Friday 29 July 2011

Ζημιές για την Vattenfall λόγω του «λουκέτου» στα πυρηνικά της Γερμανίας

Ζημιές εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο η σουηδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Vattenfall, εξαιτίας της μείωσης όγκου και αξίας πωλήσεων αλλά και της απόφασης της γερμανικής κυβέρνησης να βάλει «λουκέτο» σε όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς.

Η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα, και στον απόηχο του ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, να διακόψει σταδιακά τη λειτουργία όλων των πυρηνικών σταθμών μέχρι το 2022. Οι μονάδες Brunsbuttel και Krummel της Vattenfall που βρίσκονται εκτός από το 2007, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ξανά.

Ο CEO της Vattenfall, Oystein Loseth δήλωσε στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνδιάσκεψης την Πέμπτη ότι η εταιρεία θα ζητήσει αποζημίωση για το κλείσιμο των δύο μονάδων της. «Έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των δύο μονάδων», συμπλήρωσε.

Η εταιρεία εμφάνισε λειτουργικές ζημιές 510 εκατ. δολαρίων για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχε παρουσιάσει κέρδη 8,96 δισ. δολαρίων. Η «βουτιά» των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας αποδίδεται στις έκτακτες δαπάνες ύψους 1,6 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/fb8cbe66-599b-4d7a-9773-e2cad6d3485d

No comments: