Wednesday 27 July 2011

Αποτελεσματικά τα φωτοβολταϊκά και για την μόνωση των κτιρίων

Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες φαίνεται ότι έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από ότι αρχικά φαινόταν. Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αναφέρει ότι λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά ως σκίαστρα, μειώνοντας έτσι την θερμοκρασία του κτιρίου στο οποίο βρίσκονται εγκατεστημένα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν θερμικές μετρήσεις και παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οροφή ενός κτηρίου ήταν κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν ενός άλλου κτίσματος, με εκτεθειμένη οροφή. Η διαφορά αυτή, όσο μικρή κι αν ακούγεται σε κάποιους, επηρεάζει σημαντικά και τις ενεργειακές δαπάνες του κτηρίου, καθώς μειώνει κατά 38% το «ετήσιο φορτίο ψύξης», το ρυθμό με τον οποίο η θέρμανση διαφεύγει από έναν χώρο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν τα εξής: «Αντί ο Ήλιος να χτυπά τη στέγη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η θερμότητα να περνά στην οροφή του κτηρίου, χτυπά τα ίδια τα φωτοβολταϊκά, ενώ πολλή θερμότητα απομακρύνεται χάρη στον άνεμο που φυσά ανάμεσα στους συλλέκτες και στη στέγη. Τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα εάν δημιουργηθεί μεγαλύτερο κενό, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί αποτελεσματικότερα ανάμεσα στο κτίσμα και το συλλέκτη».

Και τη νύκτα όμως, τα φωτοβολταϊκά παρέχουν θερμομόνωση, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα τιμολόγια θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι να ψύξει κανείς παθητικά ένα κτήριο, π.χ. ειδικές μεμβράνες σκεπών», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Γιαν Κάισλ. «Εάν όμως σκέπτεστε να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες, ανάλογα και με τις θερμικές ιδιότητες της στέγης σας, μπορείτε να περιμένετε μεγάλη μείωση της ποσότητας ενέργειας που δαπανάτε για την ψύξη της κατοικίας ή της επιχείρησής σας».

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/apotelesmatika-ta-fotoboltaika-kai-gia-tin-monosi-ton-ktirion.html

No comments: