Sunday 31 July 2011

Ηλιακό πύργο 800 μέτρων σχεδιάζει εταιρεία στην Αριζόνα

Στην έρημο της Αριζόνας στις ΗΠΑ υλοποιούνται αρκετά έργα ηλιακής ενέργειας, αλλά ένα από αυτά ξεχωρίζει λόγω του μεγέθους του: Πρόκειται για το σχέδιο του οργανισμού EnviroMission, ο οποίος οραματίζεται την κατασκευή ενός πύργου με ύψος 2.625 ποδών, δηλαδή κοντά στα 800 μέτρα! Το υπερ-έργο αυτό πρόκειται να παράγει 200 μεγαβάτ, αλλά θα κοστίσει 750 εκατομμύρια δολάρια.

Η διάμετρος του ηλιακού πύργου θα είναι περίπου 130 μέτρα. Το σχέδιο μπορεί να μοιάζει με ένα ηλιοθερμικό πάρκο, όπως αυτά που έχουν κατασκευαστεί ήδη σε χώρες όπως η Ισπανία. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για κάτι εντελώς καινούριο: Η υψηλή ηλιοφάνεια στην έρημο θα χρησιμοποιηθεί για να ζεστάνει ένα τεράστιο θερμοκήπιο στη βάση του πύργου, όπου η θερμοκρασία του αέρα θα αυξηθεί στους 80-90 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, ο θερμός αέρας θα ανεβαίνει στο εσωτερικό του τεράστιου πύργου, κινώντας τις γεννήτριες και παράγωντας ηλεκτρισμό.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, όσο πιο ψηλός είναι ο πύργος, τόσο αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας με τη μέθοδο αυτή. Επίσης, ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, όπως στην περίπτωση των ηλιοθερμικών. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι η όλη κατασκευή περιέχει λιγοστά κινητά μηχανικά μέρη, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται καθόλου συντήρηση, όπως τονίζουν οι εμπνευστές της.

Τέλος, το φιλόδοξο έργο του EnviroMission έχει λάβει την έγκριση της τοπικής ΔΕΗ, ώστε να αγοραστεί η παραγόμενη ενέργεια για μια περίοδο 30 ετών.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Ηλιακό_Πύργο_800_Μέτρων_Σχεδιάζει_Εταιρεία_στη ν_Αριζόνα

No comments: