Monday 25 July 2011

Η ΡΑΕ ερευνά το ζήτημα των κορεσμένων δικτύων στις ΑΠΕ

Η σύνδεση και η πρόσβαση των έργων ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρισμού είναι το θέμα των νεότερων προτάσεων της ΡΑΕ, η οποία τις υπέβαλε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα. Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ και η αποφυγή των εμποδίων που παρουσιάζονται στο θέμα αυτό. Η ΡΑΕ τονίζει ότι το όριο ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από ΑΠΕ επηρεάζεται τόσο από τις υποδομές (γραμμές κτλ), όσο και από άλλους παράγοντες, όπως τις συμβατικές μονάδες της κάθε περιοχής και το φορτίο. Στα πλαίσια αυτά, η Αρχή διαπιστώνει ότι μέχρι στιγμής, οι δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης έχουν υπερβεί το όριο ασφαλούς απορρόφησης από σταθμούς ΑΠΕ σε αρκετές περιπτώσεις.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνει η ικανότητα των δικτύων να υπολογίζεται με βάση την αναβάθμισή τους, όπως αυτή αναμένεται να γίνει στο εγγύς μέλλον. Άλλωστε, ο ΔΕΣΜΗΕ σχεδιάζει ήδη την τοποθέτηση πολλών χιλιομέτρων νέων γραμμών υψηλής τάσης, οι οποίες μαζί με τις υπόλοιπες υποδομές θα επιτρέψουν την εγκατάσταση αρκετών νέων «πράσινων» μεγαβάτ στο δίκτυο της χώρας μας.

Παρόλα αυτά, η ΡΑΕ εντοπίζει προβλήματα σε όλη τη διαδικασία, λόγω των επενδύσεων εκείνων που αδειοδοτούνται, αλλά δεν υλοποιούνται τελικά. Η ΡΑΕ παρατηρεί σχετικά:

«Για τις κορεσμένες περιοχές, η αδειοδοτική διαδικασία για σταθμούς ΑΠΕ από την πλευρά των επενδυτών, σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική, είναι δυνατή μόνο εφόσον υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος. Στην περίπτωση που απαιτείται νέο έργο ενίσχυσης στο Σύστημα Μεταφοράς προκειμένου να απορροφηθεί η ισχύς από το σταθμό ΑΠΕ, τότε η αδειοδοτική διαδικασία ξεκινά μόνο εφόσον αποφασιστεί η κατασκευή του εν λόγω έργου (ένταξη στη ΜΑΣΜ και έγκριση από τον Υπουργό ΠΕΚΑ) και εξαντληθούν οι αιτήσεις για έκδοση δεσμευτικών προσφορών σύνδεσης.

Η σύνδεση του σταθμού ΑΠΕ θα πραγματοποιηθεί αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι σχετικές αδειοδοτικές διαδικασίες και, φυσικά, ολοκληρωθεί η αδειοδότηση και η κατασκευή του έργου ενίσχυσης. Σύμφωνα με την υφιστάμενη εμπειρία, ο χρόνος για την ολοκλήρωση των ανωτέρω είναι μεγάλος».

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΡΑΕ προτείνει α) την ομαδοποίηση επενδυτικών σχεδίων αναφορικά με τις υποδομές μεταφοράς που απαιτούνται, με στόχο την ορθολογική ανάπτυξη του Συστήματος, β) τη δέσμευση των επενδυτών ΑΠΕ αναφορικά με την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο κόστος έργων ενίσχυσης και επέκτασης του Συστήματο και γ) την ικανοποίηση των αιτημάτων πρόσβασης τρίτων στα δίκτυα.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/ipeka/i-rae-ereina-to-zitima-ton-koresmenon-diktion-stis-ape.html

No comments: