Sunday, 3 July 2011

Αργεί η Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και της ανακύκλωσης σκουπιδιών.

Πολύ αργή πρόοδο της Ελλάδας στο ζήτημα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και υπερβολικές καθυστερήσεις στην υιοθέτηση της ανακύκλωσης ως προτιμητέας μεθόδου επεξεργασίας απορριμμάτων, διαπιστώνει η επίτροπος, αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα, Κόνι Χεντεγκάαρντ. Τονίζει επίσης ότι πρέπει να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αποφεύγει όμως να σχολιάσει (καθώς κάτι τέτοιο «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της») τον τρόπο με τον οποίο μετρούν οι ελληνικές βιομηχανίες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από τις εγκαταστάσεις τους.

Θεωρείτε ότι οι αλλαγές που σημειώνονται στο παγκόσμιο κλίμα είναι αναστρέψιμες;

Χρειάζεται να συγκρατήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμότητας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος που έχει συμφωνηθεί διεθνώς. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο στην Ευρώπη πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 80-95% ώς στα μέσα του αιώνα, πρακτική που πρέπει να υιοθετήσουν κι άλλες βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες χώρες.

Το 2010 οι παγκόσμιες εκπομπές αυξήθηκαν, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, αλλά στην Ε.Ε. μειώνονται. Είμαστε σε καλό δρόμο προκειμένου να πετύχουμε ένα 8% μείωση μέσα στο 2012 και έχουμε κατάλληλη νομοθεσία προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό έως 20% μέχρι το 2020.

Το χρηματιστήριο των ρύπων λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου;

Το σύστημα εμπορίας αερίων του θερμοκηπίου παρέχει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες ένα ευέλικτο εργαλείο προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές με ελάχιστο κόστος. Καλύπτει περίπου το 45% των ευρωπαϊκών εκπομπών. Από το ξεκίνημα του συστήματος, εδώ κι έξι χρόνια, οι εκλύσεις από τις εγκαταστάσεις που καλύπτει μειώθηκαν παραπάνω από 10% και μέχρι το 2020 πρέπει να είναι 21% κάτω από τα επίπεδα του 2005.

Το να βάζεις μια τιμή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δίνει ένα κίνητρο στις βιομηχανίες να τις μειώσουν και να επενδύσουν σε καθαρές τεχνολογίες.

Πώς κρίνετε το βαθμό προόδου της Ελλάδας σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια για παραγωγή 20% τέτοιας ενέργειας μέχρι το 2020. Ομως μέχρι τώρα η πρόοδος είναι πολύ αργή. Το 2008 η Ελλάδα είχε φτάσει μέχρι τα μισά του στόχου για ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Αρα αν η Ελλάδα θέλει να πετύχει το στόχο της χρειάζεται επιτάχυνση της προσπάθειας από αρχές, πολίτες και επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθεί η τεχνολογία στις ΑΠΕ.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιδοτεί την καύση σύμμεικτων σκουπιδιών σαν μια διαδικασία ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Ομως από την καύση εκλύονται αέρια του θερμοκηπίου. Γιατί η Ε.Ε. δεν επιμένει σε ανακύκλωση-κομποστοποίηση και αφήνει «παράθυρο» σε μια μέθοδο επεξεργασίας η οποία μπορεί να είναι επιζήμια;

Με κάθε τρόπο παροτρύνουμε τα κράτη-μέλη να δίνουν προτεραιότητα στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση εις βάρος της διάθεσης. Εως το 2020 τα κράτη-μέλη πρέπει να ανακυκλώνουν τουλάχιστον τα μισά απορρίμματα των νοικοκυριών.

Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με αυτό. Ενας μέσος όρος 40% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται στην Ευρώπη ενώ στη χώρα σας τα περισσότερα σκουπίδια πάνε στις χωματερές, που αποτελούν σημαντική πηγή έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου. Οι εκλύσεις μπορούν να μειωθούν σημαντικά ανακυκλώνοντας ή χρησιμοποιώντας απορρίμματα ως πηγή ενέργειας.

Το 1990 τα απορρίμματα των γερμανικών νοικοκυριών εξέπεμπαν περίπου 38 εκατ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου. Σήμερα ο γερμανικός τομέας απορριμμάτων απαλλάσσει το κλίμα από 18 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Υπάρχει λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, αφού διατίθενται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που βοηθούν σε αυτό τον τομέα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία 

No comments: