Monday 30 July 2012

Ειδική εισφορά στους παραγωγούς φωτοβολταϊκής ενέργειας

Mε ειδική εισφορά στους παραγωγούς φωτοβολταϊκής ενέργειας, που πρακτικά θα ισοδυναμεί με ένα κούρεμα του χρέους του ΛΑΓΗΕ, θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας να βάλει φρένο στο συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που μόνον προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ και συνολικά προς όλους τους παραγωγούς ηλεκτρισμού υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.
Το haircut εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα, τη «λελογισμένη» -όπως τουλάχιστον διατείνονται κύκλοι του υπουργείου-, αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ (όπως έχει μετονομαστεί), την εκταμίευση δανείου της τάξης των 170 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών προς το ΛΑΓΗΕ για να εξοφλήσει μέρος των οφειλών του και μία γερή μείωση στις εγγυημένες τιμές (Feed-in- Tariff, FIT) για τα φωτοβολταϊκά που θα ενταχθούν από εδώ και πέρα στο σύστημα. Μείωση στις εγγυημένες τιμές για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως αιολικά πάρκα, βιομάζα κ.λπ., δεν αναμένεται να γίνει, καθώς στο υπουργείο θεωρούν διαχειρίσιμες τις επιπτώσεις στo έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ από τις άλλες ΑΠΕ.

Συζήτηση 

Η οριστικοποίηση των άμεσων μέτρων αναμένεται να γίνει ως το τέλος της εβδομάδας και αφού προηγηθούν οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου με εκπροσώπους των φορέων, σε συνέχεια των επαφών που είχε την περασμένη Πέμπτη. Θα προηγηθεί η συζήτηση των μέτρων στην ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη.
Η ειδική εισφορά, αν τελικώς αποφασιστεί, αναμένεται να έχει χρονική διάρκεια, ενός έτους, ως τον Αύγουστο του 2013.
Στόχος του υπουργείου είναι να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ με μέτρα που δεν θα διαταράξουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι παραγωγοί φωτοβολταϊκής ενέργειας, που αντιτίθενται σφοδρά στην αναδρομική μείωση των εγγυημένων τιμών, γνωρίζουν από την άλλη πλευρά ότι τα οικονομικά στοιχεία του συστήματος δεν «βγαίνουν» και ότι αν καταρρεύσει ο ΛΑΓΗΕ τότε απειλείται με κραχ όλη η αγορά ηλεκτρισμού.
Ας σημειωθεί ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά έχουν μειωθεί σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που πλήττεται από την κρίση η μείωση των FIT έχει συνδυαστεί και με άλλα μέτρα, όπως πλαφόν στην ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα κ.λπ.

Αύξηση 

Στην Ελλάδα το πρόβλημα εντάθηκε εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των φωτοβολταϊκών που εντάσσονται στο σύστημα σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές FIT, περίπου 30% πάνω από τα επίπεδα των εγγυημένων τιμών στη Γερμανία, παρότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2012, μόνο στο διασυνδεδεμένο σύστημα, που αφορά στην ηπειρωτική χώρα και τα συνδεμένα νησιά, η εν λειτουργία φωτοβολταϊκή ισχύς αυξήθηκε κατά 60,70% από τα 481,74 MW στα 724,18 MW, ενώ οι προβλέψεις για το τέλος του 2012 μιλούν για τη λειτουργία 1.200 MW ηλιακής ενέργειας.
Μία πρώτη παρουσίαση των μέτρων για τις ΑΠΕ αναμένεται να γίνει σήμερα στη συνάντηση που θα έχει η τρόικα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας. Η τρόικα έχει εδώ και μήνες θέσει μετ' επιτάσεως το ζήτημα της μείωσης των εγγυημένων τιμών και της αύξησης του τέλους υπέρ ΑΠΕ, αλλά και των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, ως άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της μαύρης τρύπας στην αγορά ηλεκτρισμού.
Μάλιστα είχε καθυστερήσει να εγκρίνει την εκταμίευση των πρώτων δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών τον Ιούνιο προς τους φορείς, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό και όχι μόνο ταμειακό.

Δέσμη μέτρων

Το haircut εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα, τη «λελογισμένη», αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ (όπως έχει μετονομαστεί), την εκταμίευση δανείου της τάξης των 170 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών προς το ΛΑΓΗΕ για να εξοφλήσει μέρος των οφειλών του και μία γερή μείωση στις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά που θα ενταχθούν από εδώ και πέρα στο σύστημα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 30/07/2012)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=60381