Monday 9 July 2012

Ο νέος κανονισμός τιμολόγησης του ΕΣΦΑ

Εκδόθηκε από τη ΡΑΕ ο νέος Κανονισμός Τιμολόγησης του ΕΣΦΑ, με τον οποίο εισάγονται αλλαγές, όπως η χρήση του μοντέλου entry- exit. Σκοπός της ΡΑΕ είναι να υπάρχουν διαφανή τιμολόγια, να παραμείνει ανταγωνιστικό το φυσικό αέριο ως καύσιμο και να υπάρχουν ισότιμοι όροι για τους παίκτες της αγοράς.

Όπως αναφέρει η Αρχή, με τον Κανονισμό θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κατάρτισης και αναθεώρησης των τιμολογίων πρόσβασης τρίτων στο ΕΣΦΑ, εναρμονισμένο με τις επιταγές της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο Κανονισμός ενσωματώνει σε σημαντικότατο βαθμό την ολοκληρωμένη εισήγηση του ΔΕΣΦΑ, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από εκτενή διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους, αλλά και την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία του Διαχειριστή με τη ΡΑΕ.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η μεταβολή των συνθηκών της αγοράς και η σταδιακή ολοκλήρωση του συστήματος πρόσβασης τρίτων στο ΕΣΦΑ, επέβαλε την επανειλημμένη τροποποίηση του συστήματος τιμολόγησης. Ταυτόχρονα, με τη θέσπιση της Τρίτης Ενεργειακής Δέσμης μέτρων για τη δημιουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται πλέον η αναθεώρηση του συστήματος τιμολόγησης από ”postage stamp” σε “entry-exit”.

Πρωταρχική επιδίωξη της ΡΑΕ κατά την κατάρτιση τιμολογιακής πολιτικής πρόσβασης στα δίκτυα φυσικού αερίου αποτελεί η θέσπιση διαφανών τιμολογίων, τα οποία:

- Βασίζονται κατά το δυνατόν στο κόστος και, συνεπώς, δε δημιουργούν διακρίσεις μεταξύ των Χρηστών ή κατηγοριών Χρηστών, ενθαρρύνουν την αποτελεσματική χρήση του δικτύου, αλλά και δεν περιορίζουν αδικαιολόγητα την απαραίτητη στους Χρήστες ευελιξία, ιδίως υπό συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας στην αγορά.
- Δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του καυσίμου, διευκολύνουν τις συναλλαγές φυσικού αερίου και την ανάπτυξη ανταγωνισμού στην αγορά ενώ, ταυτόχρονα, διασφαλίζουν τους πόρους για την άρτια άσκηση των αρμοδιοτήτων του Διαχειριστή, θέτουν όμως και κατάλληλα κίνητρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Επίσης, η θέσπιση νέων τιμολογίων υπό το σύστημα entry/exit αποτελεί απαραίτητο και καθοριστικό ενδιάμεσο στάδιο για την πλήρη αναθεώρηση του συστήματος πρόσβασης τρίτων στο ΕΣΦΑ. Συνοπτικά, το σύστημα τιμολόγησης entry/exit, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες προσαρμογές του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ και την ανάπτυξη από το Διαχειριστή των κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για:


- Την εισαγωγή συστήματος ανεξάρτητων δεσμεύσεων δυναμικότητας στα Σημεία Εισόδου και Εξόδου (entry-exit capacity booking system), με παραδόσεις και παραλαβές Ποσοτήτων Φυσικού Αερίου σε εικονικό σημείο Εισόδου/Εξόδου, αντίστοιχα, και την ανάπτυξη ανάλογου σημείου συναλλαγών Φυσικού Αερίου.
- Τη μεταβολή των κανόνων δέσμευσης δυναμικότητας με βάση τις ετεροχρονισμένες αιχμές των Χρηστών, κατά τρόπο συμβατό με τη λειτουργία του συστήματος entry-exit, αλλά και με ελαχιστοποίηση τυχόν πλεονεκτήματος χαρτοφυλακίου κυρίαρχων προμηθευτών (portfolio effect).
- Τη δυνατότητα ταυτόχρονης τροφοδοσίας ηλεκτροπαραγωγών από δύο Προμηθευτές, χωρίς να είναι αναγκαία η διαδικασία των αποδεσμεύσεων δυναμικότητας.
- Τις παραδόσεις και παραλαβές Φυσικού Αερίου σε εικονικά σημεία Εισόδου ή Εξόδου (εικονική αντίστροφη ροή), σε όλες τις περιπτώσεις πέραν της Μεταπώλησης Φυσικού Αερίου, περιλαμβανομένων των σημείων διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με ανάντη συστήματα.

Οι Αλλαγές

Οι βασικές ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού Τιμολόγησης συνοψίζονται στα εξής:
1. Εισάγεται σύστημα τιμολόγησης της δεσμευμένης δυναμικότητας διακριτά στις εισόδους και εξόδους του Συστήματος Μεταφοράς, ανεξαρτήτως της συμβατικής διαδρομής του αερίου, με τον καθορισμό τριών ζωνών εισόδου και τριών ζωνών εξόδου στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
2. Τα τιμολόγια υπολογίζονται λαμβάνοντας υπ’ όψη προβλέψεις ζήτησης για τα επόμενα είκοσι έτη (περίοδος εξομάλυνσης), και αναθεωρούνται κάθε τέσσερα έτη. Σε περίπτωση ουσιώδους μεταβολής των οικονομικών, νομικών ή πραγματικών δεδομένων που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση των τιμολογίων, παρέχεται η δυνατότητα έκτακτης αναπροσαρμογής, με πρωτοβουλία είτε του Διαχειριστή είτε της ΡΑΕ.
3. Ρυθμίζεται ο τρόπος υπολογισμού και οι βασικές αρχές κατανομής στους Χρήστες, τυχόν υποανάκτησης ή υπερανάκτησης εσόδων του Διαχειριστή σε σχέση με τις προβλέψεις, ρυθμίσεις που αποτελούν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες.
4. Εισάγεται σύστημα τιμολόγησης της δεσμευμένης δυναμικότητας βάσει ετεροχρονισμένων αιχμών.
5. Θεσπίζεται μεθοδολογία τιμολόγησης της δυναμικότητας που δεσμεύεται σε διακοπτόμενη βάση. Η τιμολόγηση διακοπτόμενης δέσμευσης δυναμικότητας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια εικονικής αντίστροφης ροής προς και από σημεία συναλλαγών φυσικού αερίου, καθώς και στις διασυνδέσεις.
6. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα ταυτόχρονης τροφοδοσίας ηλεκτροπαραγωγών από δύο (2) Προμηθευτές, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου προμήθειας αερίου.
7. Παρέχεται η δυνατότητα μεταβολής της τιμής ορισμένων παραμέτρων σε κάθε τακτική αναθεώρηση, αναλόγως με τις διαμορφούμενες συνθήκες της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρεται το ποσοστό διασποράς του κόστους της Εγκατάστασης ΥΦΑ, τα όρια ανοχής αποκλίσεων και η κατανομή του απαιτούμενου εσόδου σε χρεώσεις ποσότητας/δυναμικότητας (capacity/commodity split).
8. Συμπληρώνεται το σχήμα ανάπτυξης υποδομών που εισήγαγε ο Κώδικας Διαχείρισης του ΕΣΦΑ, με τη θέσπιση κριτηρίου οικονομικής αποτελεσματικότητας νέου έργου, και με την αποσαφήνιση των διατάξεων σχετικά με την ένταξη έργων στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του Διαχειριστή.

Τα Επόμενα Βήματα

Ο Κανονισμός καθορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση τιμολογίων με βάση το νέο σύστημα τιμολόγησης, καθώς και για την προσαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ και των πρότυπων συμβάσεων μεταφοράς και χρήσης της Εγκατάστασης ΥΦΑ σε αυτό.
Για την πρώτη κατάρτιση τιμολογίων βάσει των διατάξεων του Κανονισμού, οι τιμές των βασικών παραμέτρων που υπεισέρχονται στον υπολογισμό των τιμολογίων καθορίζονται ήδη στον Κανονισμό. Οι τιμές των παραμέτρων αυτών, με εξαίρεση το ποσοστό κοινωνικοποίησης του κόστους της Εγκατάστασης ΥΦΑ, το οποίο αυξάνεται σε 75%, είναι αυτές που εισηγήθηκε ο Διαχειριστής.

Η αύξηση της περιόδου εξομάλυνσης των τιμολογίων σε είκοσι έτη, εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση της μέσης χρέωσης των τιμολογίων, σε σχέση με την εισήγηση του Διαχειριστή τον Απρίλιο του 2012, κατά περίπου 5%.

Σύμφωνα με τις επιταγές της Οδηγίας 79/2003/ΕΚ και του ν.4001/2011, τα νέα τιμολόγια τίθενται σε εφαρμογή έξι μήνες μετά τη θέσπιση του Κανονισμού Τιμολόγησης.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59672

No comments: