Friday 29 July 2011

Μεγάλη καθυστέρηση στην κατανομή βιοντίζελ

Αρρυθμίες στην συνολική απορρόφηση ανανεώσιμων καυσίμων στην Ελλάδα όπως αυτή προβλέπεται από τις εθνικές και ευρωπαϊκές συμβάσεις ενδέχεται να προκαλέσει η καθυστέρηση έκδοσης της υπουργικής απόφασης για την κατανομή βιοντίζελ από το ΥΠΕΚΑ.

Το προβλεπόμενο από τον νόμο χρονοδιάγραμμα επιβάλλει τον χρόνο πρόσκλησης κατανομής βιοντίζελ μέχρι την 15η Απριλίου και την τελική απόφαση κατανομής μέχρι τέλος Ιουνίου. Ωστόσο η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την πρόσκληση φέτος δημοσιοποιήθηκε τέλη Ιουνίου, ενώ η κατανομή ακόμα δεν έχει γίνει.

Η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των εταιριών του «πράσινου κλάδου» παραγωγής και διάθεσης ανανεώσιμων καυσίμων μέσω διατάραξης του επιχειρηματικού τους κύκλου. Παράλληλα, άμεσος είναι και ο κίνδυνος να μην τηρηθούν οι συμβάσεις αγοράς ενεργειακών καλλιεργειών από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η νέα καθυστέρηση της υπογραφής της κατανομής βιοντίζελ είναι επιζήμια για τους παραγωγούς βιοντίζελ, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα έπειτα από τη μείωση κατά 20% της απορρόφησης που επέβαλαν τα διυλιστήρια. Η κατάσταση δυσκολεύει κι άλλο καθώς από την 1η Ιουλίου 2011, σύμφωνα με ενημέρωση των διυλιστηρίων, το πετρέλαιο κίνησης διατίθεται χωρίς βιοκαύσιμο.

Αν τα συναρμόδια υπουργεία δεν προχωρήσουν σε άμεση έναρξη της κατανομής και σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας που υφίστανται, θεωρείται πιθανό οι παραγωγοί βιοντίζελ να δηλώσουν αδυναμία απορρόφησης των ενεργειακών σπόρων από τους αγρότες.

Βιοντίζελ και αγρότες

Σημειώνεται ότι τα ενεργειακά φυτά ως πρώτες ύλες για την παραγωγή μπορούν να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη και ταχεία ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ακόμα κλείσει η πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα, η παραγωγή βιοντίζελ, που είναι και το μόνο βιοκαύσιμο που ήδη παράγεται και στην Ελλάδα,είχε ενδεκαπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Γεγονός που καταδεικνύει πόσο δυνατή είναι η τάση διεθνώς και κατ’ επέκταση τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ενεργειακές καλλιέργειες στην προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και βεβαίως την οικονομία. Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθούν τα παραπάνω, τα κράτη έχουν θεσπίσει τα απαραίτητα ρυθμιστικά πλαίσια και έχουν προβεί στη λήψη των ανάλογων μέτρων.

Όλα αυτά βέβαια οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα, και παρότι ο αγροτικός κλάδος στην χώρα μας αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς κρίκους ανάπτυξης, συνιστώντας τη βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης στην περιφέρεια, εξάρτηση η οποία φτάνει σε πολλούς νομούς το 80%.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d273e23c-1e3d-44e3-8890-2965cbbc01c9

No comments: