Friday, 1 July 2011

Και η Μακρόνησος στις συζητήσεις της ΔΕΗ με τους Κινέζους της Sinovel

Συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής εταιρείας Sinovel, προκειμένου να εξειδικευθεί και να «μεταφραστεί» σε συγκεκριμένα έργα η συμφωνία (μνημόνιο κατανόησης) που έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών, έχουν αυτές τις ημέρες οι επιτελείς της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα βρίσκονται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος και ο διευθυντής Ευρώπης της Sinovel και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με στελέχη τόσο της ΔΕΗ όσο και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δεδομένου ότι οι από κοινού επενδύσεις που σχεδιάζονται αφορούν τη δημιουργία αιολικών πάρκων, αλλά και τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου ανεμογεννητριών επί ελληνικού εδάφους. Το δεύτερο αυτό στοιχείο είναι εκείνο που επιμένει να προωθεί η ελληνική πλευρά και για να γίνει εφικτό πρέπει να δημιουργηθεί «μέγεθος αγοράς». Πέραν δηλαδή των κοινών επενδύσεων ΔΕΗ – Sinovel για να «σταθεί» εργοστάσιο ανεμογεννητριών πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να πουλήσει ακόμα και σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ στην Ελλάδα, αλλά και σε επενδυτές γειτονικών χωρών.

Το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε τον Απρίλιο η ΔΕΗ την Sinovel Wind Energy Group Co Ltd περιλάμβανε την ανάπτυξη αιολικού πάρκου 200 – 300 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα καθώς και στην από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου.

Τώρα, με την επίσκεψη των Κινέζων, έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι οι πρώτες προτάσεις και εξετάζονται συγκεκριμένες περιοχές ώστε να προχωρήσει η συνεργασία. Συγκεκριμένα, μελετώνται διάφορες τοποθεσίες για την ανάπτυξη του αιολικού πάρκου που θα βρίσκεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταξύ των οποίων περιοχές στη Β. Ελλάδα (Ροδόπη) ενώ η πιο «ζεστή» περίπτωση φαίνεται να είναι το περίφημο αιολικό πάρκο που θέλει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στη Μακρόνησο.

Από πλευράς ΔΕΗ η σχετική αίτηση για τη δημιουργία πάρκου ισχύος 200MW έχει κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από το 2009, ωστόσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς θα πρέπει να διευθετηθεί το πρόβλημα που ανακύπτει από την ανακήρυξη του νησιού ως ιστορικού τόπου ενώ και όλα τα κτίρια και παλιά στρατόπεδα εξορίας έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Βεβαίως η πρόταση της ΔΕΗ δεν αφορά στο κομμάτι του νησιού όπου βρίσκονται τα μνημεία ωστόσο με βάση ΠΔ του 1995 υπάρχουν ρητές απαγορεύσεις για οποιαδήποτε εγκατάσταση ή κατασκευή τεχνικών έργων, σε ολόκληρο το νησί.

Ηγέτιδα στις ανεμογεννήτριες

Η δημιουργία μονάδας παραγωγής ανεμογεννητριών έχει ισχυρή βάση, καθώς η κινεζική εταιρεία είναι η μεγαλύτερη ασιατική και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια ανεμογεννητριών.

Συγκεκριμένα η εταιρεία έχει μερίδιο παγκόσμιας αγοράς 11%, πίσω από τη Vestas (12%) και μπροστά από παραδοσιακά ονόματα της αιολικής βιομηχανίας όπως η General Electric, η Enercon, η Gamesa και η Siemens. Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, το μερίδιό της εκτινάσσεται στο 20%. Η κινεζική εταιρεία ωστόσο έχει αναιμική παρουσία στην Ευρώπη, όπου και προφανώς επιθυμεί να αποκτήσει βάση προκειμένου να επωφεληθεί από τη δυναμική ανάπτυξης της μεγαλύτερης αγοράς ΑΠΕ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/06b00d4b-639d-44c4-af8c-ef121f284c18

No comments: