Tuesday 26 July 2011

Φθηνότερο αέριο εξασφάλισε η Edison από την Gazprom

Να μειώσει την τιμή με την οποία προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ρωσική Gazprom κατάφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλική Edison. Πρόκειται για επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης σύμβασης προμήθειας, που θα μειώσει την τιμή αγοράς, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά 6 λεπτά το κυβικό μέτρο. Με δεδομένο ότι η συνολική προμήθεια της Edison φθάνει τα 2 δισ. κ.μ. σε ετήσια βάση, το όφελος για την ιταλική εταιρία από την αναθεώρηση του συμβολαίου υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ, που θα αποτυπωθεί στον ισολογισμό της του 2011, ενισχύοντας σημαντικά τα αποτελέσματα της.

Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία έχει αναδρομική ισχύ, από τις αρχές του 2009, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών διήρκεσαν δύο χρόνια.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που η Gazprom δέχεται να αναθεωρήσει τους όρους προμήθειας προς μία ευρωπαϊκή εταιρία, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος και για άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο παράγοντα της αγοράς στην ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα: «Από αύριο, μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Edison, οι Ρώσοι θα δουν να σχηματίζεται μια μεγάλη ουρά έξω από την πόρτα τους».

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/521f86a4-c924-47fd-b66d-57104b4b2a5a

No comments: