Saturday 30 July 2011

Αυτοκινητόδρομος με ηλιακούς σταθμούς ανεφοδιασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ο πρώτος εθνικός αυτοκινητόδρομος με σημεία ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά αυτοκίνητα δόθηκε στην κυκλοφορία σήμερα στην Βρετανία.

Δωρεάν για χρήση από τον καθένα, οι ηλιακά φορτιζόμενοι σταθμοί αριθμούν ήδη τους 12, με άλλους 17 να είναι έτοιμοι για χρήση μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Με αυτή την κίνηση, καθίσταται πρακτικά δυνατή η μετακίνηση με ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ολόκληρη την επικράτεια της Βρετανίας. Η απόσταση άλλωστε, με την έννοια μη επαρκών σταθμών τροφοδοσίας, ήταν αυτή που αποτελούσε τον ανασταλτικότερο παράγοντα αγοράς κάποιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο ονομάζεται Ecotricity και υπεύθυνοι της δηλώνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, μιας και πλέον τέτοιοι σταθμοί δημιουργήθηκαν και πέραν της πόλης του Λονδίνου και μάλιστα σε σημεία που όντως είναι αναγκαία. Κάτι που άλλωστε έχει καταδείξει και μία σχετική έρευνα, ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρήζουν συχνότερου ανεφοδιασμού σε διαδρομές μεταξύ πόλεων, παρά μέσα στις ίδιες τις πόλεις.

Κάθε σταθμός θα χρησιμοποιεί καθαρή ενέργεια σε ποσοστό 100%, η οποία θα παράγεται από τα αιολικά και ηλιακά πάρκα που διαθέτει η ίδια εταιρεία σε ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία.

Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα μπορούν να φορτίζουν σε ταχεία φόρτιση μόλις 30 λεπτών, ενώ η βέλτιστη φόρτιση θα χρειάζεται περίπου 2 ώρες, ανάλογα και με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Μέσα σε 18 μήνες όλοι οι αυτοκινητόδρομοι Welcome Break θα εξοπλιστούν με τέτοιους σταθμούς.

Οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και μηχανών θα είναι σε θέση, δηλαδή, να φορτίζουν εντελώς δωρεάν τα οχήματά τους και να ταξιδεύουν με μηδενικούς ρύπους σε ολόκληρη τη χώρα.

http://www.ecofinder.gr/news/ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ/1/Αυτοκινητόδρομος_με_ηλιακούς_σταθμούς_ ανεφοδιασμού_ηλεκτρικών_αυτοκινήτων

No comments: