Monday 25 July 2011

Μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την βιοποικλότητα στα λατομεία της ΑΓΕΤ Ηρακλής

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής προχωρά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την εκπόνηση μελέτης απογραφής βιοποικιλότητας σε δύο λατομεία της εταιρείας στην Ανάβρα και την Αγριά, Μαγνησίας. Στόχος της συνεργασίας είναι η καταγραφή και παρακολούθηση της βιοποικιλότητας και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης του σχεδίου αποκατάστασης των δύο μεταλλευτικών περιοχών και της ενίσχυσης της τοπικής βιοποικιλότητας από την εταιρεία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας, του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αξιολογήσει την υπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα στα δύο λατομεία και σε μία ζώνη 500 μέτρων γύρω από αυτά.

Πρόκειται να εκτιμηθεί η κατάσταση της βιοποικιλότητας σε σύγκριση με άλλες περιοχές, χωρίς μεταλλευτική δραστηριότητα και θα προταθούν τρόποι για την αύξηση του αριθμού και της αφθονίας των ειδών στην περιοχή των λατομείων. Επίσης, οι επιστήμονες θα κάνουν προτάσεις για την προστασία οποιωνδήποτε σπάνιων ή απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Η υπεύθυνη διαχείριση των λατομείων και η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί βασική δέσμευση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, στο πλαίσιο της αειφόρου λειτουργίας της. Πέρα από τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας για την αποκατάσταση των λατομείων, η εταιρεία αναλαμβάνει εθελοντικές δεσμεύσεις -που τις υπερβαίνουν- για τον έλεγχο όλων των λατομείων της και την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων αποκατάστασης και προστασίας της βιοποικιλότητας.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/periballon/meleti-tou-panepistimiou-thessalias-gia-tin-biopoiklotita-sta-latomeia-tis-aget-iraklis.html 

No comments: