Tuesday 26 July 2011

ΗΠΑ: Offshore αιολικά ισχύος 7 GW στα σκαριά

Με οδηγό τη «δύναμη του ανέμου», οι off shore αιολικές επενδύσεις κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις ΗΠΑ, διευρύνοντας παράλληλα το μερίδιο τους στην ενεργειακή αγορά παγκοσμίως.

Καθώς έχει φτάσει η ώρα για τη λειτουργία του πρώτου υπεράκτιου αιολικού έργου στις ΗΠΑ, οι αναλυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάνουν λόγο για μια αγορά γεμάτη ευκαιρίες που πρέπει όμως να αξιολογηθεί προσεκτικά, ώστε να εντοπιστούν τα όποια εμπόδια ενδέχεται να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη.

Τα κύρια θετικά χαρακτηριστικά των υπεράκτιων έργων, έχουν να κάνουν με την ίδια τους τη φύση, αφού οι άνεμοι φυσούν δυνατότερα και πιο ομοιόμορφα από ό, τι στην ξηρά, παρέχοντας τη δυνατότητα για αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σταθερότερη λειτουργία σε σχέση με τα αντίστοιχα χερσαία αιολικά έργα.

Αυτή την πραγματικότητα έχουν αντιληφθεί πλήρως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με αποτέλεσμα σήμερα οι συνθήκες στην εν λόγω αγορά να βελτιώνονται διαρκώς. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που αποτελούσε άσπονδο φίλο των υπεράκτιων αιολικών στο παρελθόν, έχει μεταβάλει τη στάση της και αντιμετωπίζει θετικά τις σχετικές επενδύσεις. Διάφορες πολιτείες παρέχουν ενεργό υποστήριξη ποντάροντας κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, οι ιδιώτες επενδυτές εμφανίζονται πανέτοιμοι να χρηματοδοτήσουν νέες πρωτοβουλίες.

Παρόλα αυτά , όπως επισημαίνουν οι αναλυτές υπάρχουν και κάποιες προκλήσεις για την αγορά των offshore αιολικών στην Αμερική, με κυριότερες τις εξής:

α) Το υψηλό κόστος μιας και τα υπεράκτια έργα τείνουν να είναι δύο φορές πιο ακριβά από τα αντίστοιχα στη ξηρά, παράγοντας ωστόσο πολλαπλάσια εγχώρια προστιθέμενη αξία β) Τις χρονικές απαιτήσεις για την έκδοση των αντίστοιχων αδειών που φθάνουν έως και τα 8 χρόνια γ) Τις ελλείψεις του ρυθμιστικού πλαισίου δ) Τις «ανώριμες» τεχνολογίες που ακόμα δεν έχουν δοκιμαστεί πλήρως και ε) Τα ζητήματα μετάδοσης της ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τρέχουν, έπειτα από την τελική κατοχύρωση της Massachusetts’ Cape Wind, που θα είναι και το πρώτο πάρκο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην αμερικανή ήπειρο. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, επενδυτές εντός και εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, εμφανίζονται πρόθυμοι να εξετάσουν τη δημιουργία αιολικών πάρκων κατά μήκος της ανατολικής ακτής, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών (Great Lakes) και του Κόλπου του Μεξικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 20 έργα, με συνολική ισχύ της τάξεως των 7GW βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο αδειοδότησης ή σχεδιασμού, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί 11 προτάσεις για τη μίσθωση ζωνών στα ομοσπονδιακά ύδατα νοτίως της Μασαχουσέτης και άλλες 10 για έργα ανοικτά των ακτών της Μαίρυλαντ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/9235341a-f12b-47cf-83be-acd11a994fde

No comments: