Tuesday 26 July 2011

Την ;άμεση απόσυρση διάταξης του ενεργειακού Ν/Σ που ευνοεί την συμπαραγωγή ζητά ο ΣΕΦ

Την άμεση απόσυρση του άρθρου 197 του ν/σ για τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών, που δίνει δικαίωμα προτεραιότητας κατά την κατανομή του Φορτίου σε όλες οι μονάδες ΣHΘYΑ ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος, ζητά με σημερινή κατεπείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο ΣΕΦ. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΦ θεωρεί ότι η εν λόγω διάταξη «όχι απλώς δίνει προτεραιότητα στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα έναντι των καθαρών ΑΠΕ, αλλά επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους καταναλωτές (μέσω του Τέλους ΑΠΕ), εμφανίζοντας μάλιστα εμμέσως ως υπαίτιες για την αύξηση τις ίδιες τις ΑΠΕ».

Ειδικότερα, ο ΣΕΦ τονίζει ότι, η παραπάνω ρύθμιση καταργεί τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των 35 MW που έχουν οι Μονάδες ΣHΘYΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) για υπαγωγή της παραγωγής τους στο καθεστώς αμοιβής με την εγγυημένη τιμή.

Την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, Δρ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου, και ο Γραμματέας Δρ.Σωτήρης Καπέλλος.

Καταγγέλλουν, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η διάταξη αυτή ευνοοεί αποκλειστικά ελάχιστους επιχειρηματικούς Ομίλους που έχουν επενδύσει σε μεγάλους σταθμούς ΣHΘYΑ, ενώ ζητουν την άμεση απόσυρση της διάταξης αυτής «που στρέφεται ευθέως εναντίον της βιωσιμότητας των επενδύσεων ΑΠΕ».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΣΕΦ προς τον κ. Παπακωνσταντίνου – με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον» έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες Ρυθμίσεις» προστέθηκε στο Άρθρο 197 (Λοιπές Διατάξεις) ειδική διάταξη, βάσει της οποίας δικαίωμα προτεραιότητας κατά την κατανομή του Φορτίου έχουν όλες οι μονάδες ΣHΘYΑ ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταργείται ο από έτους 1999 περιορισμός του ανώτατου ορίου των 35 MW που έπρεπε να έχουν οι Μονάδες ΣHΘYΑ ώστε η παραγόμενη ενέργεια τους να απορροφάται κατά προτεραιότητα και να αμείβεται με εγγυημένη τιμή.

Η ρύθμιση αυτή, όχι απλώς δίνει προτεραιότητα στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα έναντι των καθαρών ΑΠΕ, αλλά επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους καταναλωτές (μέσω του Τέλους ΑΠΕ), εμφανίζοντας μάλιστα εμμέσως ως υπαίτιες για την αύξηση τις ίδιες τις ΑΠΕ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας μιας μονάδας ΣHΘYΑ ισχύος 350 MW με την εγγυημένη τιμή –η οποία κυμαίνεται σήμερα στα επίπεδα των 130€/MWh- η συνολική ετήσια επίπτωση στο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ θα είναι της τάξης των 175 εκατ. €, δηλαδή τριπλάσια από το συνολικό ποσό με το οποίο ενισχύθηκαν όλες οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών το 2010!

Επειδή με τη διάταξη αυτή:

(α) ευνοούνται αποκλειστικά ελάχιστοι επιχειρηματικοί Όμιλοι που έχουν επενδύσει σε μεγάλους σταθμούς ΣHΘYΑ,

(β) απολαμβάνουν τα προνόμια των ΑΠΕ τεχνολογίες οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν ΑΠΕ και βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, και

(γ) επιβαρύνονται –μέσω του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ- οι τελικοί καταναλωτές με δισεκατομμύρια ευρώ για την πριμοδότηση μονάδων ορυκτών καυσίμων την ερχόμενη 20ετία, μεγεθύνοντας παράλληλα το έλλειμμα του Ταμείου ΑΠΕ στον ΔΕΣΜΗΕ.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση της διάταξης αυτής που στρέφεται ευθέως εναντίον της βιωσιμότητας των επενδύσεων ΑΠΕ.

Με εκτίμηση,

Για τον ΣΕΦ

Δρ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου, Πρόεδρος
Δρ.Σωτήρης Καπέλλος, Γραμματέας»

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=48686

No comments: