Wednesday 27 July 2011

ΕΠΑ Αττικής : Παρελθόν η έκπτωση 18% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης

Ανατροπές έρχονται στην τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑ Αττικής, που ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το μέχρι σήμερα «δόγμα» η τιμή του αερίου να κοστίζει σταθερά 18% φθηνότερα απ’ αυτήν του πετρελαίου θέρμανσης, επικαλούμενη την επιβολή φόρου για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο καύσιμο, κάτι που προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο.

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική της ΕΠΑ, που έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου, καταργείται από την 1η Οκτωβρίου η έκπτωση 18% στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία στο εξής θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις του κόστους βάσει του οποίου το προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και ένα σταθερό περιθώριο κέρδους : Αν δηλαδή, το κόστος του αερίου αυξάνεται, αντίστοιχα θα αυξάνεται και η τιμή που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ αν μειώνεται, κατά τον ίδιο τρόπο οι μειώσεις θα μετακυλίονται στα τιμολόγια.

Αν για παράδειγμα, ο νέος τρόπος τιμολόγησης εφαρμοζόταν από σήμερα, τότε θα συνέβαινε το εξής : Με βάση το τωρινό κόστος προμήθειας φυσικού αερίου, και με το συνυπολογισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο συγκεκριμένο καύσιμο, οι καταναλωτές θα επιβαρύνονταν με αυξήσεις της τάξης του 5%. Διότι η τιμή στον οικιακό τομέα, από τα 59 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα αυξανόταν στα 62,1 ευρώ / μεγαβατώρα.

Αυτό, δεν σημαίνει βέβαια ότι η τιμή τον Οκτώβριο θα είναι αυξημένη 5%. Το αν θα είναι αυξημένη ή μειωμένη από τα σημερινά επίπεδα, όπως εξήγησε η διοίκηση της ΕΠΑ, θα εξαρτηθεί από τη τότε διακύμανση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου, βάσει της οποίας αγοράζει η ΔΕΠΑ, παρακολουθεί τις τιμές του «μαύρου χρυσού», με υστέρηση τριών μηνών.

Αιτία, οι φόροι που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος

Στη συνέντευξη, η διοίκηση της ΕΠΑ επιχειρηματολόγησε για την αλλαγή της τιμολογιακής της πολιτικής, επικαλούμενη τις φορολογικές επιβαρύνσεις του εφαρμοστικού νόμου και συγκεκριμένα την επιβολή για πρώτη φορά Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο (σε ισχύ από Σεπτέμβριο), καθώς και την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης (σε ισχύ από 15/10/2011).

Διότι, αν η εταιρεία διατηρούσε την σημερινή της πολιτική, να ακολουθεί δηλαδή με τιμή μικρότερη κατά 18% την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, τότε – σύμφωνα με τον γενικό της διευθυντή Χρ. Μπαλάσκα- τότε οι οικιακοί καταναλωτές θα επιβαρύνονταν με μεγάλες αυξήσεις στην επόμενη 2ετία, καθώς το μεσοπρόθεσμο προβλέπει σταδιακή αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από τα 60 €/χιλιόλιτρο φέτος τον Οκτώβριο στα 330 €/χιλιόλιτρο το 2013. Για τους επαγγελματίες μάλιστα, οι αυξήσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, θα ανέρχονταν σε 58%, και θα ίσχυαν άμεσα από φέτος τον Οκτώβριο, καθώς ο νόμος προβλέπει την εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης για επαγγελματική χρήση, από το φετινό χειμώνα. Δηλαδή, οι επαγγελματίες για να θερμάνουν το χώρο της επιχείρησης τους θα αγοράζουν πετρέλαιο προς 1,2-1,30 ευρώ το λίτρο.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑ εφαρμοζόταν την περασμένη χειμερινή περίοδο, τότε η μέση εξοικονόμηση για τον καταναλωτή θα ήταν 16% αντί του 18% που προβλέπει το σημερινό σύστημα.

Ερωτηθείς πάντως ο κ. Μπαλάσκας, γιατί η ΕΠΑ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να διατηρήσει τη σημερινή της εμπορική πολιτική, και εφόσον αυξάνεται η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, να αυξήσει και εκείνη το ποσοστό έκπτωσης της προς τους καταναλωτές, ώστε να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική, υποστήριξε ότι σε μια τέτοια περίπτωση- λόγω ακριβώς του νέου ΕΦΚ στο αέριο, η εταιρεία θα αναγκαζόταν να περάσει σε ζημιές.

Σημειωτέον, ότι την ίδια τιμολογιακή πολιτική εφαρμόζουν από την έναρξη της λειτουργίας τους, τόσο η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όσο και η ΕΠΑ Θεσσαλίας.

Μόνο κατά την περασμένη χειμερινή περίοδο, η τιμή του φυσικού αερίου στην Αττική αυξήθηκε κατά 32% (από τα 0,04677 στα 0,061936 ευρώ ανα κιλοβατώρα), ακολουθώντας τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης. Σήμερα η τιμή του βρίσκεται στα 0,05878 ευρώ/ κιλοβατώρα.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c3264488-2ce2-4ad7-9b05-6a3142e17ad2

No comments: