθούν τα παραπάνω, τα κράτη έχουν θεσπίσει τα απαραίτητα ρυθμιστικά πλαίσια και έχουν προβεί στη λήψη των ανάλογων μέτρων.

Όλα αυτά βέβαια οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα, και παρότι ο αγροτικός κλάδος στην χώρα μας αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς κρίκους ανάπτυξης, συνιστώντας τη βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης στην περιφέρεια, εξάρτηση η οποία φτάνει σε πολλούς νομούς το 80%.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d273e23c-1e3d-44e3-8890-2965cbbc01c9

Τουλάχιστον 40.000 αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον»

Τουλάχιστον 40.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον», δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3, η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας επιθεώρησης Περιβάλλοντος.

Σημείωσε πως τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, θα υπογράψουν τις δανειακές συμβάσεις τους 3.300 πολίτες. Πρόσθεσε ότι από τις 40.000 αιτήσεις έχουν αξιολογηθεί και υπαχθεί στο πρόγραμμα 19.500 πολίτες.

Η κ. Καραβασίλη είπε πως οι δυσκολίες στην προώθηση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί εμφανίζονται από τις τράπεζες.

Αναφερόμενη στο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είπε πως οι επιθεωρητές έχουν κάνει μια πρώτη έκθεση που έχει δοθεί στους κατοίκους.

Όπως είπε διαπιστώνονται προβλήματα στον τρόπο που έγινε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων λέγοντας ότι ένα έργο κρίνεται από τον τρόπο που λειτουργεί και όχι από τον τρόπο που κατασκευάζεται.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b2920e33-31c9-44eb-a698-52d0e82d7e79

Παπακωνσταντίνου: «Κοινοτική υποχρέωση η όμοια αντιμετώπιση των μονάδων συμπαραγωγής με τις ΑΠΕ»

Στην υποχρέωση της Ελλάδας να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε σχέση με την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και με εγγυημένη τιμή, όπως ακριβώς γίνεται και με τις ΑΠΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για τον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει στο χώρο της ενέργειας με αφορμή διάταξη που περιλαμβάνεται στο ενεργειακό νομοσχέδιο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Γραμμή» του ΣΚΑΙ, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η εν λόγω ρύθμιση εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και μάλιστα ότι έχει συνταχθεί κατόπιν αλληλογραφίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνέχεια γνωμοδότησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

«Ό,τι κάνουμε είναι για λόγους εναρμόνισης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εκκρεμεί «το ζήτημα της τιμολόγησης και το εξετάζουμε γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να μας πει κάποιος είναι ότι πάμε και πριμοδοτούμε κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα».

Το επίμαχο άρθρο 197 του ενεργειακού νομοσχεδίου, που προκάλεσε την αντίδραση των φορέων που δραστηριοποιούντα στον κλάδο των ΑΠΕ αλλά και την απάντηση του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, ορίζει ότι η ενέργεια που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο, θα απορροφάται κατά προτεραιότητα ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος της μονάδας. Το ισχύον νομικό πλαίσιο για τη συμπαραγωγή ορίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια των μονάδων αυτών πρέπει να απορροφάται κατά προτεραιότητα των συμβατικών και με εγγυημένη τιμή, αλλά με πλαφόν τα 35 MW εγκατεστημένης ισχύος.

Αντικρουόμενα επιχειρήματα

Πάντως, οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ αντικρούσουν το επιχείρημα ότι η διάταξη απορρέει από την υποχρέωση εναρμόνισης του ελληνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό και υποστηρίζουν ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιβάλλει αλλά απλά δίνει τη δυνατότητα, τα κράτη μέλη να υποχρεώσουν το Διαχειριστή Συστήματος να απορροφά κατά προτεραιότητα την ενέργεια από ΣΗΘΥΑ (Οδηγία 2009/72/ΕΚ, αρ. 15, παρ. 3). Η υποχρέωση υφίσταται μόνο για την μικρή ΣΗΘΥΑ που συνδέεται στα δίκτυα διανομής (Οδηγία 2009/72/ΕΚ, αρ. 25, παρ. 4)».

Επισημαίνουν επίσης ότι η διάταξη του νομοσχεδίου δεν συνάδει με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει γνωμοδοτήσει ότι δεν πρέπει να διακυβεύεται η προτεραιότητα στην απορρόφηση της ενέργειας από Α.Π.Ε. έναντι πάντων, συμπεριλαμβανομένης της ΣΗΘΥΑ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των φορέων η επίμαχη ρύθμιση αναμένεται να επιβαρύνει τους καταναλωτές με περισσότερα από 50 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως, κάτι το οποίο θα οφείλεται στην ανάγκη αύξησης του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε. προκειμένου να είναι δυνατή η αμοιβή με εγγυημένες τιμές της ενέργειας που παράγεται από ΣΗΘΥΑ.

Τι λέει ο ΕΣΣΗΘ

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ) θεωρεί ότι η ειδική διάταξη του άρθρου 197 είναι για μια υποχρεωτική νομοθετική ρύθμιση που εναρμονίζει την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η πρώτη εναρμονίζεται, με μεγάλη ομολογουμένως καθυστέρηση, με την Οδηγία 2004/08/ΕΚ που προβλέπει ότι οι μονάδες ΣΗΘΥΑ, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν προτεραιότητα στο Σύστημα, όπως και οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Σημειώνει επίσης ότι η Οδηγία 2004/8/ΕΚ ταυτίζει απόλυτα τις ΑΠΕ με τη ΣΗΘΥΑ, τόσο στην προώθηση όσο και στα δικαιώματά τους, τα οποία εντάσσει στο Σύστημα με το ίδιο τρόπο με στόχο την επίτευξη του «20-20-20».

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/6354d949-357f-4d6d-8185-66c3fa91725a

Ζημιές για την Vattenfall λόγω του «λουκέτου» στα πυρηνικά της Γερμανίας

Ζημιές εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο η σουηδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Vattenfall, εξαιτίας της μείωσης όγκου και αξίας πωλήσεων αλλά και της απόφασης της γερμανικής κυβέρνησης να βάλει «λουκέτο» σε όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς.

Η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα, και στον απόηχο του ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, να διακόψει σταδιακά τη λειτουργία όλων των πυρηνικών σταθμών μέχρι το 2022. Οι μονάδες Brunsbuttel και Krummel της Vattenfall που βρίσκονται εκτός από το 2007, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ξανά.

Ο CEO της Vattenfall, Oystein Loseth δήλωσε στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνδιάσκεψης την Πέμπτη ότι η εταιρεία θα ζητήσει αποζημίωση για το κλείσιμο των δύο μονάδων της. «Έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των δύο μονάδων», συμπλήρωσε.

Η εταιρεία εμφάνισε λειτουργικές ζημιές 510 εκατ. δολαρίων για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχε παρουσιάσει κέρδη 8,96 δισ. δολαρίων. Η «βουτιά» των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας αποδίδεται στις έκτακτες δαπάνες ύψους 1,6 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/fb8cbe66-599b-4d7a-9773-e2cad6d3485d

Υψηλότερες τιμές δίνει η ΔΕΗ για τα ενεργειακά φυτά

Θετικής υποδοχής έτυχε η απόφαση της ΔΕΗ να προσδιορίσει για φέτος την τιμή αγοράς της αγριαγκινάρας, στο πλαίσιο της καλλιέργειας των ενεργειακών φυτών και της χρησιμοποίησής τους σε μεικτή καύση μαζί με λιγνίτη.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε πιλοτικά το 2009, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ το φθινόπωρο του 2010 οργανώθηκε η συλλογή της βιομάζας στο χωράφι και παραδόθηκαν στη ΔΕΗ/ΑΗΣ Καρδιάς χίλιοι οκτακόσιοι τόνοι ξηρής μάζας αγριαγκινάρας, η οποία κάηκε σε μίγμα 8-10% με λιγνίτη, υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό. Η τιμή αγοράς της αγριαγκινάρας από τη ΔΕΗ ήταν 51 ευρώ ανά τόνο ξηρής μάζας το 2010, ενώ πριν λίγες μέρες η εταιρεία προσδιόρισε το χρηματικό ποσό στο ύψος των 73 ευρώ ανά τόνο.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προωθεί και πιστεύει στην εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών, με τις οποίες τίθενται οι βάσεις για τη συστηματική καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που στοχεύει στη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών με τη χρήση ενεργειακού μίγματος καύσης στην ηλεκτροπαραγωγή, φιλικότερου προς το περιβάλλον», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/0e8c6faf-efa4-4b61-a519-e8ed857f950b

Thursday, 28 July 2011

Top transportation stories of the week

Cars

1. New Prius Models Will Offer AC Outlets for Home Appliances [Gas2]
2. Video: Chevy Volt Owner Averages 3,108 MPG [Gas2]
3. Driving in Eco-Style [Feelgood Style]
4. Washington State Taps AeroVironment to Install Charging Stations Along “Green Highway” [Gas2]
5. French Highways to be Installed with EV Charging Stations [Gas2]
6. Mia Electric Delivers Affordable EV Urban Delivery Van [Gas2]
7. MUTE Budget EV is Coming to Frankfurt [Gas2]
8. DuPont Cultivating India’s EV Culture [Gas2].
9. Boston to get 150 EV charging stations [cnet]
10. Students Win Ferrari Design Contest with Hydrogen-Hybrid “Eternita” [Gas2]
11. Toyota Awards Tesla $100 Million Contract for RAV4 EV [Gas2]

Other

1. Car and Driver Magazine: “We Must Consider Alternative Transportation” [Streetsblog]
2. Three Vehicles Made from Recycled Materials [Gas2]
3. New Competition: Volvo Sustainable Mobility Award [TheCityFix]
4. Columbus’s Hide-the-Poor Transit Strategy Is, Predictably, Bad for Transit [Streetsblog]
5. Another Major Step Forward for DesertXpress — Nevada High-Speed Train Line [US Senator Harry Reid]

http://cleantechnica.com/2011/07/28/top-transportation-stories-of-the-week/?utm_source=feedb urner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+IM-cleantechnica+%28CleanTechnica%29

Unique two-bladed turbine makes Wisconsin debut

Unique Two-Bladed Turbine Debuts in Wisconsin

Wind turbines come with three blades, right? Not the unique Scottish-built Gaia turbine installed near Neenah by Kettle View Renewable Energy, LLC, of Random Lake.

“You might do a double-take when you first see it,” admits Randy Faller, owner of Kettle View.

The electricity production from the first two-blader installed in Wisconsin and fourth in the United States has been “incredible,” according to Faller, “even during last June, when winds were really light.” And it’s quieter than other small turbines.

At wind speeds between 9 and 14 miles per hour, the 11-kilowatt Gaia in the Town of Clayton, Winnebago County, will out perform a turbine rated at 20 kilowatts. With a little more fine-tuning, Faller expects even better production. “It’s only been up a month and a half,” Faller said.

“No single turbine on the market fills every need at every site. Every brand of turbines has advantages and disadvantages. The Gaia (pronounced GUY-ah) works well in locations with lower wind speeds,” commented Faller, “like we have at many Wisconsin locations.”

Part of the Gaia’s generating power comes from longer blades than those on a three-bladed turbine. With a rotor diameter of 42.6 feet, the two-bladed Gaia can capture up to 80% more energy, according to the U.S. distributors Web site (www.tacoelectronics.com).

“Hundreds of Gaia turbines have been installed throughout Europe since the turbine was first developed in Denmark in the 1990s,” explained Faller.

Equipped with a durable gearbox, well-built mechanics, and streamlined design, Faller expects the Gaia to perform reliably during Wisconsin’s winters.

However, Wisconsin’s future for wind energy doesn’t look bright for Gaia or any other turbine, according to Faller, who calls the current situation “scary.”

The Legislature suspended statewide standards for permitting wind energy systems. “The small wind section of those standards was a great thing. Towns and counties could use it as a guide. Now everything’s open to interpretation when a landowner applies for a permit,” Faller said.

He also expects his business to be hurt by budget cuts imposed by the Legislature on Focus on Energy, Wisconsin’s ratepayer-funded energy efficiency and renewable programs. Individual utility support for customer-sited renewable systems has also been cut back.

“My wife and I built the business to the point where we employ three other full-time employees, one part-timer, and occasionally subcontract some work. If we don’t have work in Wisconsin, we’ll go out of state. But why should I have to leave my own state to work?”

Prior to starting Kettle View in 2006, Faller “got tired of sitting behind a desk. It’s exciting,” he says, “to make our own power right in your own backyard.”

http://renewwisconsinblog.org/2011/07/28/unique-two-bladed-turbine-makes-wisconsin-debut/