Tuesday 26 July 2011

Στην τελική ευθεία η άρση απαγόρευσης των καυστήρων πέλετ

Στο τελικό στάδιο φαίνεται να μπαίνει η άρση της απαγόρευσης της χρήσης λεβήτων πέλετ στους νομούς Αττικής και Ν.Θεσσαλονίκης καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξετάζει την άμεση απελευθέρωση της αγοράς του συγκεκριμένου καυσίμου.

Πρόκειται ένα είδος βιομάζας που παράγεται από κατάλοιπα ξύλου (πριονίδια) το οποίο συμπιέζεται και υφίσταται ειδική επεξεργασία αποξήρανσης, ώστε να αποβάλει πλήρως την υγρασία, και παίρνει τη μορφή μικρών κυλίνδρων, χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο.

Ήδη, μετά από πρωτοβουλίες της Ελληνικής Εταιρίας Βιομάζας (ΕΛΛΕΒΙΟΜ), έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις, στις 15 και 21 Ιουλίου, με συμμετοχή φορέων και αντιπροσώπων των ΥΠΕΚΑ, ΕΛΛΕΒΙΟΜ, ΚΑΠΕ, ΕΤΕΚΑ/ΙΤΕΣΚ, GREENPEACE, ΕΑΡΘ στις οποίες αναλύθηκαν διεξοδικά ζητήματα όπως τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση λεβήτων πέλετ, ενώ έχει προγραμματιστεί και 3η διαβούλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Σκοπός της τρίτης αυτής συνάντησης είναι, πλέον, η σύνταξη ενός Σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ομαλότερη δυνατή αλλά και άμεση απελευθέρωση της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής pellets και κατασκευής καυστήρων και λεβήτων pellets σεβόμενη την προστασία του περιβάλλοντος, τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο και την προώθηση της εγχώριας αγοράς παραγωγής pellets και κατασκευής καυστήρων/ λεβήτων βιομάζας/ pellets.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία θα τεθούν επί τάπητος είναι η λειτουργία της εν λόγω αγοράς και ειδικότερα τα υφιστάμενα προβλήματα ενώ παράλληλα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων (λέβητες βιομάζας και καύσιμο) που θα διατίθενται στην αγορά.

Στη θεματολογία της συνάντησης περιλαμβάνονται, επίσης, οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των καυστήρων βιομάζας, εστιάζοντας στα ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα τα οποία θα μπορούσαν να ακολουθηθούν ώστε να τεθούν ικανοποιητικά ελάχιστα όρια τόσο για την απόδοση όσο και για τις εκπομπές των νέων αυτών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, θα τεθούν προς συζήτηση επιμέρους ζητήματα όπως τα πρότυπα ποιότητας τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν, η ταυτοποίηση των καυσίμων με το λέβητα κ.α., έτσι ώστε η απελευθέρωση της εν λόγω αγοράς να γίνει με τον πλέον ομαλό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις επιμέρους παραμέτρους που σχετίζονται με τη βιομηχανία pellets.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/7d03108a-fdd7-4219-85c3-945be6381142

No comments: