Wednesday 27 July 2011

EWEA: Ούριος άνεμος για τα θαλάσσια αιολικά στο πρώτο εξάμηνο

Αύξηση κατά 4,5% σημείωσε η εγκατεστημένη ισχύς των θαλάσσιων αιολικών πάρκων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (European Wind Energy Association -EWEA) που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στο εν λόγω διάστημα συνδέθηκαν με τα δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Νορβηγίας 101 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 348 μεγαβάτ. Ο μέσος όρος της δυναμικότητας των εγκατεστημένων offshore ανεμογεννητριών αυξήθηκε σε 3,4 μεγαβάτ, από 2,9 μεγαβάτ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EWEA, στα τέλη Ιουνίου εννέα ευρωπαϊκές χώρες είχαν εγκαταστήσει 49 offshore αιολικά πάρκα, 1.247 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 3.294 μεγαβάτ. Την ίδια ώρα βρίσκονται υπό κατασκευή στα ευρωπαϊκά ύδατα ακόμη 11 αιολικά πάρκα, προϋπολογισμού περίπου 8,5 δισ. ευρώ και ισχύος 2.844 μεγαβάτ.

«Αν και παρατηρώ θετικές τάσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία υπεράκτιων αιολικών, δεν είμαστε ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα. Ο κλάδος βγαίνει από την κρίση αλλά ακόμη βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο επιδείνωσης της οικονομίας.

Ο αριθμός των τραπεζών που χρηματοδοτούν τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα αυξάνεται σταθερά, αν και υπάρχει ανάγκη προσέλκυσης περισσότερων μεγάλων θεσμικών επενδυτών στα offshore αιολικά, που είναι αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα σε εξέλιξη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Christian Kjaer, διευθύνων σύμβουλος της EWEA.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/6e663541-2e8e-42fd-91e3-794be6c3bb05

No comments: